Zimolez, Muchovnik



Stránky: 1,  2,  3   
termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 145.137 (?) 
15.4.2015 13:23, zobrazeno: 26227x

Měl jsem v plánu nakoupit okolo 5ti druhů Zimolezů a Muchovníků.
U jedné prodejkyně přes borůvky jsem se dozvěděl, Že Zimolezy bude vykopávat, protože málo plodí, plody musíte hledat, protože rostou uvnitř stromku a navíc jsou nevalné chuti. Což mě docela odradilo.

Udělal jsem si plantáž z 10 kanadských borůvek a před ně jsem chtěl dát Zimolezy nebo muchovníky,

Zajímal by mě váš názorzkušenosti s pěstováním zimolezumuchovníku a jak vám chutnají plody popřípadě, co máte za odrůdy, velikost. Kdyby se někdo pochlubil fotkou olistěného zimolezumuchovníku v zahradě bylo by to super :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 15.4.2015 13:44

Nemůžu srovnávat zimolezy s kanadskými borůvkami, protože kanadské mám jen jeden keř na chatě. Myslím si, že kamčatky mají nižší výnos, ale podle mého názoru se je vyplatí pěstovat. Chuť je velmi podobná lesním borůvkám, snad jen jsou kyselejší. Že by se jejich plody musely hledat, to bych neřekl, u starších keřů je úrodnost slušná (1-4 kg). Důležité je mít víc odrůd k dobrému opylení.
Muchovníky mám dva No name, plodnost vysoká, keře mají tak 3 m na výšku, ale chuť je fádní, spíš mi připomínají aronii než borůvky. Ale je možné, že jiné odrůdy muchovníku jsou chuťově lepší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vvd - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 181.38 (?), 15.4.2015 21:47

No vidíte, a já nedám na zimolezy dopustit a muchovník je zralý na vykopání.

Moje zimolezy mají plodů dost a hlavně je mají v květnu - je to první ovoce ze zahrady a chuťově jsou výborné.

Naproti tomu muchovník plodí až uprostřed léta, kdy má velkou konkurenci jiných plodů. A ten můj je zrovna chuti nevalné - možná je to dáno tím, že je dost na úpalu.

Trochu mě zaráží, že chcete před kanadské borůvky dát muchovníky - ty dorostou do 2-3m, rozhodně budou vyšší než ty borůvky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.131 (?), 15.4.2015 22:08

Mám oboje, jak zimolez, tak muchovník. Zimolez plodí hodně, ale chce to mít kvůli lepšímu opylení dvě odrůdy. Chuť lesních borůvek sice nemají, ale jsou dobré a hlavně jsou první... Muchovník - ten s většími a hustšími hrozny plodů - asi jako kanadské borůvky (A.ovalifolia) je spíš jen sladký, bez chutě. Muchovník s o něco řidšími hrozny plodů (A.lamarckii) má plody s vynikajícím aroma, mohu jen doporučit. Všechno lze mrazit, z muchovníku lamarckii je i vynikající džem.         

ps - mám ho také na plném slunci.             Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 146.249 (?), 20.4.2015 19:35

A je nutné sadit muchovníky do rašeliny?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 20.4.2015 19:44

Ne, ne neee !!!angry

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 192.113 (?), 15.4.2015 22:35

Dobrý den.

S muchovníkem Vám moc nepomohu, na zahradě ho mám ťeprve od loňska - ale když si ho v Googlu nebo jinde zadáte do vyhledávacího řádku, objeví se spousta odkazů a budou u nich i fotografie. To samé platí i pro zimolezy kamčatské/kamčatské borůvky. S těmi ale mám zkušenost letitější, nejstarší z nich mám na zahradě pátý rok. Takže k nim si něco dovolím napsat.

Plody jsou jak uvnitř keře, tak na jeho okraji a je jich dost a dost! Ono záleží na tom, zda, zejména v době květu a utváření plodů, zaléváte a hnojíte. A zda kvetoucí keře navštíví dost čmeláků.

Některé odrůdy "kamčatských borůvek" jsou označovány za samosprašné, mé zkušenosti tomu nasvědčují, ale přesto jsem si pořídil víc druhů a sázel je na střídačku. Spolehlivě mám tyto kultivary: Balalaika, Blue Velvet, Modrý triumf. Jejich plody chutnají velmi dobře, jako pikantnější (kyselejší) borůvky, přesto jsou dosti sladké. Pak mám tři keříky, u nichž prodejce neznal jméno, já je však tipuji na Průhonické letní. Plodí méně vydatně a jejich plody jsou o fous kyselejší a trpčí, mně ale chutnají a myslím, že z nich musí být výborný džem. A konečně mám nějaký polský výpěstek označovaný za Jagodu kamczatycznu. Název kultivaru neznám, nižší růst však napovídá tomu, že by mohlo jít o Siniglasku. U tohohle jediného keříku jsem si říkal, že ho možná dám pryč, protože mi plody zpočátku připadaly dosti trpké. Ale pak jsem i jim přišel na chuť.

Zimolezy kamčatské zpravidla dorůstají do metru a půl, některé kultivary jsou ovšem ještě vyšší a jiné naopak nižší. Záleží také na pěstebních podmínkách. Doporučuje se sázet je na vzdálenost metru a půl - tedy větší rozestup než u kanadských borůvek. Já mám zimolezy vyšší než borůvky a dopředu jsem s tím počítal, takže blíže ke slunci jsou borůvky. Drtivá většina muchovníků narůstá do mnohem větší výše než z. kamčatské či k. borůvky, být tedy Vámi, dal bych si velký pozor na to, aby je vzrůstnější muchovníky nezastínily. Mé zkušenosti říkají, že zimolezům i borůvkám se lépe daří na plném slunci. A možná, ale to musíte vědět Vy sám, je zbytečné pořizovat si pět muchovníků. Docela často se píše, že na zahrádce stačí jeden. Zato těch zimolezů bych si klidně pořídil pět. Já jich mám jedenáct. Dva z toho počtu jsem si pořídil svépomocí, nařízkoval jsem si je.

K té prodejkyni a jejímu zimolezovému skepticismu: také jsem na jednu takovou dámu narazil, říkala, že už zimolezy kamčatské neprodává, chutí že se nemohou rovnat kanadským borůvkám. Jsem velmi rád, že jsem se nenechal odradit. Mně totiž chutná obojí, už si nedovedu představit, že bych zimolezy kamčatské na zahradě neměl. A pokud jde o vitaminy a léčivé složky, podstatně lépe jsou na tom kamčatské borůvky. Vezměte prosím také v úvahu, že kanadské borůvky mohou být pro některé prodejce atraktivnějším zbožím, protože k nim zákazník musíte dokupovat rašelinu, případně i specializovaná hnojiva.

Zdraví Milan Slezák

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 15.4.2015 23:25

Jenom k té "nevalné chuti" kamčatských borůvek - já jsem naopak nebyl nijak odvařený z kanadských. Mohlo to být špatným pěstováním - ostatně ani úroda nebyla nějak ohromující, jen tak si trochu zobnout - ale mě prostě přišly fádní a bez chuti. Odrůda je bohužel noname a byly kupované už před hodně roky. Dnešní odrůdy kanadských mohou být lepší. Možná jim ještě dám šanci a zkusím nějakou osvědčenou odrůdu s náležitou péčí (rašelina atd.). Zimolezy jsem koupil na podzim, celkem 5 kusů, 4 odrůdy. Všechny se chytly a už raší první listy, tak jsem na ně zvědavý. Ale vzhledem k velikosti rostlinek s ochutnáním počítám, pokud hodně brzy, tak příští nebo přespříští rok. Muchovník, stejně jako kamčatky, máme od podzimu. Otec ochutnával u známého a byl z toho nadšený, že to bylo jako opravdové lesní borůvky, tak jsem zvědavý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 16.4.2015 8:30

Zdravím.

Mám kanadské borůvky, zimolezy i muchovníky. Všechny jsem první dva tři obrala od květů, aby lépe narostly. První pořádná úroda ze zimolezů a muchovníků tak byla loni, borůvek už dřív.

Zimolezy mám asi 4-5 odrůd, určitě je tam Amur, Altaj, zbytek z hlavy nevím, možná Viola a Fialka nebo tak nějak a ještě něco. Vybírala jsem podle diskuzí tady, na kiwiforu a nějaké práce prof. Řezníčka, nakoupila v Bojkovicích. První plody mi přišly hodně kyselé, chce to nechat víc dozrát. Velikost bobulek malá, možná to chtělo zalévat, když se tvoří. Jsou v keři až u země i na okrajích, ale šlo to posbírat, později sklepat. Děti 3 a 1,5 to jedly s nadšením, já jsem teda tak moc uchvácená nebyla. Uvidíme letos. Keříky asi nejsou na nejlepším stanovišti, to by asi taky pomohlo. Je to ovšem první ovoce, to bez debat. Tyto si nechám, další si ale - zatím - kupovat nebudu.

Muchovníky mám dva z Bormata, první dojem moučná chuť, ta vymizela po ponechání na keři a lepším dozrání. Trochu mi to chutná po aronii, ale ne nějak moc, manžel je jedl s chutí. Pěkně kvetou a mají i pěkné listy na podzim, mám je kromě plodů na použití do vyššího volného živého plotu.

Kanadských borůvek mám asi 8 odrůd, ty nám chutnají nejvíc, každoročně dokoupím nějakou novou. Chce to ale trochu péče, hlídat vodu, substrát. Chutnají celé rodině včetně důchodců.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.105 (?), 16.4.2015 8:32

Vypadlo mi tam slovy roky. Otrhávala jsem květy dvě tři sezony, aby sazenice lépe narostly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika