Řez ostružiny



houba79 - (17) - 137.83 (?) 
4.10.2015 14:38, zobrazeno: 19617x

Dobrý den,

mám druhým rokem vysazené beztrnné ostružiny. Tento rok jsem je nechala volně růst přivázané na konstrukci. Plody byly pouze na špičkách postranních výhonů.

Prosím o radu kdy, jak a jestli vůbec stříhat postranní výhony, které vyrůstají u listů z hlavního prutu. Nějde píšou, že se mají stříhat v červnu, jinde že až začátkem jara. Někde uvádí, že se stříhá na 3 očka někde na 5. Jestli jsem to dobře pochopila, tak z těch ponechaných oček vyrostou na jaře krátké vhony, na kterých budou plody? U jedné odrůdy jsou postranní výhony už víc jak metr dlouhé a ráda bych je zkrátila už teď, ale mám strach, abych si nezničila úroku příští rok. U druhé rostliny jich vyrostlo jen pár cca uprostřed a mají max. 40 cm.

Dál bych potřebovala vědět, jestli mám zakrátit hlavní prut, který je už teď před 3 metry dlouhý, nebo jej mám navázat na konstrukci. Budou plodit postranní výhony po celé délce hlavního prutu nebo když je prut příliš dluhý, tak plodí jen horní část?

Ráda bych provedla řez tak, aby byla sklizeň co nevětší.

Děkuji L.

P.S. Pokud je potřeba znát odrůdu, z hlavy nevím, ale můžu dohledat.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.101 (?), 4.10.2015 20:43

Mám roky beztrnnou Thornfree. Jeden rok vyžene výhon dlouhý třeba 3 -4m, druhý rok na výhonu vytvoří boční výhonky, na kterých plodí. (Mezitím vyroste za země další dlouhý výhon.) Po sklizni na podzim odplozený výhon ustřihnu až u země, už na něm znova plodit nebude. Příští rok se rozvětví a bude plodit výhon, který mezitím vyrostl. Na podzim po sklizni se opět ustřihne - a tak pořád dokola...

Co to ale máte vy za "specielní" ostružinu, nevím...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 4.10.2015 23:32

To jak píše paní Lída platí v podstatě pro všechny ostružiny i malinoostružiny. Ono nejde o to, že by víceletý výhon zcela neplodil, ale pokud obrazí, jsou na něm plody malé v hustých nepřehledných shlucích (prostě spíše pastva pro ptáky než ovoce na sklizeň). Taky u všech ostružin první rok naroste jen letorost, který nekvete. Podle odrůdy je krátký a vzpřímený (např, Navaho) nebo dlouhý vyžadující oporu či svazkování. Až teprve postranní výhony vyrůstající z loňského letorostu na svých koncích vytvářejí květenství a po opylení plody. U odrůd s dlouhými výhony je nepraktické mít obrost po celé délce výhonu dlouhého 4-8 metrů, proto se těsně před rašením zkracuje na prostorově zajímavější tvar. Chcete-li mít menší množství velmi velkých plodů, není na škodu zkrátit v době rašení výhony na cca 2 - 2,5 m (a případné přebytečné vystříhat zcela). Výše zmíněné svazkování je to, že pruty vyrůstající cca 1/2 m od sebe svážete vršky k sobě a ony vytvoří cosi připomínající kostru TeePee (vysoké těch 2 - 2,2 m). Po odplození (tedy napodzim po prvních mrazech) vystříháte odplozené výhony zcela u země (3-8 cm nad terénem podle šikovnosti). Když by jste si to nechali na jaro, budou výhony tvrdší a hůře se s nimi pracuje. Ponechané letošní jalováky svážete opět nahoře do svazku, nebo vyvážete k drátěnce, ale zkrácení necháte na jaro. Asi 95% odrůd ostružin je stálezelených a nezkrácené výhony i v době oblevy asimilují a doplňují zásobní látky. Zkrácením napodzim by jste tak rostliny oslabili a úroda by nebyla "tou nejlepší dosažitelnou". Navaho se nezkracuje, tam je postup stejný jako u malin - vystříhávají se jen celé odplozené pruty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
houba79 - (17) - 137.83 (?), 5.10.2015 19:08

Děkuji za odpověď! Hlavní výhon tedy zkrátím příští rok. Odplozené výhony jsem zlikvidovala o víkendu.

Ale stále netuším, zda a kdy mám zkrátit ty postranní výhony? Jestli teď nebo na jaře a na kolik oček? Píšete, že květenství se vytváří na koncích postranních výhonů. Ale já jsem četla, že se mají postranní výhony zkracovat a že z těch oček teprve vyrostou výhony zakončené plody.

Dala bych sem odkaz, ale nevím, jestli se tomůže blush je to na ireceptář řez ostružin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 5.10.2015 20:20


Letos kvetly a snažily se plodit výhony, které základním způsobem narostly minulý rok. Při růstu se z měkkých, křehkých, bylinných, nerozvětvených stávají polodřevnaté, pružné, rozvětvené a kvetoucí. Záleží na více faktorech, jestli dojde k odchylce od přirozenosti a průměru. Do hry vstupují-výživa, voda, teplo, mráz, slunce svit, choroby, škůdci, zásahy i nezásahy pěstitele. Tázající asi váhá nad zásahem do bočních výhonů, které se občas tvoří UŽ na LETOŠNÍCH výhonech. Jejich špičky bývají zaschlé, lomivé, zdeformované. Mírným zakrácením nic nepokazíte-na jaře pokvetou-vyženou květy do boku. Úplným odstraněním z těchto pochopitelně nic nezklidíte, ale základní prut mívá více přisedlých pupenů, které mají plodivý účel. Jen je dobré při manipulaci-vyvazování k různým opěrným konstrukcí-postupovat opatrně, nelámat pruty a nevylámat pupeny, které jsou nasazeny u paty listů-řapíků. Trpělivě pozorujte, na spoustu věcí tak přijdete. S.P.Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
houba79 - (17) - 137.83 (?), 5.10.2015 20:51

Děkuji!

Ano přesně toto jsem měla na mysli - boční výhony na letošních výhonech. Jen s tím rozdílem, že jejich špičky nejsou ani trochu zaschlé ani zdeformované. Ba naopak, mám pocit, že stále ještě rostou (mají 1-1,5 metru).

Pruty jsem vyvázala už teď dokud jsou ohebné.

Pokud jsem Vás pochopila správně, tak nemusím čekat na jaro a můžu je zkrátit už teď. Ovšem zkrátím je víc než mírně (cca na těch 5 oček), protože rostlina je dost obrovská a trčí do malin, na fasádu i k sousedům smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 5.10.2015 23:37

Chcete pěstovat "dřevo" nebo plody? Pokud plody, tak stříhejte co nejpozději před rašením plodných výhonů. Zřejmě máte kultivar/odrůdu vytvářející dlouhé letorosty (6-8 m) jako je například blackberry 'Oregon Thornless'. Tam při zkrácení (osečkování) hlavního vrcholu začne růst 4-6 vrcholů náhradních a souhrnná délka může přesáhnout původně možnou dosažitelnou míru nerozvětveného výhonu. Například zkrátíte při délce 3 m o 0,5 m a z nejvyšších 6ti oček vyrostou náhradní vrcholy dlouhé 3-4 m. Jak jsem psal výše v předchozím příspěvku, takovéto ostružiny jsou stálezelené a přirůstají i v době zimních oblev. Zkracováním sice rostlinu nezničíte (znají všichni chovatelé strašilek sklízející mladé výhony celou zimu), ale jako zkušený pěstitel vím, že se to podepíše na velikosti plodů. Pokud tedy nepotřebujete listí na zkrmování, radím nestříhat!  Až teprve výhony rašící v březnu a později z pupenů loňských letorostů zastavují růst po dosažení délky při které obvykle kvetou.  Pokud už máte keř neustálým přistříháváním zbastlený, doporučuji až v březnu stříhnout hlavní letorost nad prvním postranním výhonem a tento postranní výhon zkrátit na 5-8 oček. Jinak to bude hustá džungle s plody dobrými leda tak pro ptactvo.

Návod který jste četla pasuje na odrůdy se středně dlouhými výhony. K nim patří i méně rostoucí klony Thornfree. Pak je ještě odrůda Navaho, která se prakticky nestříhá vůbec, protože se u ní jako u malin vystříhávají jen celé odplozené výhony.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
houba79 - (17) - 137.83 (?), 11.10.2015 12:54

Děkuji za reakci.

Nedalo mi to a dohledala jsem, o jakou odrůdu se vlastně jedná. Původně jsem z nerozvážnosti koupila 5 druhů a nakonec jsem si ponechala dva - Black Satin a Bedford Giant. Obě jsou beztrnné a opadavé. Ta které mi pouští dlouhé postranní výhony bude podle tvaru plodů pravděpodobně Black satin.

Není možné, že takto rostlina reaguje na velmi teplé léto?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 11.10.2015 23:06

Ono to je jedno, prostě nůžky vezmete až poslední víkend v březnu a keřík upravíte.

Jinak k tomu zaštípnutí a vyrašení zálístků pod místem zaštípnutí je výborné, pokud výhon chcete hřížit - páč vám při hřížení o měsíc po zaštípnutí jde jeden výhon do půdy a minimálně 4 vrcholky ven... wink (dobrá finta co). Pokud nechcete hřížit a nemáte místo, tak začnete zaplétat věneček. Konec výhonu stočíte do kruhu a přírůstky každý týden zapletete protahováním vnitřkem a obtáčením kolem vnějšku.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika