Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Hrušně > Pozdní hrušky na pálení

stavba, topení, úspory energií, voda a odpady, sítě, interiér, dílna

Pozdní hrušky na pálení


tz4k14c (8) - xxx.xxx.70.122 (?)
23.10.2009 19:45, počet návštěv: 5966
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Hodí se pozdní hrušky na pálení?   Jsou ještě na stromě, stará hrušeň, zatím jsou ještě tvrdé, zelené ale sladké. Nevím co je to za odrůdu, nevyznám se v tom.Já jen aby to nebyla zbytečná práce.

Připojit reakci   
   

Pozdní hrušky na pálení


Tonda (867) - xxx.xxx.164.136 (?)
24.10.2009 12:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

hodí,...očesat, dát do beden k dozrání a pak namixovat do bečky, pak hlídat, hrušky nesmíte propásnout, jinak vám kvas zoctovatí.

Připojit reakci
      

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (10216) - xxx.xxx.61.6 (?)
25.10.2009 8:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když nedáte hrušky do beden, ale hned je rozmixujete, neuděláte velkou chybu. Po očesání již v ovoci mnoho cukru nepřibude - jen nepatrně rozložením škrobů.Část cukru se navíc spotřebuje dýcháním. "Pocit zvýšené sladkosti po uležení je dán spíš odbouráním kyselin než přibýváním cukru. Ty kyseliny jsou ale v hruškovém kvasu žádoucí, podporují zdravé kvašení.

Připojit reakci
         

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.111.96 (?)
25.10.2009 11:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jsou sladké a šťavnaté, ale ještě tvrdé. Zatím je nechám na stromě, pak je pošrotuji a šup do bečky. Jen nevím jestli mám přidat cukr nebo ne.

Připojit reakci
            

Pozdní hrušky na pálení


Tonda (867) - xxx.xxx.164.136 (?)
25.10.2009 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na 50 litrů můžete tak od 0,5 do 1 kg cukru

Připojit reakci
               

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.31.135 (?)
29.10.2009 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokiaľ pomeliete napr.plody Parížanky hneď po obratí kedy sú síce sladké ale bez vône a aróm, chuťou viac podobnou cukrovej repe alebo to urobíte až po dozretí v januári, výsledok bude rozdielny.Pálenka je iba taká dobrá aké je ovocie z ktorého sa robí kvas.Cukor by som nepridával z dôvodov spomenutých už v minulých diskusiách.Pokiaľ sa vám jedná o množstvo, tak je jednoduchšie a lacnejšie kúpiť vodku,ňou destilát zriediť a,,hruškovice"máte koľko chcete. Pohodu praje Stano.
Připojit reakci
                  

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.100.6 (?)
11.11.2009 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem dnes ty pozdní hrušky sesbíral, otřepal zbytek co byl ještě na stromě, a pošrotoval do dvou 200lt sudů.   Přidávat ještě vodu, cukr nebo je to zbytečné???   

Nejde mi o množství pálenky, hlavně ať je dobrá.

Připojit reakci
                     

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
28.10.2010 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je mi jasné, že jdu s křížkem po funusu, vždyď odpovídám na dotaz, který je rok starý. Ošetření hruškovo máče je složité a není mi známo, že by existoval z tohoto hlediska "horší máč"! Především je třeba abyste na 200 l máče použil 400 ml 20% kys. sírové na snížení pH, v opačném případě bude kvas záhy napaden křísotvornými kvasinkami, které ho postupně zničí. Poznáte je podle vrásčitého šedivého povlaku na hladině, postupně sílícího. Je třeba jej okamžitě odstranit, což jde celkem snadno. Hrušky obecně obsahují velmi málo zkvasitelného cukru, což je pro tento druh kvasinek také živnou půdou, ale především hrušky se zdají být sladké proto, že obsahují jen stopy organických kyselin (třeba rybíz obsahuje řádově více cukru, ale také kyselin - tam není s kvašením problém). Doporučuji 3%-ní přídavek cukru, ale je to proti dikci zákona o lihu 61/1997. Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší, ale máč to významně ochrání. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (10216) - xxx.xxx.61.6 (?)
29.10.2010 11:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše p. Ing Šlosar je podle mých zkušeností přesně tak. Neřekl bych tedy, že obsahují velmi málo cukru, ale mají ho méně, než bychom čekali a obvykle méně než vyzrálá jablka, která chutnají podstatně méně sladce. Ale kolem 10% cukru se v hruškové šťávě dá naměřit, někdy i více. Překvapivé je i to, že přezrálé hniličkovaté hrušky nemají cukru víc než zralé tvrdé.
   Nechci jitřit staré rány, ale nerozumím větě:
Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší,.....
Co jiného se  tedy s tím cukrem při kvašení stane než že se změní na alkohol? Podle mě se obsah alkoholu v mači zvýší a to docela významně. Ale jako známý odpůrce přislazování kvasu bych v případě hrušek s cukrem i docela souhlasil, protože vyrobit hruškový mač bez cukru a nepokazit ho sice lze, ale je to opravdu obtížné.

Připojit reakci
                           

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
3.11.2010 17:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás pane doktore. Jasně, že máte pravdu, pokud přídavek cukru chápeme jaksi "absolutně". Ale je to složitější, protože v mnoha ovocných druzích je vedle zkvasitelných sort cukrů přítomen také sorbit, který zkvasitelný není, ale celkovou bilanci cukrů zvyšuje a tím také zvyšuje očekávaný zisk alkoholu. Dále bychom si neměli myslet, že konverse (přeměna) přítomných zkvasitelných cukrů je 100%ní. Samozřejmě, že není, ale rozumný přídavek řepného cukru nebo medu a teď už nechci říkat kolik způsobí vedle snížení pH na hodnotu 3 např kys. sírovou nebo mléčnou (1-hydroxypropionovou) nepřátelské prostředí pro křísotvorné kvasinky a toto je rozhodující. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Hrušeň Clappova 915.5.20114524
Konference - nové pupeny113.5.20111208
Choroba hrušně dicolor 511.5.20113502
Suchá místa107.5.20113017
Konference 135.5.20114916
Choroba mladé williams 35.5.20112152
Strupovitost?64.5.20112168
Choroba hrušky 23.5.20115433
Aka odroda do inundacneho uzemia Moravy na Zahorí - Slovensko63.5.20113051
Kaménkovitost hrušní82.5.20114808
Dicolor - prasklý kmen22.5.20111727
Dírky na listech hrušně 12.5.20111577
Strupovitost32.5.20111640
Více odrůd na jednom stromě121.5.20115236
Choroba hrušně 1528.4.20115386
Postřiky - déšť328.4.20111900
Ujal se strom?719.4.20112784
Rez hrušky 29.4.20114028
Bohemia26.4.20112048
Hrušeň cukrovka16.4.20111264
Hrušeň Bojničanka25.4.20111543
Pěstování hrušní626.3.20117825
Ako na slimáky?2725.3.201110884
Kříženec Wiliamsova x Krvavka420.3.20112016
Jaká je to odrůda? 1617.3.20117757
Jak stříhat dvouletý špičák hrušně na špalír?115.3.20112311
Hrušeň těsně k domu (na kordon)115.3.20116146
Stepenie do hlôhu82.3.20112848
Hrušeň s názvem Jean de Ark624.2.20117112
Konference423.2.20112671
Vyber hrusne na zahradu521.2.20112837
Roubovance Jacmenky521.2.20112386
Proč hrušeň nekvete?5520.2.201124098
Zmlazená hrušeň519.2.20112989
Přesazení a roubování hrušně216.2.20112066
řez hrušně1815.2.201118146
Poznáte odrůdu? 1610.2.20117956
Opylení hrušně hrušní Nashi34.2.20114345
Místo na dvě hrušně - poraďte924.1.20114341
Jak na hruškový sad cca 50let starý a cca 20let neudržovaný4116.12.201015837
Další diskuze: 6, 7, 8, 9, 10 >  
Úvodní stránka | Informace o serveru | Reklama | Podněty a připomínky | Kosmetika
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2014