Jak na kvas z hrušek?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 221.161 (?) 
8.9.2007 18:05, zobrazeno: 94140x
Může mi prosím někdo poradit, jak zpávně udělat kvas na hruškovici? Dík.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 212.130 (?), 9.9.2007 8:37
Dobrý den, dle mého na tom nic není, pálívám  z hrušek hruškovici, a dosud úspěšně. Posbíráte hrušky, rozdrtíte, dáte do sudu a kvasíte. Pokud chcete, přidáte cukr nebo med. Záleží jaké ty hrušky jsou. Množství cukru nebo medu Vám poradí každý jinak, to je všude jinak. Někdo cukr prosévá tím rozdrceným, někdo ho rozpustí ve vodě a proleje to. To máte těžké, co kraj to jiný způsob. Já jsem to prolel nakonec až jsem měl ty hrušky v bečce. Dával jsem na 120 l kvasu cca 3-4 kg cukru, v 10 l vlažné vody. Vím že mě někdo napadne, že tak se to nedělá, ale během kvašení jsem promíchával kvas, cca co dva dny. Jsou lidé kteří tento způsob rezolutně odmítají a jsou lidé kteří to praktikují. Pozor si dejte ovšem na měření cukru při konci kvašení, na to jsou hrušky obzvlášť náchylné. To Vám ale poradí v pálenici, kde budete pálit. Nedávejte té hmoty do bečky přespříliš, tak do 3/4, neboť se to kvašením zvedne a vyteklo by Vám to. Tohle je můj způsob, víc Vám nepovím, nejsem nějaký světový pálitel, ale jakmile něco odrbete (nekvalitní ovoce), tak se Vám to projeví na výsledku. Hlavně to dělejte z láskou a vyjde Vám to.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 9.9.2007 23:07
Nechci otvírat otřelá klišé typu míhat  - nemíchat, sladit  - nesladit. Nedoporučovaol bych u hrušikového kvasu přisypávání. Tedy - radím celou bečku naplnit najednou podrcenými hruškami.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185) - 179.196 (?), 9.9.2007 23:13
Taky jsem letos zkusil hrušky, je jich letos asi nejvíc ze všeho ovoce. Přidal jsem hruštičky, které byly sladké, ale obsahovaly i trochu kyselou chuť. Ovlivní kyseliny v plodech nějak kvas?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 83.26 (?), 10.9.2007 11:05
Kyseliny jsou většinou netěkavé, takže kvalitu pálenky negativně neovlivní. Kvasy z kyselejších plodů jsou obvykle (kupodivu) méně náchylné na octovatění. Ač se to nezdá, ovoce s více kyselinami mívá často i více cukru. Dokazují to koňakové odrůdy vín i kalvadosové jablek, které mají vesměs hojně kyselin.
   To platí ovšem pro kyselé odrůdy, nikoli pro nezralé ovoce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185) - 64.166 (?), 10.9.2007 15:47
Zdravim, diky za odpoved. Zrale byly, sbiral jsem jen spadane.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 166.20 (?), 11.9.2007 0:43
Každoročně chutnám pálenku z hrušek u souseda v Hronově, a tak dobrou jsem nikde ještě neměl. Zvláštní na tom je, že kvasí v sudech při severní straně domu, a ovoce stále přidává podle dozrávání na zahradě. Přesto že se všude říká naplnit najednou, mám dojem, že pokut má někdo štěstí a asi to dělá s láskou, povede se mu to. Já kvasy dělám s lákou ale štěstí s hruškama jsem ještě neměl. Ostatní se mi daří, a tak letos přidám hrušky do raných švestek, aronie a možná co zahrada dá, přesto že tomuto druhu pálenek moc lidí neholduje. Každý máme ale jiné chutě, a tak ať si každý vybere to své. VašekB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 11.9.2007 8:03
Postupné přidávání ovoce  samo od sebe kvasu ani kořalce nijak neubližuje. Při této technologii je jen udáváno vyšší riziko octového, propionového  a mléčného kvašení. Pokud se podaří udržet správné tempo alkoholové kvašení  - optimální teplota na severu budovy, dobré kvasinky, těsnící kvasná nádoba, zralé, čisté a ponořené ovoce - může být výsledný produkt kvalitní.
   O směsích ovoce platí to stejné jako o ostatním ovoci. Je-li kvas udělán a ošetřen dobře, může být  pálenka lepší než samotné, ale zoctovatělé Williamsky , plesnivé  Vlašky či shnilé Velkopavlovické.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.251 (?), 20.9.2007 13:12
Já jen přidám, že hruškové aróma je dost těkavé, doporučuje se proto pálit hned po skončení kvašení nebo jestě ne úplně dokvašený kvas, přirozeně jen trochu. Na rozdíl třeba od kvasu ze švestek domácích a podobných plodů, tam je dobré počkat na dokvašení a i potom nechat kvas nějakou dobu uležet.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.167 (?), 21.9.2007 7:42
Je to tak, hruškový kvas nesmí čekat na pálení... to je  jedna z hlavních zásad každé dobré pálenice.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika