Limetka - opadávání listů



host - 55.26 (?) 
19.1.2021 11:20, zobrazeno: 1839x

Dobrý den,

prosím o radu či nápad, co by za tím mohlo být...

Mojí limetce je už asi 6 let. Každým rokem je přes léto venku, přes zimu vevnitř na stejném místě - velice prosvětlený pokoj, teplota cca 17°C, mírná zálivka.

Letošní zimu jí začaly opadávat listy - vůbec neusychají, ale najednou opadne čerstvý zelený list, který se zdá být zdravý. Momentálně jich tam zbývá už jen pár (asi tak 5). A zároveň malé větvičky od špiček usychají - bojím se, že to bude pokračovat... Plody jsem sundala, aby zbytečně rostlinu nevysilovaly.

Prosím o nějaký nápad, co by mohla být příčina tohoto stavu. Nejvíce mě na tom zaráží fakt, že limetku mám už několik let a každou zimu má zcela stejné podmínky a místo pro přezimování. Kdybych ji měla první zimu, tak bych pochopila, že něco dělám asi špatně, ale takhle...

Předem děkuji za nápady či doporučení.

Tereza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 91.196 (?), 19.1.2021 12:50

Může jít o nedostatečnou výživu-přesazujete, přidáváte zeminu-substrát, přihnojujete-granule, tyčinky, rozpustné, tekuté...? Vršek-to, co je mimo půdu zrcadlí to, co je tzv.pod hladinouenlightened.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 55.26 (?), 19.1.2021 21:04

Přesazena byla asi před rokem do velkého květináče, takže tísní určitě netrpí. Nedostatek živin by také mít neměla, přihnojuji granulovaným hnojivem.

Myslíte, že by mohla mít něčím napadené třeba kořeny? Jsem si vědoma toho, že není ideální období jakkoliv hýbat se substrátem a případně ji přesazovat, ale bojím se, aby mi do jara neuhynula... Tak přemýšlím, jestli to přeci jen nerisknout a nezkusit ji přesadit... co si o tom myslíte?


Díky 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.223 (?), 19.1.2021 22:16

Určitě bych se mu na kořeny podívala. Jestli měl původní květináč zcela prokořeněný, rozvolnila jste mu při tom přesazování trochu kořeny? Nebo nepřeschnul vám poslední dobou náhodou? Pokud jste mu dala větší květináč, tak nepotřebuje nějaký čas přihnojovat, může to být i tím. Příčin může být víc...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 53.50 (?), 20.1.2021 13:57

Ano, přesazení proběhlo určitě v pořádku a přeschnutí si také nejsem vědoma

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 40.227 (?), 20.1.2021 13:23

Podívejte se pořádně na rostlinu, může mít parazity. Sáhněte si na listy, jestli nejsou lepkavé. Pokud ano, tipuji svilušky nebo puklice. Puklice by byly patrně zespodu na listech - citrusy zlikvidují ještě dříve, než si jich stihnete všimnout, než dorostou a zabarví se, aby byly viditelné. Mohou být skoro neviditelné, světle béžové a malinké. Takový oleandr zvládá puklice mnohem statečněji, přežije bez mrknutí oka do doby, než jsou velké, hnědé a po hmatu by je našel i nevidomý. Citrus shazuje listy, i když ještě puklice nevidíte.

Zkontrolujte, jestli nemá pavučinky - mohou být třeba jenom v úžlabí trnů (pokud má trny) nebo větviček. To by zas byl příznak svilušek - obvykle jediný viditelný.. Dospělé svilušky můžete vidět (pokud vidíte hodně ostře nablízko) na listech jako nepatrné černé či nahnědlé tečky zvíci zlomku milimetru, také mohou sedět na těch pavučinkách. Abych viděla, jestli jsou živé, musím se na ně koukat pod mikroskopem - živé mrskají nožičkama, což pod lupou nevidím. List je třeba také jen nepatrně lepkavý.

Na obojí pomůže v první fázi omýt listy houbičkou - jarovou vodou (odmastí, zbaví ty potvory ochranného tukového obalu, skrz který se pak hůže dostává insekticid). Potom postříkat vhodným prostředkem. U citrusů nemá cenu riskovat přírodní prostředky, citrusy parazitům podléhají velmi rychle. Některé přírodní prostředky dokonce mohou citrusy zahubit (olejové). Na svilušky v akutním (škodícím) stadiu je nutné použít urychleně prostředek zabíjející dospělce, Teprve potom je možné sáhnout k dlouhodobější variantě, která zabíjí vajíčka, nymfy a sterilizuje dospělce. Než by ten druhý prostředek zabral, bylo by po citrusu. Prostředky proti sviluškám je nutné střídat.

Také jsem jednou na citrusu našla perlovce zhoubného, který u nás prý nežije a je to taková gigantická verze vlnatky. Na citrusu máte třeba jen dva, oba dobře schované, takže i když jsou opravdu ohavní a velcí, snadno je přehlédnete, ale skutečný problém je u kořenů, kde jsou larvy. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 53.50 (?), 20.1.2021 14:05

Díky za vyčerpávající odpověď. Prozkoumala jsem zbylých pár listů a máte nejspíš pravdu - dle vašeho popisu to vypadá na puklice (i obrázky z internetu na to sedí). Dosud jsem na listech nic nezaregistrovala, už jsem ho před nějakou dobou prohlížela. Každopádně teď tam jsou zespodu listů zřetelné hnědé čárky.

Zvolím tedy nějakou chemii - máte prosím nějaký konkrétní ozkoušený tip?

Je možné, že se ten parazit dostane i do substrátu a mám ho vyměnit, nebo s ním vůbec raději nehýbat a postačí ošetření horní části rostliny?

Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.196 (?), 20.1.2021 14:33

Nejprve mechanicky odstraňte-setřete např.zubním kartáčkem nebo houbičkou na nádobí-přistřihněte si z ní takový kousek, který Vám dobře padne do ruky. Teplou vodou s troškou např.Jaru. Pak se mi osvědčilo rostliny a povrch půdy postříkat slivovicícheeky-listy po obou stranách. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 53.50 (?), 20.1.2021 14:26

A našla jsem to i na kmeni a na jednotlivých větvích (nechápu, jak jsem si toho mohla nevšimnout!)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika