Rozmnožování borůvek



Stránky: 1,  2   
host - 243.210 (?) 
26.7.2014 15:32, zobrazeno: 19160x

Dobrý den,

zloušel jsem rozmnožit borvky řízkováním. Vytvořil jsem několik řízků a ty jsem posléze dal do substrátu (rašelina+ornice+jehličí) a zalíval. Po týdnu mám kromě jednoho všechny řízky suché...

Jak rozmnožujete borůvky vy? Poradíte mi?

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.7.2014 15:43

Zkuste hřížení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 137.169 (?), 26.7.2014 17:03

Dobrý den.
Jak rozmnožujete borůvky vy? Poradíte mi?
Snad by to šlo. Zvláště, pokud byste napsal, trochu přibližně, které. Já mám třeba indiánské (Amelanchier), kamčatské (Lonicera), kanadské (Vaccinium). To je trochu podobné jako s písničkou „Okolo“ (Hradce, Třeboně, Frýdku, mlýna, Súče, a tak). Tak tedy alespoň přibližně ktaré.
Kamčatky hřížím. Na jaře nebo na podzim. Když je pak neposeču, tak obyčejně zakoření.
Kanadské nevím. Taky jsem něco zahřížil (mimo vegetaci). Jak to dopadlo ale nevím, velkou slávu nečekám, někdy se podívám. Mám tam hrozný svinec.
Odrůdy indiánských (muchovníky) štěpují na semenáčky. Ale ty jsem si ještě nezasel. blushJG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.18 (?), 26.7.2014 17:28

Myslim ze neni treba tazatele hned shazovat, Vy sam jiste velmi dobre vite, ze zadne kamcatske ani indianske boruvky neexistuji, ze jde jen o obchodni nazev, a proto pokud se tazatel pta na boruvky, ja bych zas naopak predpokladala, ze dobre vi, na co se pta. To, ze popisuje, ze je zkousel dat do smesi raseliny a jehlici, to jen potvrzuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 137.169 (?), 26.7.2014 18:06

Ale né. Není náš svět trošku divný? Mým záměrem byl vtípek a né shazovat! Zároveň je ale taky potřeba o rostlinách trošičku základního vědět a připomínat to. Alespoň znát druhy a zhruba podmínky. Jinak je pěstování o ničem. Zároveň se omlouvám obchodníkům, pro které je to tak nejlepší.
V rašelině, hrabance, se obyčejně doporučuje pěstování kanadských. Já je ale mám na mokré louce a jen mulčuji trávou. A rostou dost dobře a i dost dobře plodí (někdy, když se moc neužírá, se zadaří (ze dvou keřů) i třílitrová konvička). A bez rašeliny, hrabanky, substrátů a úžasných hnojiv (ale králičinec je dobrý!). Snad je vysvětlení k pochopení. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (289) - 143.28 (?), 26.7.2014 19:14

Já jsem se u vašeho příspěvku velmi dobře bavila, dík za to. Švagr pěstuje kanadské borůvky normálně na zahradě kolem plotu, mají kolem 2m a když vidím jeho úrodu, tak zelenám závistí. Má prostě ideální půdu Mě každá kyselomilná kytka po čase zajde.Rozmnožuje hřížením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 137.169 (?), 27.7.2014 17:09

Napsal jsem, že kanadské borůvky pěstuji na mokré louce. To ze dvou důvodů. Jednak jako fakt katastru a pak jako popis stanoviště. Možná nevíte, že mokré louky vyšších poloh byly také nazývány kyselé louky. Vaše jen „louka“, je široký pojem a znamená pestrá prostředí. Tím může mást.
Opakuji, že si myslím, že pěstované rostliny je správnější vybírat podle podmínek, jaké kdo má. A k tomu je nutné o podmínkách i rostlinách alespoň základní vědět. Dál si myslím, že by i zahrádkář měl být více producent než spotřebitel. Nejsem ale militantní ani proti opačnému názoru, kdy je výběr prováděn podle navozené touhy a vylepšení podmínek následně „dokupováno“.
Zbývá snad jen popřát mnoho sil v zápase s nešvary zahrádkářského myšlení. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 62.8 (?), 26.7.2014 21:37

Mne Vas prispevek nepobavil vubec. Dovetek rovnez. O kanadskych boruvkach se zde diskutuje relativne casto, tak nevim proc uz davno jste se nezminil, ze je pestujete na louce, mulcujete travou a bez úžasných hnojiv. Jiste by to kdekoho zajimalo, pokud by to ovsem bylo psano vecnym tonem. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 26.7.2014 22:12

Vracím se k původnímu tématu. Nepovažuji se zkušenou pěstitelkou borůvek, pěstuju je teprve od r. 2009. Přidávám svoje praktické zkušenosti s jejich množením. Loni na počátku léta se mi náhodně ulomil nový výhonek z borůvky. Bylo mi jej líto vyhodit, jen tak jsem jej zastrčila do vlhké rašeliny do kelímku od jogurtu a zakryla PET lahví jako když roubuju okurky. Umístila jsem jej na parapet do rohu, aby nebyl na přímém slunci, zalévala jsem, jak jsem si vzpomněla, méně než 1 x týdně, vždy jen dešťovkou. Sazenici borůvky jsem nepotřebovala, šlo jen o pokus. Řízek při minimální péči během šesti týdnů zakořenil a začal růst, vysadila jsem jej ven do borůvkoviště. Zakořenil a přečkal mírnou zimu a letos mám malý keřík. Povzbuzena úspěchem jsem v létě dala kořenit další řízek, opět zakořenil, ten jsem nevysazovala ven, ale přechovala v bezmrazé místnosti v květináči a letos darovala sousedce.

Letos v květnu krupobití oráželo množství nových výhonů, opět jsem zkusila dát je zakořenit, vše zhnilo, neroste ani jeden. Možná v květnu byly řízky ještě velmi málo vyzrálé?? Takže úspěchy střídavé.  Zdraví Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 6.8.2014 10:36

A samozřejmě pokud nekecá, protože zatím se tu nevyskytl nikdo, komu by borůvky prosperovaly v u nás běžné půdě ať jakkoliv kyselé. Tím netvrdím, že to není možné, ale pochybuju. Taky mám kyselou zahradu, šťovík, & spol.  a borůvky musím mít v rašelině.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika