Nemoc



Stránky: 1,  2   
Kuba kubikula - (6) - 223.34 (?) 
6.9.2013 12:09, zobrazeno: 7665x

Dobrý den, letos se mi na hrušni a broskvoni udělaly tyto fleky. Může mi někdo poradit, co to je a jak to zničit? Foto přikládám, děkuji.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 6.9.2013 12:19

Mám zato, že se na té hrušni usadila rez hrušňová.

Prevence: Dodržení izolační vzdálenosti mezi hrušněmi a jalovců 150–200 m. Vhodnou prevencí je i výběr rezistentních odrůd a kultivarů hrušně.

Ošetření při výskytu:

Je možné použít přípravky, které se aplikují proti strupovitosti jabloní a hrušní a současně mají dobrou účinnost i na rzi. Chemická ochrana by se měla uskutečnit v době před květem a krátce po odkvětu hrušní.

U hrušní se doporučuje postřik fungicidy v době před a po odkvetení v lokalitě silného výskytu. U jalovců se doporučuje mechanické odstranění výhonů. Ošetření řezem může však být v porostu jalovce ve výsledku horší než choroba. Hlubokým řezem do starého dřeva ošetřená dřevina více trpí výskytem ložisek rzi na zbylých výhonech, špatně regeneruje a neplní funkci okrasné zeleně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 6.9.2013 12:20

"Nádherná, přímo výstavní" rez hrušňová, extrémní napadení. Podle mého názoru máte dvě možnosti. Buď odstraňte všechny jalovce v okolí nejméně 500 metrů a nebo přestaňte pěstovat svou hrušeň. Každoročně chemicky ošetřovat postupně rostoucí strom při takovémhle obrovském tlaku choroby, myslím nemá smysl. Možná by určitým řešením byla změna odrůdy hrušně za méně citlivou ke rzi, ale v konkrétním výběru takové odrůdy vám poradit neumím. Na té své broskvoni máte zcela jinou chorobu, pravděpodobně půjde o neméně tradiční... kadeřavost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kuba kubikula - (6) - 223.34 (?), 6.9.2013 12:27

Jalovce má na zahradě můj,,dokonalý,, soused, s tím nic nezmůžu. p.s. přikládám ještě foto té broskvoně, pro porovnání choroby. Děkuji 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.9.2013 12:45

Broskvoň trpí zcela jinými chorobami než hrušeň. Podobně zkrabacené listy měla patrně na jaře - kvůli kadeřavosti. Proti té se rovněž chemicky zasahuje - obvykle celkom 3x.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.38 (?), 6.9.2013 12:54

Já jsem měla podobné problémy s hrušní/ taky masivní napadení/ + jalovce u souseda - bez možnosti docílení jejich postřiku - nicméně už 2 roky po sobě stříkám Baycorem v květnu - jakmile jsem měla pocit, že vidím první projevy na hrušni- již napadené listy jsem pečlivě otrhala a hrušeň celou Baycorem postříkala/ ale je pravda, že se zatím nejedná o vysoký strom/, další postřik za 10 dnů - a světe div se, u mne funguje bezvadně - už 2 sezony jsou poté projevy minimální a hrušky krásné. Teď ale Baycor myslím už nebude, měla jsem ještě starou zásobu, ale jistě Vám někdo zde nebo v zahradnických potřebách poradí, co místo něj. M

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 6.9.2013 13:05

To je právě ono. Teď máte mladý stromek, který bez problému dokážete obsáhnout a ošetřit. Ale jaká je perspektiva? Každým rokem to bude obtížnější, pracnější, polezete po štaflích výš a výš. Hrušeň není broskvoň, hrušně patří na zahradě k největším ovocným stromům (na standardní podnoži). Až možná jednoho roku zkonstatujete, že riziko úrazu a pracnost vám už za to nestojí,... a rezignujete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 92.38 (?), 6.9.2013 13:39

No, to ať si právě rozhodne tazatel sám, zda mu to stojí či nestojí za to- zda hrušeň vykope nebo se pokusí o nějaký zásah. Já jen říkám, že to jde a já jsem zatím volila způsob zatím nevykopat a zatím nelituji.M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 233.99 (?), 13.9.2013 14:33

Dobrý den,

mám stejný problém jako tazatelka(rez hrušňová).Hrušen je zakrslá, tak bych chtěla jít do toho postřiku, ale všude se uvádí, že se postřik dělá na jaře -před květem, po květu atd.. Ale co mám udělat nyní? Odstranit napadené listy a postřik až na jaře?

Děkuji předem za odpověď

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 227.25 (?), 13.9.2013 19:26

Dobrý deň!

Pokiaľ je chorých listov rádovo desiatky, kľudne ich odstráňte a vyhoďte do odpadu. Ak je väčšina listov na strome chorých, počkajte na ich opadnutie a potom zhrabte a zlikvidujte. Chemický zásah odložte až na jarné obdobie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika