Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Hrušně > Pozdní hrušky na pálení

Pozdní hrušky na pálení


tz4k14c (8) - xxx.xxx.70.122 (?)
23.10.2009 19:45, počet návštěv: 9064
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Hodí se pozdní hrušky na pálení?   Jsou ještě na stromě, stará hrušeň, zatím jsou ještě tvrdé, zelené ale sladké. Nevím co je to za odrůdu, nevyznám se v tom.Já jen aby to nebyla zbytečná práce.

Připojit reakci   
   

Pozdní hrušky na pálení


ponda (1063) - xxx.xxx.164.136 (?)
24.10.2009 12:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

hodí,...očesat, dát do beden k dozrání a pak namixovat do bečky, pak hlídat, hrušky nesmíte propásnout, jinak vám kvas zoctovatí.

Připojit reakci
      

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (14210) - xxx.xxx.61.6 (?)
25.10.2009 8:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když nedáte hrušky do beden, ale hned je rozmixujete, neuděláte velkou chybu. Po očesání již v ovoci mnoho cukru nepřibude - jen nepatrně rozložením škrobů.Část cukru se navíc spotřebuje dýcháním. "Pocit zvýšené sladkosti po uležení je dán spíš odbouráním kyselin než přibýváním cukru. Ty kyseliny jsou ale v hruškovém kvasu žádoucí, podporují zdravé kvašení.

Připojit reakci
         

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.111.96 (?)
25.10.2009 11:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jsou sladké a šťavnaté, ale ještě tvrdé. Zatím je nechám na stromě, pak je pošrotuji a šup do bečky. Jen nevím jestli mám přidat cukr nebo ne.

Připojit reakci
            

Pozdní hrušky na pálení


ponda (1063) - xxx.xxx.164.136 (?)
25.10.2009 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na 50 litrů můžete tak od 0,5 do 1 kg cukru

Připojit reakci
               

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.31.135 (?)
29.10.2009 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokiaľ pomeliete napr.plody Parížanky hneď po obratí kedy sú síce sladké ale bez vône a aróm, chuťou viac podobnou cukrovej repe alebo to urobíte až po dozretí v januári, výsledok bude rozdielny.Pálenka je iba taká dobrá aké je ovocie z ktorého sa robí kvas.Cukor by som nepridával z dôvodov spomenutých už v minulých diskusiách.Pokiaľ sa vám jedná o množstvo, tak je jednoduchšie a lacnejšie kúpiť vodku,ňou destilát zriediť a,,hruškovice"máte koľko chcete. Pohodu praje Stano.
Připojit reakci
                  

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.100.6 (?)
11.11.2009 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem dnes ty pozdní hrušky sesbíral, otřepal zbytek co byl ještě na stromě, a pošrotoval do dvou 200lt sudů.   Přidávat ještě vodu, cukr nebo je to zbytečné???   

Nejde mi o množství pálenky, hlavně ať je dobrá.

Připojit reakci
                     

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
28.10.2010 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je mi jasné, že jdu s křížkem po funusu, vždyď odpovídám na dotaz, který je rok starý. Ošetření hruškovo máče je složité a není mi známo, že by existoval z tohoto hlediska "horší máč"! Především je třeba abyste na 200 l máče použil 400 ml 20% kys. sírové na snížení pH, v opačném případě bude kvas záhy napaden křísotvornými kvasinkami, které ho postupně zničí. Poznáte je podle vrásčitého šedivého povlaku na hladině, postupně sílícího. Je třeba jej okamžitě odstranit, což jde celkem snadno. Hrušky obecně obsahují velmi málo zkvasitelného cukru, což je pro tento druh kvasinek také živnou půdou, ale především hrušky se zdají být sladké proto, že obsahují jen stopy organických kyselin (třeba rybíz obsahuje řádově více cukru, ale také kyselin - tam není s kvašením problém). Doporučuji 3%-ní přídavek cukru, ale je to proti dikci zákona o lihu 61/1997. Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší, ale máč to významně ochrání. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (14210) - xxx.xxx.61.6 (?)
29.10.2010 11:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše p. Ing Šlosar je podle mých zkušeností přesně tak. Neřekl bych tedy, že obsahují velmi málo cukru, ale mají ho méně, než bychom čekali a obvykle méně než vyzrálá jablka, která chutnají podstatně méně sladce. Ale kolem 10% cukru se v hruškové šťávě dá naměřit, někdy i více. Překvapivé je i to, že přezrálé hniličkovaté hrušky nemají cukru víc než zralé tvrdé.
   Nechci jitřit staré rány, ale nerozumím větě:
Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší,.....
Co jiného se  tedy s tím cukrem při kvašení stane než že se změní na alkohol? Podle mě se obsah alkoholu v mači zvýší a to docela významně. Ale jako známý odpůrce přislazování kvasu bych v případě hrušek s cukrem i docela souhlasil, protože vyrobit hruškový mač bez cukru a nepokazit ho sice lze, ale je to opravdu obtížné.

Připojit reakci
                           

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
3.11.2010 17:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás pane doktore. Jasně, že máte pravdu, pokud přídavek cukru chápeme jaksi "absolutně". Ale je to složitější, protože v mnoha ovocných druzích je vedle zkvasitelných sort cukrů přítomen také sorbit, který zkvasitelný není, ale celkovou bilanci cukrů zvyšuje a tím také zvyšuje očekávaný zisk alkoholu. Dále bychom si neměli myslet, že konverse (přeměna) přítomných zkvasitelných cukrů je 100%ní. Samozřejmě, že není, ale rozumný přídavek řepného cukru nebo medu a teď už nechci říkat kolik způsobí vedle snížení pH na hodnotu 3 např kys. sírovou nebo mléčnou (1-hydroxypropionovou) nepřátelské prostředí pro křísotvorné kvasinky a toto je rozhodující. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Baby hruška 713.1.20153709
Alexander Hardy nebo Alexander Lucas? 213.1.201511937
Hortenzia 231.12.20141775
Dessertnaja 131.12.20141152
Hrušeň - stará odrůda830.12.20144362
Čtvrtá hrušeň - doporučte odrůdu2622.12.201416851
Červena hruška 714.12.20143772
Hrušeň s názvem Jean de Ark727.11.201410219
Koreňový systém hruškového semenáča1223.11.20144878
Malo zname odrudy pozdne zimnich hrusni518.11.20143631
Esperenova bergamotka214.11.20141760
Přeroubování moruše58.11.20142434
Carola18.11.20141589
Konference na kdouloni?363.11.201419724
Boscova lahvice - pro a proti62.11.20143376
Konference - právě zasazená 122.11.20145316
Vhodná hrušeň pro Plzeňsko91.11.20143666
Velikost stromů na kdouloni?617.10.20143245
Jana915.10.20145761
Chyba při očkování hrušně 315.10.20142419
Jakou rezistentní letní hrušeň vhodnou na pálení?714.10.20143719
Vila18.10.20141670
Konference? 724.9.20145328
Delika315.9.20142373
Za-osu-li 17.9.20141399
Clappova812.8.20146664
Wiliamsova - rez 310.8.20142659
Solanka59.8.20148164
Praskání plodů 265.8.201414465
Letní odrůda hrušky - Kozačka? 221.8.201410593
Stará hrušeň - odrůda? 2320.7.201420427
Hruška Lucasova - otázky1715.7.20148924
Je toto vlnovník? 2312.7.201416600
Hruška Naschi211.7.201440788
Skvrnitost listů u japonské hrušně Nashi 527.6.20144252
Mrazové desky, střídání teplot 427.6.20142947
Druh hrusky 220.6.20141567
Mera hruškova 219.6.20142271
Kněžice pásovaná319.6.20143340
Rouby Wiliamsova nebo Clappova819.6.20144143
Další diskuze: 6, 7, 8, 9, 10 >  
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů