Mám zahradu v zahrádkářské osadě a před cca 10 lety řádil na černém rybízu vlnovník ve velkém. Já měla a mám černý Violu, který byl ale vždycky čistý, absolutně bez bobulek. Zamořený, doslova, ale byl každým rokem červený Losan... takže šel po pár letech pryč. Přitom v bezprostřední blízkosti je Detvan /kupovaný v době, kdy se na trh dostal i Tatran/, a ten byl čistý, stejně jako Holandský.Podle chuti - nejlepší Holandský, Detvan, Tatran, - Losan jsem měla drobný a nic moc, z bílých Blanka byla celkem dobrá, dlouhé hrozny, sladší.Z černého jsem zůstala u Violy, byť jsem zkoušela i dost jiných odrůd, vyhovuje chutí, velikostí hroznů i bobule, netrpí absolutně vlnovníkem a rez chytá až hodně pozdě.
Ale stejně jako předchozí diskutující jsem přesvědčena o tom, že kvalita závisí na poloze-místě zasazení. Angrešty chtějí "luftovat", černému rybízu vyhovuje teplo někde u zdi, červený mně jde v polostínu. Chemii u drobného ovoce nepoužívám. Z.