Hrušeň Bohemica je raně zimní odrůdou, takže na to rozhodování, jak naložit s přebytky máte trochu času. Mám vyzkoušeno, že povidla z ní uvařená mají srovnatelnou kvalitu ať už je vaříte z padáku hned po sklizni, tak i z přebytků, které nestíháte dojíst na konci konzumní zralosti (po 3králích). Jediné sušení je lepší dělat co nejdříve. Zaměkávající plody se už zpracovávají na křížaky špatně. Ohledně kvasu radím nespěchat se zakládáním a poradit se v pálenici o termínu. Hruškový kvas nepatří k těm stabilním a je dobré mít založení kvasu načasováno tak, aby v termínu předokládaného dokvašení už v pálenici bylo za největším návalem zakázek švestkových (nebo letního ovoce). Kvalitní zpracování od zpracování ovoce až po lahvování hotové pálenky je důležitější než to, jestli ta či ona odrůda hrušně je na pálení lepší.