Živý plot z rybízu



host - 33.29 (?) 
18.10.2013 19:36, zobrazeno: 14678x

Dobrý večer, chtěla bych živý plot z rybízu.Líbilo by se mi rozdělit na části z bílých, červených a černých odrůd.Vybrala jsem:  

červené :Detvan, Rondom .

Bílé : Blanka, Viktoria.

Černé : Viola, Eva

Vybrala jsem dobré odrůdy? Budu potřebovat hodně keřů, tak bych chtěla od Vás poradit hlavně odolné odrůdy abych o ně záhy nepřišla.Děkuji.Káča 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 149.42 (?), 22.10.2013 10:24

Dobrý den.
Živý plot z rybízu. Keře rostoucí v řadě jsou vlastně živý plot. K funkci optického předělu pás rybízu sloužit může. Tújím nefandím. Myslím si, že je pěkné, když je pás plotu stejnoměrný. K tomu je zapotřebí, aby keře byly podobné. Různé odrůdy rybízu ale v různých podmínkách rostou různě. Keře některých jsou malé, jiných velké. Pak také třeba nejsou stejně odolné (antraknoza a padlí) a potom shazují listí v různou dobu.
Ze zamýšlených odrůd znám jen Viktorii a Rondom. Keře Viktorie jsou trochu širší a větve pokroucenější než u vzpřímeněji rostoucího Rondomu. Dřevo obou je silné a pevné (úrodou rozklesnou, ale nepoléhají). U mne jsou obě velmi odolné k chorobám. List tmavý, vzrůst vyšší, úrodné a pozdnější. Podobné vlastnosti u mně ještě projevují Rubigo (ale sklizňově raný) a Red Wing (pozdní). Myslím si, že tyto odrůdy by mohly vytvořit pohledově docela stejnoměrný pás. Možná i další červené, které ale nemám a neznám, mají podobný vzhled. U černých nevím, připadá mi, že keře mají odlišný vzhled, například jsou rozkladitější. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.29 (?), 22.10.2013 11:15

Dobrý den,

děkuji moc za rady. To mě vůbec nenapadlo, že by mohly mít odlišný vzrůst. Rondom a Rubigo jsou tedy podobné vzrůstem a ještě bych mohla déle sklízet.-). Chtěla bych se Vás optat, jaké mají plody velikostně, chuťově a zda dle Vašich zkušeností jsou keře zdravé.Děkuji.Káča  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 149.42 (?), 22.10.2013 21:11

Odrůdy o kterých jsem psal jsou v mých špatných podmínkách (podmáčená půda, mrazová kotlina, 550m/m) k chorobám a klimatu nejodolnější. Taky mi keře připadají celkem podobné. Proto si myslím, že budou dobré i lepších podmínkách, a asi i ve vašich. V lepších podmínkách budou pochopitelně dobré i další (náročnější) odrůdy.
Všechny znaky plodnosti mají dobré. Snad Rubigo se rád přeplodí, pak zdrobní (tak jako jiné odrůdy) a navíc mi přeplozený připadá bez chuti (jakýsi jen vodový). Mám takovou zkušenost, že pěkně narostlý rybíz je vždycky dobrý. Ale to je otázka pěstování. Samozřejmě jsou rozdíly v chuti, délce a hustotě hroznů. Myslím si, že dneska bude obtížné pořídit červenou odrůdu, která nebude schopna mít velké kuličky a dostatečně dlouhé hrozny.
Pak v příspěvcích byla zmínka i o jiných zástupcích rybízovitých. Mimo angreštů a kříženců jsou ještě i meruzalky (podnožové, plodové) a okrasné rybízy, speciálně na zahradnické využití. Například právě živé plůtky. Buď v záhonech nebo i v nádobách na frekventovaných místech (např. náměstí). Tak možná někdo chodí kolem okrasného rybízu a třeba neví, že je to právě rybíz.
U černého rybízu neumím doporučit více odrůd, které by byly zároveň velmi odolné, stejně vzrůstné a vzhledem si podobné. Mají třeba velmi tmavý nebo zase světlý list, jsou vysoké nebo nízké. Já preferuji ty, které jsou u mě rezistentní k padlí (nebo trpí jen zanedbatelně). Zmíním se jen o jedné odrůdě, Sofijevská (nebo Sofijevskaja). Roste bujně, netrpí listovými chorobami, je velmi odolná ke klimatu, je úrodná, nepadá, má jedny z největších a nejsladších kuliček, je velmi raná a s jen slabým pachem černého rybízu. Tak šťastnou ruku při výběru. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.10.2013 10:56

Protože černý rybíz nejlépe plodí na jednoletém dřevě je pro živý plot nepoužitelný. Variantou by byla Josta.

Nebýt padlí, nejlepší variantou plotu by byly keřové angrešty. Tím trním se nikdo neodváží projít a stačilo by stříhat výhony vyvázané k drátěnce tak na tloušťku plotu kolem 25-30 cm

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 22.10.2013 11:12

Protože černý rybíz nejlépe plodí na jednoletém dřevě je pro živý plot nepoužitelný...to je ale blbost co? Vy každý rok celý keř černého rybízu ořežete?

Já bych řekl, že právě černý rybíz je na živý plot z rybízů nejvhodnější, protože bývá nejvzrůstnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 33.29 (?), 22.10.2013 11:34

Jaké odolné odrůdy byste radil?Děkuji Kača

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.10.2013 11:44

ano každý rok třetinu (tedy tříleté dřevo) vyřežu abych měl třapiny o cca 12 kuličkách. Keříky tak mám nízké, ale velmi obalené.

Samozřejmě, pokud nebude účelem sklizeň ale krmení ptáků (jak to má kolega ornitolog), tak není problém nechat kostru i pětiletou na které jsou v plodonoši cca 2kuličkové třapiny.

Paní Katka si musí rozhodnout, jakou funkci má plot mít a jestli má mít jednotný či rozmanitý vzhled. Podle půdních podmínek může zařadit i vzrůstnější odrůdy kanadské borůvky. Tam se vyřezávají zpravidla osmileté a starší výhony.

S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 22.10.2013 12:02

Každý rok třetinu... aha, no z vašeho předchozího příspěvku jsem měl dojem, že řežete minimálně polovinu a necháváte jen jednoleté pruty. takže teď jste své předchozí tvrzení poněkud zmírnil a přiblížil se tomu jak to praktikuji já, když vyřezávám 4 nebo 5 pruty. Ovšem mohu vás ujistit, že i na těch pětiletých prutech bývají více než dvě kuličky. To vy ovšem při vašem přísném systému nikdy nezjistíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.132 (?), 19.3.2014 17:01

Záleží, jaké mají podmínky. My se třeba o rybízy moc nestaráme, jsou zarostlé, a když ne to, tak málo hnojené, a na těch starých větvích je to fakt bída. Ale za to možná můžou i mravenci, vyžírají totiž květy. Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika