Hrušeň Dicolor



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 213.165 (?) 
5.3.2012 12:38, zobrazeno: 31493x

Dobrý den, o víkendu jsem dostala od známých od Brna 2 stromky, hrušeň Dicolor a třešeň Van. měli je v zemi asi rok, mají pěkné kořeny a bal. Jsme ale na Vysočině cca 550 m.n.m - jižní svah. Myslíte, že mají šanci tady přežít? Nemůžu najít moc info o odolnosti. Děkuji, Hana.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 183.189 (?), 6.3.2012 22:47

Dobrý večer paní Hano! O hrušni Dicolor píšu, že je značne odolná k nízkym teplotám, napriek tomu, že jedným z rodičov je teplomilná Williamsova čáslavka. Myslím si, že na južnom svahu chránenom od severných vetrov by sa jej mohlo dariť aj u Vás na Vysočine. Nezabúdajte, že v blízkosti by mal byť opeľovač- napr. Astra, Bohemica, Erika, Konference. Ja ho nemám, preto mi Dicolor rodí úsporne.

Veľkoplodá čerešňa Van je kanadského pôvodu. Napriek tomu o nej píšu, že sa jej darí na vhodnom stanovišti. Takže opäť pozor hlavne na studený severný vietor. Najlepšie zasadiť ju pred dom na južnú stranu. Je vhodná pre nízke tvary, rastie stredne bujne, v pokročilom veku slabo. Vyholovanie konárov je malé. Kvitne neskoro, kvet je proti mrazu dosť odolný. Ako opeľovača potrebuje niektorú z odrôd: Kordia, Napoleonova, Hedelfingenská, Granát. Dozrieva zvyčajne okolo 10.7., na Vysočine neskôr. Nech sa Vám darí v pestovaní!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 7.3.2012 8:15

  Informace o třešni Van, že pochází z Kanady a že se jí daří na vhodném stanovišti, je cenná. Ale větu: Ako opeľovača potrebuje niektorú z odrôd: Kordia, Napoleonova, Hedelfingenská, Granát. by si nezkušený pěstitel mohl vyložit tak, že k opylení potřebuje třešeň Van některou z uvedených odrůd. Vy samozřejmě víte, že tro není pravda, že v pomologiích se jako opylovače uvede jen několik vyzkoušených odrůd z více možných.  Začátečník to ale vědět nemusí. Tedy jako opylovač může sloužit mnoho dalších současně kvetoucích třešní, dokonce i některé višně. Takže pokud paní Hana nebude se svojí třešní v době květu osamocena, mělo by k opylení dojít..
    Problematika pěstování ovoce ve studených podmínkách je, jak jistě víte,  složitější.  U třešní vidím jako zásadní dva rizikové faktory. Prvním je těžká půda s vysokou hladinou spodní vody. Druhým jsou pozdní jarní mrazy v době květu. Kvůli obojímu je dobré se vyhnout mrazovým kotlinám a údolím kolem potoků a řek. Bohužel právě tam se často nacházejí lidská obydlí.   Třešně lépe prospívají na kopcích a na svazích, i když tam možná více fouká. Naopak problém nebývá s dozráním plodů a obvykle ani s nedostatkem vláhy.  JIžní expozice je u ovocných stromů obecně lepší, ale může vést k časnějšímu kvetení a tedy ke zmrznutí květů, zatímco později rašící květy z odvrácených poloh mohou mrazům uniknout..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 183.189 (?), 7.3.2012 14:12

Ďakujem p.Vysloužilovi za rozšírenie mojej rady p.Hane. Bohužiaľ veľa údajov od p.Hany nemáme, akurát nadm. výšku a južný svah. Predpokladám, že v záhrade má p.Hana aj stavenie či chatku. Preto je moja rada taká aká je. S hladinou spodnej vody na južnom svahu by som si veľké starosti nerobil. Že sa dajú čerešne pestovať aj v ťažkej pôde a s vysokou hladinou spodnej vody, to vidím u seba aj u susedov na ulici, ale ja pravda, že máme výhodu s nižšou nadm. výškou a ceľkovým úhrnom zrážok. Že je tmavá chrupka Van odolná proti mrazom v kvete, napr. v porovnaní so sortou Kordia, je pre p.Hanu iba výhoda. Vhodné sorty pre opelenie som vyčítal z publikácie Čerešne a višne autorov J.Bakša-L.Smatana. Iné si nedovolím radiť. Pokiaľ s nimi p.Vysloužil nesúhlasí, istotne sa dá na autorov získať kontakt. Dôležité je si uvedomiť, že ak je záhradka p.Hany izolovaná od iných čerešní povedzme stovky metrov, na zabezpečenie rodivosti odrody cudzoopelivej čerešne Van, bude vhodný opeľovač nevyhnutný. Verím, že sme p.Hane poradili dostatočne a že sa stromkom na Vysočine bude dariť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.235 (?), 7.3.2012 19:21

Ke Kordii se např.doporučuje jako opylovač VAN, kterým jsem přerouboval jednu větev Kordie.VAN se vyčerpal a větev uschla.Stovky metrů není žádná třešen a Kordia rodí dál... Jen vedle třešně je višeň Erdi Bötermö,která kvete současně.Autoři   d o p o r u č u j í pár opylovačů.Ono jich asi bude daleko víc, nebo máme šikovnější včely a čmeláky. Čmeláků se objevuje víc, možná díky zákazu vypalování trav.   AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.2 (?), 7.3.2012 19:47

Ne díky zákazu vypalování, ale z důvodu snižování stavů včelstev včely medonosné. Mají menší potravní konkurenci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.3.2012 21:05

  Obecně se u malopěstitelů vliv opylovačů dost přeceňuje. Vím o několika naprosto osamělých třešních v okolí a pokud nenamrznou květy, tak rodí.

  Právě na osaměle kvetoucí třešeň se slétnou opylovači z daleka.

  Daleko důležitější je volba vhodných opylovačů ve velkovýsadbách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 129.187 (?), 7.3.2012 22:24

Keď mi Kordia napriek kvitnutiu a napriek prítomnosti starých čerešní v dosahu do 50 m stále nerodila, naštudoval som si, že špecifickým opeľovačom Kordie je sorta Hedelfingenská. Niekedy vo februári som "uplatil" majiteľku predaja ovocných stromkov a tá mi odstrihla z rozdvojenej korunky Hedelfingenskej zo škôlky kúsok vrúbľa. Odvtedy ako vrúbeľ naštepený v korune Kordie zakvitol, bolo po problémoch a Kordia pravideľne rodí. Pravdu má p.Václav, keď hovorí, že oveľa dôležitejší ako vietor či hmyz je správny druh pelu. Niektoré odrody čerešní sú naozaj úzko špecifické. Autor publikácie o čerešniach sa s Hedelfingenskou nemýlil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 8.3.2012 7:09

Mohu potvrdit to, co píše pan Vinšálek. V kraji jsou zbytky starých sadů po Němcích. V některých zbylo už jen po jedné třešeň (starší 70 let) a klidně si plodí dál. Na kraji lesa stojí osamocená třešeň vzdálená tak 1 km od jiných a taky plodí. Tedy, nemohu vyloučit nějako ptačku v lesním podrostu
  Stejně tak moje 25 letá Van plodí v pohodě, třebaže žádná z odrůd doporučených v pomologii v prvních letech po výsadbě v okolí nebyla. Intersterilita u třešní je samozřejmě popsána,  ale že by některá z třešní byla v opylení odkázána úzce specificky na nějakou konkrétní odrůdu, to jsem neslyšel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 8.3.2012 16:52

To určitě není.Je třeba vždycky zvážit vliv více faktorů včetně klimatických.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika