Rozmnožování měsíčních jahod Rujana



host - 191.199 (?) 
10.6.2014 0:55, zobrazeno: 9647x

Zdravím pěstitele měsíčních jahod - zakoupila jsem si sazenice Rujana z jahodárny Vraňany. Všude se píše, že se rozmnožují pouze semeny, ale mně se tvoří na těch sazenicích malé rostlinky - rostlina pouští kořínky z uzliny na květním stonku a evidentně se množí - tedy vegetativně, máte s tím někdo zkušenost, jak to tedy s tím množením této odrůdy vlastně je??? Díky :-) V.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 184.133 (?), 10.6.2014 7:38

Rujana se opravdu množí semeny. A protože prakticky jen dík výsevům různých křížení a dalším pěstováním jednotlivých semenáčků vznikají nové odrůdy, mohlo se něco stát i s jedním (?) semenáčkem Rujany. Možná semenářským porostem proletěla včelka s pylem z "divoké" lesní jahody", možná je to vegetativní množení nějak složitě geneticky vázáno a tentokrát se to projevilo, možná jen nějaká mutace z horka, ozáření sluníčkem...??? Mezi lidmi putují šlahouny množené měsíční jahody, pravděpodobně "stejného způsobu vzniku". Hlavně jestli si zachovala další vlastnosti - plodnost, velikost plodu, snadnou pěstovatelnost... Je-li to u více sazenic, zachytil tu vlastnost někdo jiný (nebo je to opravdu výsledek cizosprášení?¨) a využil, ale už by to neměl množit pod jménem Rujana. Podle definice odrůdy se od ní liší nejméně v jednom znaku - není to tedy Rujana.  Ivan z okenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 10.6.2014 8:21

Měsíční jahody opravdu netvoří klasické šlahounovité odnože. Nicméně pěstovali jsme je roky a nikdy jsme je nevysévali. Množili jsme je běžně dělením trsů, tedy vegetativně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 10.6.2014 8:48

Já nejsem tak důsledný při sběru plodů a pletí pod rybízy, sazenky se množí ze semen a rostou na dost místech samy. Červená Rujana, bílá Yellow Alpine rostou tam, kam si kosáci uleví a kde se tolik nehýbá s půdou (mám rybízy dlouhá léta podsypané hoblinami a prakticky jen dloubu pampelišky a mléče a nic jiného plevelného tam prakticky neroste), vedle semenáčků z angreštu a rybízu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 103.30 (?), 10.6.2014 13:21

již několik let obnovuji své měsíční jahody, původně Rujana z vlastního výsevu, sazeničkami náhodně vysetými mezi trvalkami ap. Pravděpodobně jsou monožitwlé mravenci. Loni jsem poprvé zaznamenala odnožující šlahouny.Asi došlo k přenosu pylu z jiných velkoplodých jahod a vytvoření nové odrůdy.Jahodník dobře plodí, letos zkusím použít odnože k dalšímu množení.Jsem zvědavá, zda si zachovají vlastnosti matečních rostln. Bláža

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika