Ztráta schopnosti tvorby odnoží



host - 234.228 (?) 
11.11.2014 11:12, zobrazeno: 3914x

Z převislého jahodníku se odnože tvoří jen v prvním roce. Po zasazení těchto odnoží v dalším roce tyto už další odnože nevytvoří a jahodník se tak nedá dále množit. Zkoušela jsem i od jara vyštipovat veškeré květy, rostlina byla dostatečně zalévána i přihnojována, ale nic, stále jen jedna původní matka, děti nedala. Jakou máte zkušenost s tímto jevem? V.L.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 11.11.2014 12:07

Kde máte jahodník umístěný? Obecně jahodníky tvoří odnože v období nejdelšího dne a následujícím období zkracování dne. U většiny remontujících odrůd je tato vlastnost (odnožovat) potlačena a rostlinky se spíše v srdíčku větví po chladové periodě.

Tj. buď jse měla truhlík přes zimu uložen příliš v teple, nebo jste je druhý rok měla na místě, kde sluníčko pozdě vychází a večer brzo zapadá (východní a západní stín).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.228 (?), 11.11.2014 14:08

Jahodník je umístěn venku na plném slunci, přezimuje ve velkém květináči založen v záhoně. Když jsem zjistila, že opravdu neodnoží, rozdělila jsem trs starší rostiny na jednotlivé dílky. Ty jsem odřezala od stařiny, zakořenily mladými kořeny a dále rostly i kvetly.   A žádný z nich nevyt vořil nové odnože. Tak se naprosto ztratil efekt, kdy z puštěné sazenice raší další a z ni zase, to vše kvete a plodí. Nakonec jsem to letos po dvouleté snaze vše vyhodila, jelikož už to byla vlastně jen obyčejná jahoda. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.17 (?), 5.1.2015 20:00

Mám obdobnou zkušenost s odrůdou Mara de Bois, ale až poslední roky.

Cca před 10-ti lety jsem koupila sadbu (frigo) od Starkla. Jahody byly nasazené v částečném stínu. Pokud jde o kvalitu plodů tedy nic moc, ale odnožovaly stále. Po několika letech jsem záhon zrušila a zakoupila novou sadbu. Tentokrát již přímo z jahodárny (stejné které sázeli oni). Odnože se tvořili jen první rok a málo. Ty jsem bohužel rozdala a od druhého roku se odnože již netvořily. Druhá sadba byla původem z Holandska.

Rozhodně toto neberte jako chválu na firmu Starkl. Poslední dobou je čím dál horší, co se týče kvality zasílaných rostlin. Když by si tam člověk zajel, bude to asi lepší.

Zuzka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika