Jak koření asijská hrušeň?



host - 102.197 (?) 
31.10.2013 20:45, zobrazeno: 4390x
Koupil jsem stromek asijské hrušňĕ (Nijisseiki). Při kopání výsatbové jámy jsem v hloubce asi 80cm narazil na přívod elektřiny do baráku (sice v chráničce, ale asi 3m od místa, kde podle projektu měl být). Má otázka zní. Co s tím? Výsatbové místo mohu posunout max. o půl metru (a jinde na zahradě již místo nemám) přívod elektřiny také přesouvat nebudu. Pokud stromek vysadím, mohou kořeny nějak přívod el. poškodit? Nebo se chráničce vyhnou? Dík.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 31.10.2013 21:35

Strom kabelu neuškodí, zajímala by ho jen netěsná kanalizace. Problém je v tom, že v případě, že by bylo potřeba vyměnit kabel, tak by jste museli buď oželet stromek, nebo zapomenout na to jak se dá vyměnit kabel v původní trase a někdy v budoucnu ten nový kabel dát do míst kde nepřekáží nic (tedy možná do trasy, kde je v projektu nakreslen. Zejména při krátkověkých tvarech jako je štíhlé vřeteno bych si se svým soukromým elektrickým kabelem nedělal starosti.

S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 88.254 (?), 1.11.2013 2:11
Také si myslím, že by s tím neměl být problém. Fůra lidí na zahradě strom vysadí a vůbec neřeší, kde jim vedou sítě. A ještě jsem neslyšel, že by s tím měli problém. Tedy mimo kanálu...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 1.11.2013 8:45

Strom kabelu určitě neuškodí. Ono kořenění není dáno tím, jestli je nahoře asijská nebo evropská hrušeň, či cokoliv jiného, ale podnoží. A ta může být v tomto případě buď kdouloň nebo hrušeň. V takovém místě by se dařilo lépe spíše ovocným keřům, které nekoření tak hluboko jako stromy. Někdy se stromy nad kabelem, nebo jinou "negativní zónou" jakoby uhýbají (nevím jestli mi to někdo potvrdí). Jestli v těch místech už stromky nad kabelem byly nebo jsou a rostou dobře, nebude s tou hrušní problém. Po plastové fólii, která bývá nad kabelem kořeny obyčejně sklouznou, ale pokud se jim bude chtít (zejména pokud je podnož semenáč), v místě, kde se jim bude chtít, prorostou. Do kabelu se tlačit nebudou. Stromek bych o ten půlmetr do strany posunul.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 102.197 (?), 1.11.2013 19:49

Dík za reakce. Stromek je již v zemi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika