Živý plot s užitkem



Stránky: 1,  2   
host - 230.65 (?) 
10.9.2014 11:21, zobrazeno: 19870x

Dobrý den všem,

mám na chatě několik metrů, které jsem před asi 5 roky chtěl zaplnit "živým plotem" z různých odrůd malin. Bohužel každý rok se opakuje situace, kdy na jaře maliny pěkně obrazí, vyženou nové výhony, nakvetou, zaplodí několik plodů a celá rostlina jako zaschne. Bohužel nemám možnost maliny pravidelně zalévat, takže může být problém v tom. Docela dobře se mi tam daří jakési kanadské borůvce. Rád bych maliny vyměnil za něco co možná lépe snese sucho a bude plodit něco k jídlu pro děti. Budu rád za jakékoliv doporučení vhodných rostlin. Podotýkám, že stanoviště je na slunci, jen menší část dne ve stínu.

Děkuji předem za rady a tipy.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 10.9.2014 11:52

U malin to nemusí být jen zálivkou. Může se jednat jak o škůdce (vlnovník) tak i o choroby.

Osobně bych radši místo maliníku použil na živý plot ostružinu. Beztrnnou, pokud je účelem optické oddělení soukromého prostoru a trnitou na drátěnce, pokud má být účelem i znesnadnění přístupu. Ostružina si "dojde" pro vodu do větších hloubek a některé odrůdy jsou olistěné celoročně (staré opadávají při jarním rašení nových). Nevýhodou je počátek zrání v pozdějším létě.

Kanadskou borůvky bez možnosti zalévat radši nesázejte. Pokud tam kvůli vláze nevydržel maliník, pak borůvka to také nevydrží. Možná muchovník, ale s tím nemám konkrétní zkušenosti. Dalším ovocným plotem může být rakytník, jenže to není pro děti na zobání, ale pro sklizeň a zpracování...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.95 (?), 10.9.2014 13:50

Malinám dávám zjara nastýlku z posekané trávy. Dříve jsem měla podobné problémy jako vy. Jinak doporučuji muchovník, je odolný, zálivka je nutná jen první rok po výsadbě a na jídlo, zmražení i zavařování je vynikající. Navíc pěkně kvete a na podzim má barevné listy.            Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.65 (?), 11.9.2014 6:56

Děkuji za tip, o muchovníku hodně četl, jen jsem se zatím dočetl rozdílné názory na jeho chuť, proto jsem spíše uvažoval o borůvce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.144 (?), 11.9.2014 9:04

... nemám možnost maliny pravidelně zalévat ... podle mne maliny nevyzaduji pravidelnou zalivku, ve vyssi poloze se obvykle vubec nezalevaji. Mozna se jedna o nejakou chorobu (odumirani maliniku?). Naopak kanadske boruvky je nutno pravidelne zalevat (nebo vybudovat zavlahu) zejmena na slunci, suchu by urcite podlehly. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 230.65 (?), 11.9.2014 9:54

Já8 to přisuzoval právě suchu, protože než přišla v červenci vedra, dařilo se mu, měl i pár plodů, pak to jaksi zakrnělo. Viditelné škůdce jsem žádné nenašel, samozřejmě nedokážu poznat nějakou virózu apod.

Přikládám fotky, snad je na nic něco vidět.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 230.65 (?), 11.9.2014 9:55

ještě jeden obrázek


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.144 (?), 11.9.2014 10:45

Nevim, chtelo by to zabery vice z blizka. Na druhe fotce nevypada, ze by mela nedostatek vlahy. Co je to za odrudu? Zkuste vyhledat obrazky a popis k chorobe 'Didymella applanata' nebo ke skudci 'Phyllocoptes gracilis' (vlnovník maliníkový). Take se podivejte na korenovou chorobu Phytophthora... tj. hesla 'Phytophthora fragariae var. rubi' resp. 'Phytophthora rubi'. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.65 (?), 11.9.2014 11:21

O víkendu udělám lepší fotky. Na těchto je vláhy dost, protože bylo zrovna po dešti. Odrůdy mám Medea, Rubín a nějaká žlutá odrůda. Dá se říct, že se všechny chovají stejně.

Děkuji za tipy na choroby, zeptám se pana Googla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 11.9.2014 11:46

Mrknete napr. na clanek Proč odumírají maliníky? . Pise se tam i rovnomernem zasobeni vodou. Zalezi v jake jste poloze, otec mel zahradu ve stredni poloze, maliny jsme vubec nezalevali (ale byl to souvisly pas podel plotu). Poradne zamulcovani a obcasna poradna zalivka by mely podle mne stacit. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika