Hrušeň Lubeničarka



Din - (7) - 76.126 (?) 
1.4.2016 8:23, zobrazeno: 6850x
Přeji hezký den. Může mi někdo poradit, kde by se dala sehnat hrušeň Lubeničarka na takové podnoži, aby se dala pěstovat jako sloupovka...? Díky za tip...
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 240.46 (?), 1.4.2016 19:19

Na ten kolumnární tvar raději zapomeňte, ale rouby pro letní očkování Vám poslat mohu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Din - (7) - 76.126 (?), 1.4.2016 22:04


Děkuji za nabídku, ale rouby nemám na co naroubovat... Mám na zahradě kousek místa právě tak na další sloupový stromek a Lubeničarka mi přišla jako zajímavý počin... V loňském roce jsem ji jako sloupovku koupil, ale podežrali mi ji hryzci a nyní je i u loňského prodejce nesehnatelná... Nepovažuji ji za pěstitelský zázrak, jen jsem chtěl nahradit uschlý stromek novým a k mému údivu zjišťuji, že jsem si vymyslel něco, co snad už neexistuje...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 240.46 (?), 1.4.2016 22:26

Možná existovalo, ale pouze v představách prodejce, resp. v jeho naplněné představě o vyšší ceně za "sloupovku" angry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pata - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 54.251 (?), 10.2.2017 3:01

Není náhodou Lubeničarka to samé co Krvavka?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 83.10 (?), 10.2.2017 5:20

Pane Pavle, v podstatě se jedná o tento sortotyp s trochu většími plody. Údajně pochází z nějaké země bývalé Jugoslávie, ale nijak detailně jsem se o její původ nezajímal. Stromek Lubeničarky jsem dostal darem, sám bych tuto odrůdu nepořizoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 130.82 (?), 28.7.2018 9:13

Letos vůbec poprvé mně dozrálo a v těchto dnech několik hruštiček Lubeničarky.

Současně jsem objevil mezi poli (na doporučení známého) a v povětrnostně tam místně náročných podmínkách (Podkrkonoší)  už starý ale viditelně životaschopný strom noname, dá se napsat že právě Krvavky. Probíhá též právě dozrávání.

K základní otázce tazatele: já Lubeničarku se sliby že je to sloupovka tak nekupoval, podnož už nevím ale potvrzuji že celkově habitus korunky je výjimečně velmi úzký protože viditelně nikoli rozkladitý! Vliv podnože myslím že bude na celkovou výšku stromku ale nikoli na onen úzký habitus.

Teď to srovnání plodů:

Lubeničarka a Krvavka jsou si velmi vzhledově podobné, tvarem a barvou. U mne je Krvavka o něco málo i větší ovšem stále jsou to drobné hruštičky! A na to pozor při prohlížení foto na internetu. Ještě větší pozor také na... žel... sklon obou odrůd k rychlému hniličení!

Krvavka (v pro mne dostupném no name provedení) je tou červení a to viditelně uvnitř probarvenější, jako dozrávající nebo téměř zralý meloun ale některá drobná místečka (fleky) jsou řídce i ostře červené! Žel Lubeničarka a i když je propagovaná jako melounová hruška tak nikoli barvou, tady je ten její "meloun" viditelně stále nezralý a tomu odpovídá i slabá červeň spíše jen odstín.

Tak proč asi má být Lubenička melounová hruška? No ono to bude asi kvůli celkovému dojmu z chuti, protože Lubeničarka se mně jeví jako právě ten meloun a proti Krvavce taková... že vodnatá! Proto asi také i hodně citlivá na otlak. Brzy po ochutnání té vodnatější Lubeničarky jsem dostal i žízeň, tedy šmak zase se zakousnout a jako to bývá právě u konzumace toho melounu. Takže dojem je takový více hruškově osvěžující a myslím to pro nikoli už zhniličené plody. Krvavka je taková hruškově hutnější a při úplném dozrání, protože tam necítím kyselinky, tak spíše je mdlá a protože také asi má i více cukru.

Závěr: při původním asi velkém očekávání nakonec tak trošinku rozpaky, beru to proto jako raritky, Lubeničarka pro svůj úzký habitus na zahrádce místo moc nezabere a Krvavka jednou větví přiroubovaná k nějaké jiné hrušce podpoří na zahrádce opylení hrušní celkově,

letos je na teplé počasí výjimečný rok a vše dozrává dříve, lze ale důvodně usoudit že jsou to hruštičky spíše letní a jako tedy zpestření jídelníčku, ovšem konzumovat raději přímo u stromku a může se stát, že po příjezdu z týdenní dovolené bude téměř vše přezrálé tedy zhniličené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika