Sazenice jahodníku v sadbovačích



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 128.28 (?) 
2.6.2014 18:22, zobrazeno: 26305x

Dobrý den,

uvítala bych zkušenosti zahrádkářů se sazenicemi jahodníku prodávanými v sadbovačích po 10 kusech, které jsou běžně v prodeji u zahradníků a jsou vyprodukované jahodářskou firmou.

V loňském podzimním termínu  (srpen-září) jsem obvyklým způsobem založila nový záhon sazenic jednouplodící odrůdy Sonáta, zakoupené u zahradníka s certifikátem jahodárna Vraňany. Tato odrůda i všechny ostatní ostatní v daném prodeji měly již květové stvoly, které jsem při výsadbě odstranila. Bohužel sazenice na jaře nenasadily květy, z každých 10 kusů jen asi 2-3, pouze začaly tvořit šlahouny. Přitom současně založené sazenice z mých vlastních odnoží krásně vykvetly a plodí v první sezoně,  jahody pěstuji celá léta. Bohužel poslední dobou nejsou u zahradníků v našem městě k mání prostokořenné sazenice pro rozšíření odrůd a tak jsem zkusila výše uvedenou variantu.

Co je příčinou toho, že nemají žádnou úrodu, pouze začaly hned tvořit odnože, není to tím, že je producent přehnojuje již na podzim, aby vypadaly zdatně a tím naruší přirozený vývoj? Na můj mail mi producent neodpověděl. Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 2.6.2014 18:35

Jednou jsem je měl ze sadbovačů z OBI také. Úplně stejná zkušenost. Objednávám si jen prostokořenné po internetu. Tenkrát to byla Elsanta. A Vraňany mě také moc nenadchly. Sadba byla stará, žlutá, zapařená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 27.210 (?), 2.6.2014 20:59

Diferenciace kvetnich pupenu (rostlina si vytvari kvety na pristi rok)  u jednoplodicich jahod probiha za normalnich podminek od konce srpna a jahodnik vykvete az pristi rok. Pokud na podzim predcasne vytvori kvetni stvoly (uz je jedno zda i vykvete), tak uz pristi rok nema co vykvest, prakticky zadne kvetni pupeny nema. 

Prehnojenim to nebude, spis zpusobem pestovani (urychlovani sazenic ve foliovnicich). Ale nevim presne, jak to tam pestuji, zda se vloudila chybicka nebo je to zamer. Kazdopadne kupovat na podzim sazenice s kvetnimi stvoly je hruba chyba. Nejlepe na jare kupovat tzv. frigo sadbu a v lete si mnozit svoje sazenice. J.R. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.95 (?), 2.6.2014 22:27

Jahodárny posílají sazenice i přes eshop, stačí si je touhle dobou objednat, posílají myslím od poloviny srpna podle domluvy. Před třemi nabo čtyřmi roky jsem takto také obnovovala sadbu. Mají velký výběr odrůd. Měla jsem tehdy sadbu posílanou z Turnova a byla pěkná.       Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 128.28 (?), 9.6.2014 10:20

Děkuji za info, přes eshop se bohužel většinou objednávají sazenice dané odrůdy ve větším počtu, když chci jen po 10 kusech od jedné, neposílají.

Také jsem se už jednou napálila nákupem přes eshop, chtěla jsem zkusit novou odrůdu, která byla někde v Zahrádkáři doporučována...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 2.52 (?), 9.6.2014 17:01

Jahodarna Vranany posila po 10 ks. Na jare stoji frigosadba 6-7 korun, je v tom i par kusu navic. Kdyz misto kontejnerovane (10 a vice Kc) objednate frigosadbu, zaplati se Vam postovne. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 25.2 (?), 3.6.2014 8:58

Pěstuji jahody mnoho let, a využívám po celou dobu zažitou praxi sežínání jahodníkové plantáže po skončenísklizně v rámci zmlazení. Pokud se nepoškodí jahodové srdíčko rostliny tak jahodník v příštím roce musí bezpečně plodit. Neplodnost sadby není ovlivněna tím zda se jedná o prostokořenou nebo frigo nebo sadbovačích. Naopak, frigo a sadbovče jsou rozhodně zárukou uspěchu pěstováni všeobecně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 7.6.2014 15:20

Hradečáci a okolní, netušíte, jaké mají v Pileticích odrůdy jahod (samosběr). Měl jsem možnost ochutnat a jsou kvalitní. Pověřil jsem synovce samosběrače, ať se zeptá. No, samozřejmě zapomněl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 7.6.2014 18:14

Tak synovec se tam jel sám od sebe zeptatsmiley. Mají více sort, ale tahle byla Rumba. Koukal jsem na internet a nevypadá špatně...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 53.207 (?), 7.6.2014 18:57

Rumbu jsem letos vysadil jako frigo sadbu. V lete si ji chci rozmnozit (i kdyz se to nema, licenceni odruda). Treba take casem prijde na chut frigo sadbe... J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika