Zahradní raritka - Žlutoplodý dřín



Valeriana - (1) - 43.1 (?) 
3.7.2012 9:58, zobrazeno: 8308x

Dobrý den,

zajímám se o staré druhy ovoce. Objevil jsem na zámku v Lisicích starý žlutoplodý dřín. Chtěl jsem si ho koupit, ale nešel sehnat.

Po pár měsících ho začalo distribuovat zahradnictví Droždín u Olomouce. Cena je však dosti vysoká 750,-. Pokud někdo tento dřín máte ve více kusech a byl byste někdo ochotný ho prodat, prosím ozvěte se. Díky Valeriána


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 232.131 (?), 29.1.2013 12:17

Žlutoplodý dřín jsem viděla ve školkách v Litomyšli už před hodně lety. Odrůdu si už nepamatuju a rozhodně nebyl nijak drahý. Zkus se tam poptat. Radka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 30.1.2013 8:32

Hezké ráno.

Žluté dříny jsou i v sortimentu ruských odrůd, které jsou v Lednici. Pokud máte nějaké semenáčky, můžete je zkusit naroubovat, nebo v srpnu naočkovat. Pokud víte o mladých dřínech někde v přírodě, zkuste je naroubovat na místě a na podzim je vykopat, přenést. Můžete zkusit nějaký roub dát i do koruny (keře) dřínu, který máte doma. Pokud byste koupil levně nějakou odrůdu v kontejneru, máte "podnož" a pokud se roub chytne, tak i matečnici na řízkování.

Dříny se mohou i řízkovat. Používají se bylinné řízky z května, začátku června (lepší je zkusit víc termínů). Nejde to nijak skvěle, určitě použijte nějaký stimulátor na bylinné řízky, pokud rostliny zakoření, první zimu musí být zimovány v prostoru bez mrazů. Lépe koření řízky z mladých rostlin a z přirychlených matečnic.  

     Jestli to nemáte do Lisic daleko, zkuste roubovat i řízkovat.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 226.194 (?), 5.2.2013 18:16

dobrý den sháním velkopolodý Dřín Jolico a jiné. Něvíte kde by to bylo k mání?

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 252.52 (?), 10.2.2013 17:38

V rakousku je jich prý dost.

žlutoplodý dřín rostl a snad ještě roste v botanické zahradě Praha na slupi, blízko karláku, je tam velmi starý strom naroubovaný na červeném divokém.Jinak Pan Větvička kamsi sázel perspektivní semenáče ode mne, ale asi červenoplodé.Ted už je nemám.
Na žlutoplodém jsem si cenil to, že trsy mají hodně bobulí, ty však nedozrávají zároveň, vždy jen jedna, takže po dlouhou dobu lze pohmatem zjištovat který už je zralý a po dlouhou dobu obírat přímo do úst.
Nejsou tak kyselé jako některé červené.Mají však menší plody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 37.76 (?), 18.4.2013 15:41

Netuší někdo, zda žlutoplodých dřínůje více druhů? Je odrůda "Yellow" stejná jako "Jantarový", nebo to jsou 2 různé odrůdy?

dík

Zuzka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika