Hrušeň těsně k domu (na kordon)



Stránky: 1,  2   
host - 40.135 (?) 
2.3.2011 14:27, zobrazeno: 15074x

Zdravím.

bydlím v 500 m.n.m. a uvažuju, jak využít prostor záhonu před vchodem do domu. Je otočený na západ, rozměr asi 3x1m plus 40cm od zdi šterkové odvodnění stěny domu. Zároveň je od severu částečně krytý před větrem zastřešeným vchodem do domu s treláží (stříška na sloupkách do poloviny dozděná, zbytek dřevěná mříž). Protože i užitkové rostliny považuji za dostatečně okrasné, že mi nevadí je dát klidně před dům, tak jsem si vymyslela, že bych tam mohla dát hrušeň. Pro hrušně to díky nadmořské výšce není poloha značka ideál, ale v obci v prostorech mezi domy rostou a plodí, jak jsem si všimla. Tak mě napadlo, že by to pro ni mohlo být snesitelné díky zdi a vchodu. Chtělo by to ale nějaký přísný tvar, stříhat na palmetu nebo jak se to správně odborně jmenuje a vyvazovat. Např. zde nebo zde. Nebo to udrží i bez? Vím, že se to tak dělá ve Švýcarsku a Německu. 

A teď babo raď. Je to hloupost nebo je to proveditelné? Vázat ke konstrukci, nechat na volno? Šlo by to s některou naší odrůdou (stačí i letní, ovoce spíš na přímý konzum, nízká plodnost není překážkou, funkcí je i zakrytí prázdné zdi) nebo je lepší japonská Nashi. Nebo na to mám zapomenout? Další možností je nějaká réva, buď na vertiko nebo klasicky, ale na tu mám prostor i jinde. Stejně jako třeba na sloupcové jabloně. Normálních rostlých stromů dostanu do zahrady sotva pět, tak kdyby se ta hrušeň dala sem, tak by se mi to usnadnilo. Nebo šlo by takto dát jiný ovocný druh (třešeň, meruňku)? Díky za názory.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 40.135 (?), 4.3.2011 8:44

Hm, nikdo nemáte hrušeň blízko u zdi nebo vedenou v ovocné stěně? A to jsem si říkala, kolik je tu ovocnářů, že to někdo určitě mít bude. Jdu studovat do knihovny. Za každý postřeh předem díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 94.122 (?), 4.3.2011 9:22

S pěstováním hrušní u zdi nemám zkušenosti, viděla jsem to, jde to. Ale poradím. Zadejte si zde na zahradě do vyhledávání "hrušeň do stěny", ukáže se Vám několik diskuzí, které zde již proběhly, obsahují spoustu rad i zkušeností. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 40.135 (?), 4.3.2011 12:31

Díky za upozornění, téma hrušně jsem procházela, ale nevšimla jsem si.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 4.3.2011 13:26

Švagr mi sázení hlouběji kořenících dřevin do těsné blízkosti domovní zdi důrazně nedoporučoval. Je to o prioritách - on není zahrádkář, nýbrž stavební inženýr. Já jsem na tom opačně, přesto jsem ho, ač nerad, poslechl. 
   Diskuze na toto téma byla zde na fóru před časem dost emotivní, tak se k ní nechci vracet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 4.3.2011 18:29

U zdi domu mám vsazenou 3 letou broskvoň v U-tvaru. Bývalo tam víno. Nebál bych se ani jiného ovocného druhu, protože mám základy přes 14O cm hluboko. Kdysi, při stavění domu jsem to z neznalosti přepískl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 158.241 (?), 4.3.2011 21:48

A kolik prostoru taková broskev vedená hodně přísně vyžaduje - myšleno v ose Z - v jak čirokém pruhu ji dokáži udržet u stěny? Ptám se, protože bych si ji chtěl pořídit, ale od stěny ji kvůli průchodu můžu dovolit max 30-40cm... (n.v.550, hlínu připravím luxusní, barák ze severu - stěna brizolit, odrůdu vyberu z odolnějších) Díky M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 165.25 (?), 5.3.2011 0:14
Skúšal som palmetu bez drôtenky aj u broskyne, ale je podobne "tvrdá" na tvarovanie ako marhuľa či slivka. Kôstkoviny majú snahu vypĺňať priestor a rady idú do tretieho rozmeru. Vyžaduje to častejší prístup počas rastu konárov a pevnejšiu oporu, príp.kari-sieť. U broskyne začnite so špičiakom a nechajte rastnúť stredník. Pri palmete musíte zabudnúť na dutú korunu. Ale aj tak kôra broskyne zoškaredne, u jadrovín je hladšia. Čo sa Vam na kostrových konároch nebude páčiť, zavčasu odstráňte, aby sa pri veľkých rezných ranách strom neprovokoval k tvorbe glejotoku. Paľo P.S. Dnes bolo u nás poobede +12 st.Celzia. Tak som už broskyniam strieknul Kuprikol. Pre istotu 1%. Dobrú noc!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 5.3.2011 11:33

Já mám konstrukci pro vedení broskve asi 4O cm od stěny (bývalo tam víno). Na hloubku té ovocné stěny počítejte tak do 8O cm. Při vedení U-tvaru je nezbytný letní řez koncem srpna a tvarování není složité. Po výsadbě se ponechají dva nejlépe postavené výhony a vyvážou se do vodorovné polohy ke kostře. Ostatní výhony se odstraní. Vedoucí výhony se vedou vodorovně asi do vzdálenosti 40 cm od kmínku a potom vzhůru do tvaru U. Na konci srpna se vedoucí výhony seříznou asi o 1/3 do stejné výšky. Z jara postranní krátký obrost se zakrátí na krátké čípky se dvěma pupeny. Z těchto čípků vyrůstají dva plodné výhony. které se vyvazují do vodovné polohy a koncem srpna se zakrátí na 3O-4Ocm. Podobně se postupje v následujících letech.

Je třeba mí t na paměti, že broskev plodí na jednoletém dřevě. V době rašení z jara se zakracují plodné výhony za 3. až 4. párem květních pupenů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 133.98 (?), 5.3.2011 12:46
Napriek tomu, že diskutujeme pod hlavičkou Hrušně, dovolím si zverejniť ešte pár slov na téma Kôstkoviny: S otvorenou korunou u broskýň a marhúľ nemám dobré skúsenosti-3x sa mi už pod váhou úrody rozčesli. Naopak, keď som nechal stredník rastnúť a zakracoval som ho s citom, aby rástli aj bočné kostrové konáre, bolo všetko v poriadku. Zistil som, že broskyne treba maximálne podporiť v raste prvé 3 roky. Čím mohutnejšia mi narástla koruna, tým väčšiu úrodu kvalitných plodov udržala vo vetre. Záleží nielen na pôde, výžive, ale hlavne na odrode a podpníku. Od skúseného broskyniara som sa priučil rezu broskýň. Počas leta má niekoľko rastových fáz. Nielen augustové skrátenie výhonkov je dôležité, ale už v júni a júli treba vylamovať nežiadúce výhonky, aby sa nezahusťovala koruna a narástli čo najsilnejšie jednoročné letorasty pre budúcoročnú úrodu. Pri jarnom reze-na začiatku kvitnutia existuje viac spôsobov rezu. Nepoužívam jednotné schéma, každý strom je iná individualita. Společné majú to, že treba odstrániť min.50% kvetov, aby neboli drobné plody. Prajem príjemný deň! Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika