Zmlazení měsíčních jahod



host - 240.105 (?) 
20.3.2014 11:52, zobrazeno: 3976x

Zdravím.

Mám na zahradě už několikátým rokem měsíční jahody pro děti. Postupně se vytahují, takže jsou to vyholené tuhé delší stvoly s listovou růžicí na vrcholku. Dají se nějak zmladit? Jako třeba rozdělit (=olámat, protože kořeny to má až dole), zasadit jenom ty vršky? Nebo to třeba celé zasypat kompostem? Nebo je to prostě konečná, nějaké omlazení není možné a mám pomalu vyset nové?

Není to žádný zásadní problém, ale pokud bych jim mohla prodloužit žití, byla bych ráda.

Přeju pěkný den.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 20.3.2014 13:20

výsev nových je jednodušší než cokoliv jiného.

Přisypávání kompostu napodzim je jednou cestou, jak je udržet v kondici o pár let déle, ale nejlepší výsledky dávají druhým rokem od výsevu. Pak už je to spíše o bezpracném pokračování s nižší kvalitou.

Před týdnem jsem viděl první žír od slimáků, tak nezapomeňte na Feramol (ostatní prostředky nejsou do jahodníkového záhonu vhodné) nebo "pivní pasti".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 216.228 (?), 21.3.2014 8:29

Měsíční jahody zmlazuji už asi dvacet let, takže mám vlastně stále tytéž. Dělám to tak, že starý trs prostě roztrhrnu, někdy i na několik kusů, posoudím, kde zůstaly nejlepší kořeny, a ten zasadím znovu, hlouběji samozřejmě, až po tu listovou růžici. Dělám to většinou na podzim, ale když to nevyjde, tak brzy na jaře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 21.3.2014 12:22

Děkuji za rychlé odpovědi. Udělám tedy oboje, vyseju si nové pro další rok, staré zkusím kde to půjde vysadit znova, jinak jim ještě nasypu kompostu. O sklizňové výkony nejde, spíš že děti hledají na zahradě něco k uzobnutí.  A nasypu i Ferramolu. Slimáci u nás ještě nevylezli, ale je jich tu každoročně hojně a po letošní zimě to bude teprv mazec.

Ještě jednou díky a pěkný den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.3.2014 12:43

Slimáci vylezli, jen ještě nejsou moc vidět, když ti z lońských vajíček mají cca 6 mm, ale za měsíc budou vidět lépe, protože budou už ke 2 cm. Dejte pivní pasti a uvidíte, že jsou už aktivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika