Bělavý povlak na terminálu hrušně



Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?) 
29.8.2012 17:10, zobrazeno: 4552x

Dobrý den,

na termiálu hrušně (sazená na jaře) se objevil bělavý povlak, je to trochu i na listech, ale ne moc. Na jiných větvičkách to není. Objevilo se to už někdy začátkem léta, ale neodstala jsem se k tomu to řešit, "plesnivá" část je tak 20 cm a dál větvička roste opět bez poškození. Nevíte co by to mohlo být a co s tím? Mám to při řezu v předjaří vzít pod tím poškozením (je to asi ve výšce 20cm terminálu)? On ten termiál stejně roste dost šišatě, tak by se aspoň srovnal. Jinak byla ještě mírně napadená rzí, ale otrhali jsme poškozené listy a už se to nevrátilo. Proti rzi to příští rok postříkám, ale co s tímhle?

bělavý povlak na větvi
bělavý povlak na větvi
růst terminálu
růst terminálu
hrusen - rust poskozeneho terminalu
hrusen - rust poskozeneho terminalu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 17.89 (?), 29.8.2012 17:47

Dle literatury by to mohla být Septorióza hrušní nebo padlí - neváhal bych ihned větev odstřihnout a spálit. Údajně by měly být účinné měďnaté přípravky po ukončení vegetace. Sám jsem toto na hrušni nikdy neviděl. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?), 29.8.2012 22:02

Dekuji za radu. Na septoriozu mi google moc obrazku nedava (jen na zelenine a tam to vypada jinak). Na padli mi to hazi obrazky padli na jablonich a to vypada jak to na ty my hrusni. Takze bych se priklanela k tomu padli. Kdyz jsem se snazila vygooglit obrazky chorob hrusni, tak jsem tohle taky nikde nenasla - jak pisete. Pokud to ustrihnu hned, tak uz ten terminal nebudu na jare rezat a bude pokracovat v rustu z nejvyssiho pupene? Nebo o nej prijdu? Nebo ho mam pak na jare jeste nejak upravovat? Dekuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 29.8.2012 22:13

Vypadá to na padlí. Pomůže fungicidní postřik některým z triazolových přípravků jako je např. Talent, Score, Topas 100 EC, Domark atd.

Na padlí má vynikající účinnost Topas 100 EC s tzv. " stop efektem". Pozor na ochranné lhůty, u Topasu to je 35 dní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 9.182 (?), 30.8.2012 8:32

Majus - z foto se mi zdá, že máte těch terminálů víc. Postiženou větev bych ustřihl ihned radikálně - celou, vybral bych nejdelší a nejstrmější jako nový terminál, ostatní vzhůru rostoucí bych omezil jako při výchovném řezu - budou o 30 cm (i více) kratší proti vybranému terminálu, na pupen směřující ven z koruny. Řezy ošetřit (latex, balakryl, štěp.vosk...). Dosavadní nemocný terminál už svoji funkci nemůže plnit, proto by měl být celý odstraněn.

Nový terminál bude pokračovat v růstu vzhůru (kdyby ne, tak se mu pomůže). Po opadu listu bych postříkal Kuprikolem (já tak stříkám celý sad). Na jaře stříkám před vyrašením listů v době rašení broskvoní něčím organickým (Dithane Neo) - opět celý sad (všechny druhy vč. hrušní). Ve vegetaci už nestříkám, jen lokálně v případě potřeby (mšice a pod.)

Po vyrašení nových letorostů bych je v případě potřeby přihnul do vodorovné polohy. Zdravím. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?), 30.8.2012 13:00

Pane Jaroslave, máte pravdu ve středu roste cca 5 cm pod tímto poškozeným terminálem ještě jeden, dokonce silnější, tak použiji ten a ten napadený celý ustřihnu hned teď. Ten výchovný řez ale mám udělat až v předjaří nebo také hned? Řezala jsem po výsadbě na jaře (letos) a další řez jsem myslela že budu dělat až v předjaří. Předpokládám, že při výchovném řezu o něco zkrátím i ten terminál a okolní větve pak dám do roviny o něco níž. Omlouvám se za hloupé dotazy, se stromy teprve začínám, to málo co vím mám načtené z knížek, byla jsem i na kurzu, který se ovocnými stromy zabýval, ale tam se řešil spíše řez přestárlých a zanedbaných stromů než těch po výsadbě. Postříkám to jak říkáte, vezmu to s meruňkou a broskvoní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 9.182 (?), 30.8.2012 17:18

Stačí normální řez v předjaří. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika