Malé přírustky hrušní



host - 235.25 (?) 
29.6.2013 8:02, zobrazeno: 7301x

Dobrý den, prosím o radu.Na podzim jsme zasadily dvě hrušky Wiliemsovy a zdá se mi že mají velmi malé přírustky.Větší max.10 cm a menší do 5 cm a již dál nerostou.V zahradě máme starší broskvoně kterým se roky daří výborně a nikdy jsme podobný problém u nich neměly. Hrušně máme poprvé.Je možné že by stále kořenily a vyrovnávaly poměr mezi korunkou a koreny?Na listech se objevila rzivost ve velmi malé míře a myslím že by to na přírustky neměo mít takový vliv.Děkuji za rady, Zdenka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 182.227 (?), 29.6.2013 9:02

Bez fota je těžko říct kde je chyba.Všeobecně, řez stromku po výsadbě se dělá i proto, aby narostly kosterní větve.Proto se nechává růst jen několik pupenů, aby se veškerá "růstová síla" soustředila jen do těchto málo budoucích větví a narostly první rok co největší.Jestli jste upravili korunku právě na toto, je 10 cm docela málo.Jestliže jste však nechali na hrušni spoustu oček, právě tento růst se rozdrobil na množství malých, krátkých výhonů.Jinak i 10 cm stačí a po fotu Vám určitě tady někdo poradí jak dál.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 31.39 (?), 29.6.2013 11:41

Foto bude vhodné a také PODROBNÝ popis, co jste se stromky udělali na podzim při výsadbě a co na jaře. Pak bude moci přijít rada. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.6.2013 11:56

Nezoufejte, aniž bych znal podrobnosti zdravotního stavu, podmínek k růstu-přidejte foto,a udejte označení,druh  podnože.Obecně vzato Wiliamsová není bujná odrůda.Moje Karina, kterou jsem sadil na jaře, která byla vyšlechtěná z Wiliamsové, pokud vím, nepustila ještě ani výhon.Nějaký lístek to ano, ale i když ji mám na semenáčí, tak stojí bez přírustku.Je pravděpodobné, že si v první řadě buduje kořenovou soustavu, která je nejdůležitější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 235.25 (?), 29.6.2013 12:39

Děkuji za odpovědi sama se přikláním k budování kořenového systému a taky zřejmě jarní střih není ideální.Bohužel nevím na jaké jsou hrušky podnoži, byly zakoupeny jako polokmen Williamsova červená a bílá, při koupi neměli jěště korunky jen pruty o síle asi palce.Listy mají sytě zelenou barvu, ale na jaře po vyrašení bývaly výhony v poledních hodinách povadlé, špičky zahlé ale do rána opět vypadaly svěže.Foto zasílám.

zastavený růst
zastavený růst
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 235.25 (?), 29.6.2013 12:44

Malé přírustky hrušní

slabý růst
slabý růst
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.6.2013 17:49

Přírustky vidím jako adékvátní, přiměřené ke stromkům, které jsou vysazeny prvním rokem.Přihlížím i ke skutečnosti, že byly vysazeny jako špičák-tedy prut bez postranního obrostu.Z fotografií není vidět žádné onemocnění, ani výživový deficit.V tuto dobu nemá cenu se vyjadřovat k výchovnému řezu,  ten je nejlépe provést na jaře, protože nejlépe uvidíte co a jak narostlo v roce předešlém.V době sucha nezapomenout dodat vláhu alespoň jednou týdně.

Po výsadbě je nejlépe si uchovat štítky někde v bezpečí s popisem odrůdy, druhem podnoži, protože se na stromky v případě nějaké výrobní vady, nebo záměny vztahuje reklamační řád.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 29.6.2013 18:26

Jak pravil p. rostislavik, ovšem s drobným dovětkem, že s výchovným řezem netřeba čekat až do příštího jara. Ideální je s výchovou stromku začít ihned od narašení a pokračovat po celou vegetační fázi odstraňováním neperspektivních zelených letorostů. Tím se posílí rozvoj a vitalita vybraných a ponechaných kosterních větviček, které budou tvořit základ korunky stromku. A tím vlastně dosáhnete přesně toho, co jste od stromku čekala, tedy aby viditelně přirostl.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.6.2013 18:35

To máte Wimpi s průběžným výchovným řezem, a selekcí pravdu, a i já to taky dělám, ale kdo nemá přectavivost npř. jak která větévka bude předbíhat, nebo upozaďovat v růstu, a i pro laika, který je méně zdatný to může přectavovat problém-proto se všeobecně v publikacích doporučuje dělat výchovný řez na jaře,v době kdy  už je to dané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 30.6.2013 10:58

Prodávat špičák bez korunky s hrdým názvem polokmen, to už vyžaduje náturu zdatného obchodníka. Řekl bych, že malé přírůstky jsou způsobeny tím, že nebyl proveden řez po výsadbě s vyslepením spodních oček.. Je-li stromek zdravý a v dobré půdě, tak to až tak nevadí. Podle apikální dominance porostou přednostně horní letorosty - vytvoří korunku, zatímco,  výhony ze spodních pupenů postupně zakrní a posléze se odstraní  z kmínku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika