Nové výhonky pod roubem



Stránky: 1,  2   
petula_kv - (10) - 96.177 (?) 
24.4.2011 23:12, zobrazeno: 7252x

Dobrý den, chci se zeptat, co s hrušní, kterou mi poškodil náš pes? Poškozen je kmínek uvnitř a skrz na skrz. Ze začátku vypadalo, že se schopí, ale po měsíci vršek uschnul. Ale pod roubem mi začínají vyrůstat nějaké nové výhonky a tak se chci zeptat, zda mám poškozený kmen pod ránou amputovat (cca 30cm nad roubem) a nechat růst ze zpodu a nebo je nenávratně pryč celý stromek??? Též se chci zeptat, zda bude plodit hrušně?? je na podnoži kdoule. Děkuji moc za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 220.130 (?), 24.4.2011 23:57

Pokud vám vršek uschnul, odřízněte kmen pod ránou. Nevím, jak starý (mladý) máte stromek - vzhledem k poškození psem asi mladý... Pokud vám rostou výhonky pod místem roubování, jsou z podnože, tzn. že je to kdoule. Bylo by možné některý z nich znovu naroubovat. Ale pokud je zbylá část kmínku nad místem roubování živá a zdravá, potřebujete, aby vyrostly výhonky nad místem roubování - z ušlechtilé části. V tom případě výhonky z podnože odstraňte a ránu po odříznutí poškozeného kmínku nezapomeňte zatřít. Počkejte, až z ponechaného ušlechtilého zbytku kmínku vyrazí nové výhony, z nich se pak zapěstuje stromek (vaše původní hrušeň) nový. Chvíli bude trvat, než kmínek obrazí, musí se probudit spící pupeny. Ale pak by měl růst výhonů pokračovat poměrně rychle, protože zůstala v celém rozsahu zachována kořenová část. Zdraví Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 25.4.2011 11:15

Otázce úplně nerozumím. Neumím si představit kmínek poškozený uvnitř a skrz na skrz. Taky nevím, jak by mohl stromek plodit hrušně (jiné stromy).
   Je-li poškození čerstvé, dalo by se zkusit kmínek seříznout a naroubovat za kůru kvůli lepšímu hojení rány. Pokud ale není stromek starší než 2 - 3 roky, tak bych jej raději nahradil novým. V tuto dobu není pozdě a stromky se ještě prodávají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
petula_kv - (10) - 96.177 (?), 26.4.2011 21:26

Dobrý den, moc děkuji též za rady. Stromek je mladý a typuji, že tak 2-3 roky, více nebude. Jinak pro lepší představivost jak vypadá poškozený kmínek, tak je to prostě jako když pes drží klacek a stiskem jej překousne. Ale tady na hrušni byl kmínek nepřerušený, ale vnitřek rozdrcený tlakem :-(  Nic méně jak jsem odpovídala paní Lídě, stromek tedy zkrátím pod ranou a zkusím mu dát šanci aby z něj vyrostly nové výhonky.  Jinak děkuji i Vám za informace ohledně hojení rány... nejsem takový odborník a nevím, zda bych to neudělala správně... raději ránu zatřu zahrádkářským tmelem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 25.4.2011 14:28

Důležité je pro nás vědět, kde byl roubován, zda ve výšce budoucí koruny nebo na kořenový krček (obykle se očkuje).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 25.4.2011 14:54

Hrušně na kdouli se až na výjimky očkují, a to nad kořenovým krčkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.130 (?), 25.4.2011 22:49

Předpokládám, že paní Petula stejně jako já nevěděla, jestli se hrušně roubují nebo očkují. Její dotaz jsem pochopila tak, že kmínek stromku je 30cm nad místem spoje podnože a ušlechtilé části nenávratně poškozen, korunka uschla, a dole z podnože vyrážejí nové pruty.   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
petula_kv - (10) - 96.177 (?), 26.4.2011 21:09

Dobrý den, moc Vám a ostatním děkuji za rady. Ano, nevěděla jsem zda se roubují či očkují, ale Vy paní Lído jste mě pochopila správně. Loni jsem zakoupila mladý stromek v obchodě a již byl zhruba 1,3m vysoký. To prokousnutí je nad roubem či očkovacím místem zhruba 30cm. Podle toho jak jsem četla ostatní reakce, tak je očkovaný nad kořenovým balem. Moc děkuji, zkusím jej tedy pod tím poškozením uříznout, ranku zatřu tmelem a snad uvidíme. :-) Ještě jednou moooc děkuji, protože mi bylo líto stromek vyhodit. Jestli tedy vyroste nový, tak na zahradě máme místa dost, tak dostane šanci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.130 (?), 26.4.2011 21:53

Paní Petulo, po odříznutí zatím tedy jen průběžně odstraňujte případné výhonky vyrostlé z podnože, aby neubíraly sílu výhonům rostoucím z ušlechtilé části a potom uvidíme dál. (Měla jsem podobný případ u jedné jablůňky, pro změnu mi ji ožral zajíc, vyrazila pak těsně nad místem roubování a už je z ní pěkný stromek .)              Zdraví Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
petula_kv - (10) - 96.177 (?), 29.4.2011 21:36

Ještě jednou mockrát děkuji za radu, již jsem tedy odřízla poškozený kmínek a zatřela tmelem. Ty nové výhonky pod roubem či očkováním jsem uštípla a budu čekat. Kmínek byl v místě odříznutý živý, tak věřím, že brzy vyžene výhonky i v té ušlechtilé části. :-) Ještě jednou moc děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika