Pre mňa áno - nepoznám hrušku ktorá by mi chutila viac (možno len Vienská sa jej približuje). Keď zahryznete do bronzova sfarbenej Boscovky a steká vám šťava po brade, cítite tú nezameniteľnú a ťažko popísateľnú skvelú chuť tohto skvostu medzi hruškami. Možno v mojom prípade hrá rolu aj spomienkový optimizmus ešte z detstva, kedy sme mali 2 krásne vysokokmene Boscovej fľašky, o ktoré sme sa s mojím starým otcom a otcom vzorne starali (ako najľahší som bol vysielaný do im nedostupných častí koruny a strihal podľa ich inštrukcií, išlo o udržiavané vysokokmene ktoré aj perfektne rodili). Oberali sme ich vždy začiatkom októbra, dnes oberám plody Boscovej o 4 týždne skôr (nech mi nikto nevraví že klíma sa nemení). Tie 2 vysokokmene sú už dávno preč, na jeseň som vykopal aj ich nasledovníčku - polokmeň, ktorá poctivo rodila hádam 20 rokov. Na obrázku je terajšia zástupkyňa tejto odrody v mojej záhrade, ktorá teraz prichádza do plnej rodivosti. Vidíte ten zakrivený kmeň do tvaru písmena "S"? Práve preň som si ju vybral v Plantexe, lebo jedna z tých vysokokmenných hrušiek môjho detstva mala presne takýto esovitý kmeň. Vždy keď sa pozriem na túto jej nástpkyňu, tak mi to pripomenie aj mojich už nežijúcich starého otca a otca, ktorí ma zaúčali do záhradkárskeho remesla. Ten strom je akoby ich živý pomník.
Ale chcel som o inom - aký je Váš pohľad na Boscovu, aké máte s ňou skúsenosti? Má aj svoje mínusy, samozrejme - nemá rada chladnejšie polohy a menej kvalitné pôdy, neskôr vstupuje do rodivosti, skladovateľnosť nie je dlhá, je aj náchylná na choroby. Ale tá chuť! - tá to všetko vyváži. Očakávam, že viacerí - najmä z vyšších polôh - nebudete súhlasiť s týmto velebením Boscovky, ale verím že sa nájdu aj jej fandovia. IH