Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky nářadí
Jednoduché držáky pro snadné uskladnění zahradního nářadí atp.
Držáky na dřevo.cz
Kvalitní držáky na řezání dřeva motorovou pilou


Hrušně > Pozdní hrušky na pálení

stavba, topení, úspory energií, voda a odpady, sítě, interiér, dílna

Pozdní hrušky na pálení


tz4k14c (8) - xxx.xxx.70.122 (?)
23.10.2009 19:45, počet návštěv: 6515
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Hodí se pozdní hrušky na pálení?   Jsou ještě na stromě, stará hrušeň, zatím jsou ještě tvrdé, zelené ale sladké. Nevím co je to za odrůdu, nevyznám se v tom.Já jen aby to nebyla zbytečná práce.

Připojit reakci   
   

Pozdní hrušky na pálení


Tonda (904) - xxx.xxx.164.136 (?)
24.10.2009 12:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

hodí,...očesat, dát do beden k dozrání a pak namixovat do bečky, pak hlídat, hrušky nesmíte propásnout, jinak vám kvas zoctovatí.

Připojit reakci
      

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (10793) - xxx.xxx.61.6 (?)
25.10.2009 8:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když nedáte hrušky do beden, ale hned je rozmixujete, neuděláte velkou chybu. Po očesání již v ovoci mnoho cukru nepřibude - jen nepatrně rozložením škrobů.Část cukru se navíc spotřebuje dýcháním. "Pocit zvýšené sladkosti po uležení je dán spíš odbouráním kyselin než přibýváním cukru. Ty kyseliny jsou ale v hruškovém kvasu žádoucí, podporují zdravé kvašení.

Připojit reakci
         

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.111.96 (?)
25.10.2009 11:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jsou sladké a šťavnaté, ale ještě tvrdé. Zatím je nechám na stromě, pak je pošrotuji a šup do bečky. Jen nevím jestli mám přidat cukr nebo ne.

Připojit reakci
            

Pozdní hrušky na pálení


Tonda (904) - xxx.xxx.164.136 (?)
25.10.2009 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na 50 litrů můžete tak od 0,5 do 1 kg cukru

Připojit reakci
               

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.31.135 (?)
29.10.2009 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokiaľ pomeliete napr.plody Parížanky hneď po obratí kedy sú síce sladké ale bez vône a aróm, chuťou viac podobnou cukrovej repe alebo to urobíte až po dozretí v januári, výsledok bude rozdielny.Pálenka je iba taká dobrá aké je ovocie z ktorého sa robí kvas.Cukor by som nepridával z dôvodov spomenutých už v minulých diskusiách.Pokiaľ sa vám jedná o množstvo, tak je jednoduchšie a lacnejšie kúpiť vodku,ňou destilát zriediť a,,hruškovice"máte koľko chcete. Pohodu praje Stano.
Připojit reakci
                  

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.100.6 (?)
11.11.2009 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem dnes ty pozdní hrušky sesbíral, otřepal zbytek co byl ještě na stromě, a pošrotoval do dvou 200lt sudů.   Přidávat ještě vodu, cukr nebo je to zbytečné???   

Nejde mi o množství pálenky, hlavně ať je dobrá.

Připojit reakci
                     

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
28.10.2010 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je mi jasné, že jdu s křížkem po funusu, vždyď odpovídám na dotaz, který je rok starý. Ošetření hruškovo máče je složité a není mi známo, že by existoval z tohoto hlediska "horší máč"! Především je třeba abyste na 200 l máče použil 400 ml 20% kys. sírové na snížení pH, v opačném případě bude kvas záhy napaden křísotvornými kvasinkami, které ho postupně zničí. Poznáte je podle vrásčitého šedivého povlaku na hladině, postupně sílícího. Je třeba jej okamžitě odstranit, což jde celkem snadno. Hrušky obecně obsahují velmi málo zkvasitelného cukru, což je pro tento druh kvasinek také živnou půdou, ale především hrušky se zdají být sladké proto, že obsahují jen stopy organických kyselin (třeba rybíz obsahuje řádově více cukru, ale také kyselin - tam není s kvašením problém). Doporučuji 3%-ní přídavek cukru, ale je to proti dikci zákona o lihu 61/1997. Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší, ale máč to významně ochrání. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Pozdní hrušky na pálení


Miloš Vysloužil (10793) - xxx.xxx.61.6 (?)
29.10.2010 11:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše p. Ing Šlosar je podle mých zkušeností přesně tak. Neřekl bych tedy, že obsahují velmi málo cukru, ale mají ho méně, než bychom čekali a obvykle méně než vyzrálá jablka, která chutnají podstatně méně sladce. Ale kolem 10% cukru se v hruškové šťávě dá naměřit, někdy i více. Překvapivé je i to, že přezrálé hniličkovaté hrušky nemají cukru víc než zralé tvrdé.
   Nechci jitřit staré rány, ale nerozumím větě:
Obsah alkoholu při kvašení se tím nezvýší,.....
Co jiného se  tedy s tím cukrem při kvašení stane než že se změní na alkohol? Podle mě se obsah alkoholu v mači zvýší a to docela významně. Ale jako známý odpůrce přislazování kvasu bych v případě hrušek s cukrem i docela souhlasil, protože vyrobit hruškový mač bez cukru a nepokazit ho sice lze, ale je to opravdu obtížné.

Připojit reakci
                           

Pozdní hrušky na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
3.11.2010 17:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás pane doktore. Jasně, že máte pravdu, pokud přídavek cukru chápeme jaksi "absolutně". Ale je to složitější, protože v mnoha ovocných druzích je vedle zkvasitelných sort cukrů přítomen také sorbit, který zkvasitelný není, ale celkovou bilanci cukrů zvyšuje a tím také zvyšuje očekávaný zisk alkoholu. Dále bychom si neměli myslet, že konverse (přeměna) přítomných zkvasitelných cukrů je 100%ní. Samozřejmě, že není, ale rozumný přídavek řepného cukru nebo medu a teď už nechci říkat kolik způsobí vedle snížení pH na hodnotu 3 např kys. sírovou nebo mléčnou (1-hydroxypropionovou) nepřátelské prostředí pro křísotvorné kvasinky a toto je rozhodující. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Špičák hrušky Jačmenka64.8.20112470
Kalamitní napadení bekyní zlatořitnou730.7.20113696
Rez Hrušňová3628.7.201125164
Madame Verté 426.7.20113027
Co je hrušni? 624.7.20114255
Stromček nerastie1221.7.20115103
Vonka už chytá bronz 211.7.20111473
Zvláštní hruška311.7.20112792
Prosím, je to rez? 49.7.20112019
Zlatohlávek zlatý27.7.20111391
Černání plodů 66.7.20112728
Jana na kdouli84.7.20112996
Konkord320.6.20113078
Zaschle konce letorostu 418.6.20112072
Hrušeň choroba 616.6.20113417
jak na kvásek z hrušek1713.6.201120780
chci zasadit hrušeň82.6.201110057
Nové výhonky pod roubem111.6.20114089
Napadení hrušně - rez? 231.5.20112618
Hrušeň neplodí119.5.20111873
Choroba? 418.5.20112564
Nissorun + Calypso218.5.20111810
Staré odrůdy117.5.20111391
Prosím o určení škůdce 416.5.20112951
Hrušeň Clappova 915.5.20115042
Konference - nové pupeny113.5.20111358
Choroba hrušně dicolor 511.5.20113862
Suchá místa107.5.20113320
Konference 135.5.20115497
Choroba mladé williams 35.5.20112406
Strupovitost?64.5.20112412
Choroba hrušky 23.5.20116017
Aka odroda do inundacneho uzemia Moravy na Zahorí - Slovensko63.5.20113359
Kaménkovitost hrušní82.5.20115324
Dicolor - prasklý kmen22.5.20111892
Dírky na listech hrušně 12.5.20111768
Strupovitost32.5.20111825
Více odrůd na jednom stromě121.5.20115687
Choroba hrušně 1528.4.20116020
Postřiky - déšť328.4.20112160
Další diskuze: 6, 7, 8, 9, 10 >  
Úvodní stránka | Informace o serveru | Reklama | Podněty a připomínky | Kosmetika
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2014