Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce
Stroje a technika pro profesionální nasazení PROFISTROJE.CZ
Největší databáze profesionální techniky - prezentujeme stroje 100 značek


Hrušně > Pozdní hrušky na pálení

Pozdní hrušky na pálení


tz4k14c (8) - xxx.xxx.70.122 (?)
23.10.2009 19:45, počet návštěv: 8689
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Hodí se pozdní hrušky na pálení?   Jsou ještě na stromě, stará hrušeň, zatím jsou ještě tvrdé, zelené ale sladké. Nevím co je to za odrůdu, nevyznám se v tom.Já jen aby to nebyla zbytečná práce.

Připojit reakci   
   

Pozdní hrušky na pálení


ponda (1055) - xxx.xxx.164.136 (?)
24.10.2009 12:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

hodí,...očesat, dát do beden k dozrání a pak namixovat do bečky, pak hlídat, hrušky nesmíte propásnout, jinak vám kvas zoctovatí.

Připojit reakci
      

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (13483) - xxx.xxx.61.6 (?)
25.10.2009 8:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když nedáte hrušky do beden, ale hned je rozmixujete, neuděláte velkou chybu. Po očesání již v ovoci mnoho cukru nepřibude - jen nepatrně rozložením škrobů.Část cukru se navíc spotřebuje dýcháním. "Pocit zvýšené sladkosti po uležení je dán spíš odbouráním kyselin než přibýváním cukru. Ty kyseliny jsou ale v hruškovém kvasu žádoucí, podporují zdravé kvašení.

Připojit reakci
         

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.111.96 (?)
25.10.2009 11:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jsou sladké a šťavnaté, ale ještě tvrdé. Zatím je nechám na stromě, pak je pošrotuji a šup do bečky. Jen nevím jestli mám přidat cukr nebo ne.

Připojit reakci
            

Pozdní hrušky na pálení


ponda (1055) - xxx.xxx.164.136 (?)
25.10.2009 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na 50 litrů můžete tak od 0,5 do 1 kg cukru

Připojit reakci
               

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.31.135 (?)
29.10.2009 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokiaľ pomeliete napr.plody Parížanky hneď po obratí kedy sú síce sladké ale bez vône a aróm, chuťou viac podobnou cukrovej repe alebo to urobíte až po dozretí v januári, výsledok bude rozdielny.Pálenka je iba taká dobrá aké je ovocie z ktorého sa robí kvas.Cukor by som nepridával z dôvodov spomenutých už v minulých diskusiách.Pokiaľ sa vám jedná o množstvo, tak je jednoduchšie a lacnejšie kúpiť vodku,ňou destilát zriediť a,,hruškovice"máte koľko chcete. Pohodu praje Stano.
Připojit reakci
                  

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.100.6 (?)
11.11.2009 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem dnes ty pozdní hrušky sesbíral, otřepal zbytek co byl ještě na stromě, a pošrotoval do dvou 200lt sudů.   Přidávat ještě vodu, cukr nebo je to zbytečné???   

Nejde mi o množství pálenky, hlavně ať je dobrá.

Připojit reakci
                     

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
28.10.2010 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je mi jasné, že jdu s křížkem po funusu, vždyď odpovídám na dotaz, který je rok starý. Ošetření hruškovo máče je složité a není mi známo, že by existoval z tohoto hlediska "horší máč"! Především je třeba abyste na 200 l máče použil 400 ml 20% kys. sírové na snížení pH, v opačném případě bude kvas záhy napaden křísotvornými kvasinkami, které ho postupně zničí. Poznáte je podle vrásčitého šedivého povlaku na hladině, postupně sílícího. Je třeba jej okamžitě odstranit, což jde celkem snadno. Hrušky obecně obsahují velmi málo zkvasitelného cukru, což je pro tento druh kvasinek také živnou půdou, ale především hrušky se zdají být sladké proto, že obsahují jen stopy organických kyselin (třeba rybíz obsahuje řádově více cukru, ale také kyselin - tam není s kvašením problém). Doporučuji 3%-ní přídavek cukru, ale je to proti dikci zákona o lihu 61/1997. Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší, ale máč to významně ochrání. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (13483) - xxx.xxx.61.6 (?)
29.10.2010 11:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše p. Ing Šlosar je podle mých zkušeností přesně tak. Neřekl bych tedy, že obsahují velmi málo cukru, ale mají ho méně, než bychom čekali a obvykle méně než vyzrálá jablka, která chutnají podstatně méně sladce. Ale kolem 10% cukru se v hruškové šťávě dá naměřit, někdy i více. Překvapivé je i to, že přezrálé hniličkovaté hrušky nemají cukru víc než zralé tvrdé.
   Nechci jitřit staré rány, ale nerozumím větě:
Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší,.....
Co jiného se  tedy s tím cukrem při kvašení stane než že se změní na alkohol? Podle mě se obsah alkoholu v mači zvýší a to docela významně. Ale jako známý odpůrce přislazování kvasu bych v případě hrušek s cukrem i docela souhlasil, protože vyrobit hruškový mač bez cukru a nepokazit ho sice lze, ale je to opravdu obtížné.

Připojit reakci
                           

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
3.11.2010 17:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás pane doktore. Jasně, že máte pravdu, pokud přídavek cukru chápeme jaksi "absolutně". Ale je to složitější, protože v mnoha ovocných druzích je vedle zkvasitelných sort cukrů přítomen také sorbit, který zkvasitelný není, ale celkovou bilanci cukrů zvyšuje a tím také zvyšuje očekávaný zisk alkoholu. Dále bychom si neměli myslet, že konverse (přeměna) přítomných zkvasitelných cukrů je 100%ní. Samozřejmě, že není, ale rozumný přídavek řepného cukru nebo medu a teď už nechci říkat kolik způsobí vedle snížení pH na hodnotu 3 např kys. sírovou nebo mléčnou (1-hydroxypropionovou) nepřátelské prostředí pro křísotvorné kvasinky a toto je rozhodující. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Stará hrušeň - odrůda? 2320.7.201419408
Hruška Lucasova - otázky1715.7.20147788
Je toto vlnovník? 2312.7.201415723
Hruška Naschi211.7.201439506
Skvrnitost listů u japonské hrušně Nashi 527.6.20143846
Mrazové desky, střídání teplot 427.6.20142775
Druh hrusky 220.6.20141411
Mera hruškova 219.6.20141975
Kněžice pásovaná319.6.20143101
Rouby Wiliamsova nebo Clappova819.6.20143896
Jak na hruškový sad cca 50let starý a cca 20let neudržovaný4431.5.201428916
Zkroucene listky na Asijske hrusni Nashi 323.5.20142122
Starostlivost o hrusen116.5.20141295
Zkáza hrušky - čím stříkat hálčivce612.5.20142944
Černé okraje listů26.5.20145688
Choroba na hruske 166.5.20147592
Lze přesadit hrušni?3529.4.201417966
Vadí tůje hrušni1625.4.201410532
Černé okraje listů 521.4.20143002
Williamsova vo vyske 450 mnm a viac914.4.20145334
Kvete pouze jedna větev310.4.20141652
Cerny brouk na kvetu99.4.20143312
Kongresovka208.4.201415598
Hrušeň odolná mrazu87.4.20143683
Hrusen nerasi27.4.20141346
První řez 627.3.20144287
Synsepalum dulcificum2522.3.201424883
Udrzba okolo stromku622.3.20142815
Opylovače hrušní415.3.20144310
"Forkertovo nikolování"168.3.20147962
Řez sloupovitých hrušní57.3.20144059
Staré hrušky1931.1.201418006
Očkování vs. roubování526.1.20143432
Boscova lahvice475.1.201433072
Hruška zimní Pařížanka a Pastornice4629.11.201333994
Kořen či stonek (avokádo)510.11.20131921
Jak koření asijská hrušeň?51.11.20132736
Boscova flaška151.11.201311855
Duo hrušeň2126.10.201319408
Roubování2623.10.201317022
Další diskuze: 6, 7, 8, 9, 10 >  
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2016
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů