Ovlivňují thuje plodnost hrušní?



host - 160.145 (?) 
16.4.2012 19:02, zobrazeno: 9970x

Dobrý den,

na zahradě máme dvě hrušně (zákrsky). Před třemi lety jsme vysadili kolem plotu několik thují. Hrušně rostou asi 10 m od thují. Bylo nám řečeno, že hrušně neplodí, protože máme na zahradě thuje (momentálně mají výšku asi 180 cm). Podotýkám, že hrušeň nikdy příliš neplodila (máme domek koupený asi 6 let, hrušně už byly na pozemku). Stejné je to s jabloněmi- ty vykvetou, a většina jich předčasně opadá a shnije. Dle našeho názoru jsou stromky staré, nikdy se o ně nikdo příliš nestaral. Syn nám však tvrdí, že je to thujemi... jabloně i hrušně poslední 2 roky ořezal tak, že jsou z nich jen pahýly, nechce se stromků vzdát. I po jeho zásazích tímto silným střihem vždy něco málo vyrostlo, ale předčasně opadalo a shnilo... Náš názor je, hrušně i jabloně zlikvidovat a vysadit nové... Prosím o Vaše názory... děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 176.163 (?), 16.4.2012 19:24

Thuje neovlivňuje plodnost hrušní může jim chybět opylovač. Zjistila bych si odrůdy a zda nepotřebují jako opylovače jinou odrůdu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.145 (?), 16.4.2012 19:36

Děkuji Vám za reakci. Nejsme odborníci, tak že odrůdu asi nezjistíme (navíc stromky jsou poměrně hodně "opižlané" a staré).

Jde nám hlavně  "o princip"- zda to thuje ve vzdálenosti 10 m ovlivňují, či ne... Je nám jasné, že nic nevyroste samo od sebe a je nutné o stromky pečovat, nejem pravidelným citlivým prostřihem, ale také hnojením atd...

Syn však tvrdí, že je to thujema a kromě necitlivého "střihu" stylem "kam střihnu, tam střihnu- a čím víc, tím líp" nedělá se stromkama nic... Dle našeho laického názoru jsou stromky staré a nemocné a snad nikdy neošetřované- mají každý rok flekaté listy, nahnilé plody a očividně jim něco chybí, nebo přebývá...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.182 (?), 16.4.2012 19:51

Promiňte, ale když váš syn mírně řečeno "stříhá necitlivě", proč to dělá on?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 160.145 (?), 16.4.2012 20:03

Těžko říct, proč. Chtěli jsme jabloně i hrušně zlikvidovat právě z důvodu neúrodnosti, popřípadě nechat jen 2 jabloně- je jich asi 15 a nic z toho není, navíc pokud by dobře plodily tak bychom ani nebyli schopni vše zkonzumovat- maximálně upečeme jednou měsíčně štrůdl...-kompoty nejíme. Tak že si myslíme, že 2 jabloně a jedna hrušeň by nám stačily. Místo toho bychom mohli zasadit i jiné ovoce. Pokud bychom stříhali " s citem" my, stejně by to bylo dle jeho názoru špatně... není to zcela náš syn, ale to už je vedlejší...:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.182 (?), 16.4.2012 20:31

Psala jste, že jabloně mají flekaté listy (a asi i plody). Zřejmě mají strupovitost. To znamená, že buď je potřeba stávající stromy stříkat, nebo pořídit nové, nějaké rezistentní odrůdy. Ale malé i velké stromy je potřeba řezat podle určitých pravidel... Hrušeň by jedna stačila v tom případě, že je ještě nějaká v okolí (kvůli opylení).           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.182 (?), 16.4.2012 19:44

Thuje neovlivňuje vůbec nic! To si syn plete s jalovci... Jalovce (jen určité druhy), jsou hostiteli rzi hrušňové, která při větším výskytu může snižovat omezením asimilační plochy listů úrodnost hrušní. 

Nevím, jak máte stromky staré, ale po radikálním ořezání porostou do dřeva - budou chtít nahradit ztracenou plochu listů - a plodit moc nebudou. To chtělo spíš jen prořez. Nebo alespoň teď už řez omezit.

Spíš by to chtělo nějakou fotku, aby se vidělo, co by bylo lepší. Škoda, že se syn neporadil před řezem.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika