Kompost vs. sousedi



Stránky: 1,  2   
martina05 - (1) - 188.135 (?) 
24.4.2010 22:36, zobrazeno: 24622x

Zdravím všechny, máme v rohu zahrady kompost, kam dávám pouze posekanou trávu. Máme ho druhým rokem a letos se již ve spodní části udělala krásná hlína. Není vůbec cítit, jen když dám nos prakticky až do něho, tak je cítit uleželou trávou. Dva metry od kompostu už není cítit nic. Soused má cca 8m od kompostu bazén a momentálně mu vadí, že kompost zapáchá. Přitom je od nás proti větru a jak říkám, nikdo, koho jsem ke kompostu přivedla, žádný zápach necítil. Nechci se vzdávat možnosti mít z kompostu pěknou hlínu (u nás je o ni navíc nouze), tak bych se ráda zeptala, jestli má soused právo po mně chtít kompost zrušit, resp. jak byste na tento problém reagovali. Díky. Martina

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 24.4.2010 23:05

Paní Martino, teda nevím, jak u vás, ale my, když posečeme zahradu, tak je z toho docela velká hromada trávy, a tu rovněž jako vy dáváme na kompost. Za dva dny tráva začne silně tlít a šíří se z ní intenzivní zápach "králičího hnoje". To trvá s klesající intenzitou několik dní.Takže pokud dáváte na kompost větší množsví travní hmoty, věřím spíše vašemu sousedovi, než vám. V takovém případě doporučuji kompost přestěhovat do jiné části zahrady, co nejdále od sousedů. Také se mi nějak nezdá vaše tvrzení, že soused je od vás "proti větru". Copak u vás fouká vítr pouze jenom jedním směrem? To by byla přírodní rarita!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 25.4.2010 9:09

Připojuji se.K dobrým sousedským vztahům patří ohleduplnost, ne sobecké zájmy.Není možné např.kouřit komínem sousedovi do oken že je nemůže ani otevřít a svádět to na vítr.Takový argument neobstojí. Zvažte dobře, zda nebude lepší odstěhovat "kompostér" jinam.I z estetických důvodů.Je to snažší, než přestěhovávat bazén.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 96.2 (?), 25.4.2010 11:56

taky se připojuju k předchozím diskutujícím. Dobré sousedské vztahy jsou velmi důležité a ze zdánlivé drobnosti můžou narůst velké trable. Přestěhovat kompost není tak těžké. Dnes vyhovíte vy jemu, příště on vám.  (ostatně třeba vám s tím přestěhováním kompostu rád pomůže)

panidana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 188.135 (?), 26.4.2010 10:21

Děkuji všem za reakce, máte pravdu, že dobré sousedské vztahy jsou důležité a jednou ustoupí jeden, příště druhý. Myslím, že sobecká nejsem - sousedovi jsme ustoupili již při stavbě domu (nelíbila se mu fasáda), posouvali jsme studnu (nelíbil se mu vrt), schvalovali jsme mu onen bazén, protože ho chtěl postavit tak blízko našemu pozemku, jak to už zákon nepovoluje (v té době tam už kompost byl) a navíc o svůj pozemek nepečuje,, má na něm 3m lebedu, kterou neseká a já ho každoročně prosím, aby s tím něco udělal kvůli náletům semínek - loni jsem to dokonce byla posekat sama. Tak si myslím, že by mohl nejdříve něco udělat s tou lebedou. Ten kompost opravdu cítit na 10m není a on se v bazénu koupe tak 2x za měsíc. Martina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 178.235 (?), 26.4.2010 18:21

Martino, tak vidím, že je to složitější, než se zdálo.Mít náročného a zaslepeného souseda zároveň je nezáviděníhodné.A dům není stan, aby ho člověk mohl sbalit a postavit v příznivější atmosféře.Tím, že jste všechno neuvedla, se naše názory staly neobjektivní.Omlouvám se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 215.11 (?), 28.4.2010 12:38

Myslím, že jste příliš jednostranně ustupovali už dřív a váš soused si na to zvykl, využívá toho a do budoucna bude prudit víc a víc. Nejdřív mu vadila fasáda, pak vrt, tedˇ kompost a za chvíli to bude zase jiného. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.20 (?), 25.4.2010 19:34
Dobře ošetřovaný kompost není cítit, protože v něm probíhají výhradně aerobní (tj. "nepáchnoucí") reakce. Pokud OPRAVDU nemůžete kompost přestěhovat jinam (což bych spolu s ostatními přispěvateli vřele doporučoval), nezbývá mi, než vám poradit trávu (a jakýkoliv jiný přidaný objemnější čerstvý materiál) neustále (minimálně jednou denně) přehrabovat či přerývat, aby byl tlející materiál neustále provzdušněný. Nebo nechat trávu na jiném místě zahrady nejdříve uschnout a usušenou zarývat do kompostu postupně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 26.4.2010 8:57

Spoléhat na to, že dobře ošetřovaný kompost není cítit,  dobře nelze, na kompost může přijít odpad, který je cítis sám o sobě - trus zvířat, zkažené zbytky jídel, aj.  
   Dobré sousedské vztahy stojí za trochu námahy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 129.96 (?), 26.4.2010 9:46

Posekanou trávu a další biologické odpady hned přehazuji starší zeminou z kompostu a tím zajistím, že k žádnému zápachu nedochází. Takhle postupuji během roku z jedné strany kompostu na druhou. Tráva zasypaná zemí tleje, ale není cítit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika