Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky nářadí
Jednoduché držáky pro snadné uskladnění zahradního nářadí atp.
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce
METEOshop.cz
Sledujte počasí s teploměry, vlhkoměry a srážkoměry - akční ceny


Hrušně > Pozdní hrušky na pálení

stavba, topení, úspory energií, voda a odpady, sítě, interiér, dílna

Pozdní hrušky na pálení


tz4k14c (8) - xxx.xxx.70.122 (?)
23.10.2009 19:45, počet návštěv: 7497
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Hodí se pozdní hrušky na pálení?   Jsou ještě na stromě, stará hrušeň, zatím jsou ještě tvrdé, zelené ale sladké. Nevím co je to za odrůdu, nevyznám se v tom.Já jen aby to nebyla zbytečná práce.

Připojit reakci   
   

Pozdní hrušky na pálení


Tonda (1016) - xxx.xxx.164.136 (?)
24.10.2009 12:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

hodí,...očesat, dát do beden k dozrání a pak namixovat do bečky, pak hlídat, hrušky nesmíte propásnout, jinak vám kvas zoctovatí.

Připojit reakci
      

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (11957) - xxx.xxx.61.6 (?)
25.10.2009 8:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když nedáte hrušky do beden, ale hned je rozmixujete, neuděláte velkou chybu. Po očesání již v ovoci mnoho cukru nepřibude - jen nepatrně rozložením škrobů.Část cukru se navíc spotřebuje dýcháním. "Pocit zvýšené sladkosti po uležení je dán spíš odbouráním kyselin než přibýváním cukru. Ty kyseliny jsou ale v hruškovém kvasu žádoucí, podporují zdravé kvašení.

Připojit reakci
         

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.111.96 (?)
25.10.2009 11:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jsou sladké a šťavnaté, ale ještě tvrdé. Zatím je nechám na stromě, pak je pošrotuji a šup do bečky. Jen nevím jestli mám přidat cukr nebo ne.

Připojit reakci
            

Pozdní hrušky na pálení


Tonda (1016) - xxx.xxx.164.136 (?)
25.10.2009 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na 50 litrů můžete tak od 0,5 do 1 kg cukru

Připojit reakci
               

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.31.135 (?)
29.10.2009 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokiaľ pomeliete napr.plody Parížanky hneď po obratí kedy sú síce sladké ale bez vône a aróm, chuťou viac podobnou cukrovej repe alebo to urobíte až po dozretí v januári, výsledok bude rozdielny.Pálenka je iba taká dobrá aké je ovocie z ktorého sa robí kvas.Cukor by som nepridával z dôvodov spomenutých už v minulých diskusiách.Pokiaľ sa vám jedná o množstvo, tak je jednoduchšie a lacnejšie kúpiť vodku,ňou destilát zriediť a,,hruškovice"máte koľko chcete. Pohodu praje Stano.
Připojit reakci
                  

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.100.6 (?)
11.11.2009 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem dnes ty pozdní hrušky sesbíral, otřepal zbytek co byl ještě na stromě, a pošrotoval do dvou 200lt sudů.   Přidávat ještě vodu, cukr nebo je to zbytečné???   

Nejde mi o množství pálenky, hlavně ať je dobrá.

Připojit reakci
                     

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
28.10.2010 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je mi jasné, že jdu s křížkem po funusu, vždyď odpovídám na dotaz, který je rok starý. Ošetření hruškovo máče je složité a není mi známo, že by existoval z tohoto hlediska "horší máč"! Především je třeba abyste na 200 l máče použil 400 ml 20% kys. sírové na snížení pH, v opačném případě bude kvas záhy napaden křísotvornými kvasinkami, které ho postupně zničí. Poznáte je podle vrásčitého šedivého povlaku na hladině, postupně sílícího. Je třeba jej okamžitě odstranit, což jde celkem snadno. Hrušky obecně obsahují velmi málo zkvasitelného cukru, což je pro tento druh kvasinek také živnou půdou, ale především hrušky se zdají být sladké proto, že obsahují jen stopy organických kyselin (třeba rybíz obsahuje řádově více cukru, ale také kyselin - tam není s kvašením problém). Doporučuji 3%-ní přídavek cukru, ale je to proti dikci zákona o lihu 61/1997. Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší, ale máč to významně ochrání. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (11957) - xxx.xxx.61.6 (?)
29.10.2010 11:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše p. Ing Šlosar je podle mých zkušeností přesně tak. Neřekl bych tedy, že obsahují velmi málo cukru, ale mají ho méně, než bychom čekali a obvykle méně než vyzrálá jablka, která chutnají podstatně méně sladce. Ale kolem 10% cukru se v hruškové šťávě dá naměřit, někdy i více. Překvapivé je i to, že přezrálé hniličkovaté hrušky nemají cukru víc než zralé tvrdé.
   Nechci jitřit staré rány, ale nerozumím větě:
Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší,.....
Co jiného se  tedy s tím cukrem při kvašení stane než že se změní na alkohol? Podle mě se obsah alkoholu v mači zvýší a to docela významně. Ale jako známý odpůrce přislazování kvasu bych v případě hrušek s cukrem i docela souhlasil, protože vyrobit hruškový mač bez cukru a nepokazit ho sice lze, ale je to opravdu obtížné.

Připojit reakci
                           

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
3.11.2010 17:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás pane doktore. Jasně, že máte pravdu, pokud přídavek cukru chápeme jaksi "absolutně". Ale je to složitější, protože v mnoha ovocných druzích je vedle zkvasitelných sort cukrů přítomen také sorbit, který zkvasitelný není, ale celkovou bilanci cukrů zvyšuje a tím také zvyšuje očekávaný zisk alkoholu. Dále bychom si neměli myslet, že konverse (přeměna) přítomných zkvasitelných cukrů je 100%ní. Samozřejmě, že není, ale rozumný přídavek řepného cukru nebo medu a teď už nechci říkat kolik způsobí vedle snížení pH na hodnotu 3 např kys. sírovou nebo mléčnou (1-hydroxypropionovou) nepřátelské prostředí pro křísotvorné kvasinky a toto je rozhodující. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Naše hruška královská má problém 723.10.20123127
Jakou hrušeň? Hlavně né máslovku622.10.20124308
Hruško-jablko?720.10.20129187
Ovocná stěna z hrušní4113.10.201226712
Výsadba hrušní913.10.20125374
Kalendář ovocného trhu 1909 Hrušky 3412.10.201212641
Amfora nebo Blanka opylovači?311.10.20122454
Opylení599.10.201224245
Co je to za škůdce u hrušně? 118.10.20124571
Proč nerodi hrušeň wiliamsova87.10.20125533
Hrušeň rezistentní rzi hrušňové?287.10.201218855
Co je to na listech? 34.10.20122169
Co je to za hrušky? 31.10.20121903
2. rok hrušeň Konference 1830.9.20128801
Odruda hrušky227.9.20121617
Poznáte co je to za hrušku? 723.9.20123081
Žluté fleky na listech 410.9.20126521
Bělavý povlak na terminálu hrušně 730.8.20122485
Co proti pihatosti plodů726.8.20122470
Choroba/Poškodenie koreňov424.8.20121496
Asijské hrušně (Rumové)521.8.20125089
Hrušeň Margarita75.8.20127123
Rez hrušňová654.8.201248772
Clappova červená 41.8.20123258
Hrušeň Jačmenka - zkušenosti1127.7.20125857
Moniliový úžeh? Nashi 322.7.20122191
Nemocná hrušeň - co s tím? 810.7.20125825
Výběr hrušně25.7.20122200
Černí broučci v květu1426.6.20129417
Sloupové hrušně824.6.201215804
Hrušeň roubovaná na jabloni1211.6.20126140
Mšice a mravenci na plodech - čím postříkat?511.6.20124390
Stromky - ochrana proti sekačce1820.5.20125566
Hrušeň Alfu nebo jinou118.5.20122592
Podnož pre hrušku2214.5.201210737
Co je s hrušní? 313.5.20122812
Neznámá odrůda 113.5.20121389
Jaká podnož?2812.5.201214131
Hrušeň Nela211.5.20122861
Zababčený strom36.5.20122190
Další diskuze: 6, 7, 8, 9, 10 >  
Úvodní stránka | Informace o serveru | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2015