Rakytník zpracování plodů



Stránky: 1,  2   
Jiviny - (6) - 14.1 (?) 
30.4.2008 12:43, zobrazeno: 62431x

RAKYTNIK RESETLAKOVY ZPRACOVANI PLODU

Sklizene plody se musi nejprve rozdrtit v mixeru pri malych otackach, nebo v odstavnovaci s rotacni planžetou. Drt se da snadno precedit pres sito, kdy se oddeli stava od slupek se semeny. stava se pak dale zpracovava ruznymi zpusoby buď samostatne, nebo v kombinaci s jinymi ovocnymi stavami ci drenemi. Z drti plodu po vylisovani zustanou slupky a semena. Ty je nutno rozprostrit na sito nebo na papir a dobre vysusit. Vysusene se pak mohou ve sklenici uchovavat pro zpracovani na rakytnikovy olej.

Rakytnikovy caj – pripravovany z rakytnikovych listu je vyznamnym zdrojem nutricnich latek.

Rakytnikovy olej – pro domaci potrebu olej ziskavame tak, že se rozdrcene slupky se semeny zaliji stejnym objemem slunecnicoveho oleje. Smes se ponecha ve tme ve sklenene nadobe pri pokojove teplote asi 5 dni za každodenniho promichavani. Behem teto doby se olej zbarvi do oranžova. Po prefiltrovani smesi pres huste platno se na vylisky nalije dalsi dil oleje a stejny proces macerace se muže opakovat i potreti. Vsechny dily se pak smichaji. Olej ziska krome krasne oranžove barvy i rakytnikovou vuni.

Mraženy rakytnik – neprezrale plody dobre vycistime, umyjeme a dame okapat. Osusene bobule vkladame do polyetylenovych sacku a zmrazime na -18°C.

Pasterizovane plody rakytniku – 1kg cistych plodu prosypeme 400g cukru. Zcela zaplnene sklenice uložime na 8 hodin do chladna kde plody slehnou a nasledne je doplnime dalsimi ze založni sklenice. Pasterizujeme v nadobe s varici vodou po dobu
10-15 minut.

Susene plody – lze susit vcetne semen, nejlepe na elektrickych susickach. Ususene plody je vhodne rozemlit, napr. na tristivem kavovem mlynku. Použiva se v množstvi pul až jedna lžicka denne.

Rakytnik s medem – 100-150g prasku z plodu rozmichame v 1 litru medu. Uživa se predevsim pri chorobach žaludku a strev a to
1-3 lžicky denne.

Rakytnik treny s cukrem – ciste bobule rakytniku smichame v pomeru 1:1 s cukrem, castecne pomackame (vetsina bobuli by mela zustat cela) a dame do sklenic. Navrch jeste zasypeme cukrem a sklenice pevne uzavreme. Na chladnem miste tak vydrži až do pristiho roku, pouze postupem casu trochu ztrati na chuti. Dalsi variantou je zasypani plodu stejnym množstvim cukru, sklenice se uzavrou a daji se na chladne a temne misto. Po každem odebrani plodu musime obnovit horni vrstvu cukru.

Sterilovane plody rakytniku – umyte a osusene plody nasypeme do zavarovaci sklenice a zalijeme nalevem, ktery muže tvorit pouze cista voda (vhodne pro diabetiky), prip. cukerny ci medovy roztok. Steriluje se 25 minut pri teplote 85°C. Konzumuji se
1-3 lžicky plodu denne.
Neslazena stava – vylisovanou stavu ohrejeme na 65-70°C, ihned rozlijeme do horkych lahvi, pasterizujeme 15-20 minut a potom hermeticky zazatkujeme. Uchovava se pri teplote nejvyse 15°C. U prirodni stavy s dužninou dochazi v nadobach po urcite dobe k rozdeleni na dve frakce. Na povrchu se vytvari cervenohneda pastovita hmota, ktera obsahuje olej a drt z dužniny. Pod touto vrstvou je cira zlatave zbarvena stava. Pred konzumaci je treba lahev radne protrepat a pastovitou hmotu rozptylit nebo ji rovnou z lahve odstranit.

Oslazena stava – vymackame stavu a vylisky zalijeme teplou prevarenou vodou v množstvi 0,2-0,5 l na 1kg. Peclive promichame, ponechame 2 hodiny stat, znovu vymackame a pridame 650-800g cukru na 1 litr. Ziskanou smes rychle uvedeme do varu, odfiltrujeme, nalijeme do pripravene nadoby pasterizujeme a hermeticky uzavreme.

Priprava stavy za studena – na 1 litr pomletych plodu pridame 1 litr vody a nechame 24 hodin odstat. Po precezeni na litr takto ziskane stavy pridame 1 kg cukru a zahrejeme pouze na 30-40°C pro dosaženi rychlejsiho rozpusteni cukru. Za tepla plnime do lahvi.

Marmelada – smes rakytnikove stavy (65%) a jablecneho pyre (35%)vyvarime do tretiny objemu a podle chuti pridame cukr.

Surovy džem – vymackanou prirodni stavu smichame v pomeru 1:1 s cukrem, ohrejeme na 85°C, rozmichame do uplneho rozpusteni cukru, rozlijeme do lahvi, pasterizujeme 10minut, zazatkujeme a ochladime.

Džem bez tepelne upravy - prebrane, oprane a prosusene plody rozetreme s dvojnasobnym množstvim cukru. V temnem a chladnem miste vydrži takovy džem i nekolik let.

Rakytnikove vino – k jeho ziskani je treba stavu zredit vodou a doplnit cukrem a to v nekolika davkach. Rakytnikovou stavu (1litr) doplnime na 1,6 litru vodou a pridame 0,5kg cukru Cukr potom doplnujeme v množstvi po 0,1 kg ctvrty, sedmy a desaty den. Po vykvaseni by melo mit vino 13% cukru, 0,7% kyselin a 13% alkoholu. Takto ziskane vino je velmi aromaticke a ma velmi jemnou chut.

Rakytnikovy extrakt – pripravime jej louhovanim 1 hmotnostniho dilu rakytnikoveho prasku ve 3 dilech alespon 40% etanolu, napriklad vodky, po dobu 2-3 tydnu. Obsah obcas protrepeme, potom zcedime prefiltrujeme a takto ziskany extrakt uskladnime v tmave lahvi. Uživa se 1-3x denne 15-20 kapek. Extrakt je vsak vhodny do koupeli, k masažim, obkladum a podobne.

Marinovany rakytnik –sklenice naplnime neprezralymi a dobre umytymi plody rakytniku. Pripravime si marinadu tak, že do
0,45 litru pridame 0,4 kg cukru, nekolik plodu cerneho pepre, hrebicku a kousek skorice. Nalev uvedeme do varu a nechame vychladnout, pote precedime doplnime 0,1 litrem jablecneho nebo vinneho octa. Po uzavreni sklenice pasterizujeme v nadobe s vodou, kterou uvedeme do varu asi na 3-4 minuty. Marinovany rakytnik slouži jako priloha k masitym, rybim a zeleninovym jidlum.

Rakytnikova stava s cesnekem – do litru stavy s dužninou pridame 50g treneho cesneku, ktery navic pusobi konzervacne. Ziskame tak velmi pikantni doplnek k masitym, rybim a zeleninovym jidlum. Sul, pripadne cukr pridame až pred vlastnim použitim.


cerpano z knihy: Rostliny pro posileni organismu a zdravi
Ivan Jablonsky, Jiri Bajer

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.7 (?), 10.5.2008 14:36

Dobrý den, paní Černá, tak to je teda super popis všeho, co lze z rakytníku vyrobit. Děkuju za všechny, které to zajímá. Hned si to překopíruju a dobře uložím. Zatím jsem dělala pouze rakytníkovou šťávu - nalít do folie na ledové kostky a zmrazit (nejde úplně, asi proto, že obsahuje olej). A rakytníkový olej. To předloni, vloni jsem plody neměla. Jinak super, ale bojuju také s odnožemi a velikostí keřů. Velké díky a mějte se pěkně. Daniela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 161.100 (?), 3.10.2008 13:58

Vážená pí Černá,

 

rovněž moc děkuji za spoustu zajímavých rad rád bych se zeptal nědělá -li rakytník problémy starším lidem a proč celá rodina když požili sklenici 100% rak. šťávy měli pocit že je pálý na hrudi a spíše se cítili hůře než před tím není ta 100% šťáva moc silná?

děkuji s pozdravem

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Zdeněk Dukát - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 11.1 (?), 17.11.2008 11:47

Vážení přátelé,  zpracovávaní rakytníku sušením vidím jako energeticky a časově náročné.Já zpracovávám plody následujícim způsobem. Větvičky s plody nechám zmrazit. Tak docílím ztvrdnutí plodů.Vyndám z mrazáku a oddělím kuličky vidličkou nebo podobným nástrojem. Po roztátí propasíruji přes silonové síto. Protlak mohu opět zmrazit ve vhodných nádobách.Jako včelař ho přidávám do pastovaného medu. Ten změní poněkud konsistenci..Med je polotekutý. Rakytník je takto dokonale konservován. Ale musí se uchovávat v lednici.Přidává se do čaje.50 C.Může se rovněž přímo konzumovat.Další využití rakytníkového medu je možnost přidávání do destilátů /vodka, slivovice a pod.Ochutnejte. Je to výtečné. Množství jednotlivých komponentů podle chuti.Dobře zamíchat.Výrobu rak. oleje v malém vidím jako nerealné. Je to jako bychom vyráběli olej z máku.Při výsadbě sazenic doporučuji menší sazenice s dobrým kořenovým systémem.Lehce zakrátit. Zjistil jsem, že rak. poměrně špatně obrůstá.Při výsadbě doporučuji použití kompostu.Rozlišení na samičí a samčí rostliny je jednoduché. Samci mají na větvích šištičky.Samice nikoli.Další upřesnění rady, použití, pěstování najdete na Goglu.Je jich tam mnoho.Pracujte s tímto a jinými vyhledávači.Najdete mnohdy okamžité odpovědi na vaše dotazy.Při užívání rakytníku, produktů znejte míru.Dobrou chuť

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 18.164 (?), 24.2.2009 7:02

Já ho mám jen málo. Po uzrání uříznu větev i s plody=ještě dříve než bobule úplně změknou, po změknutí už by se těžko obíraly. obrané operu na sítě, nechám okapat a sypu do skleniček od přesnídávek.,prosypávám pískovým cukrem.Uzavřu bez sterilizace a dám do chladničky asi do teploty+4stupně.za 10-14 dní už konzumujeme po lžících, je to výborné a bez ničení vitamínů teplem.Moc dlouho to nevadrží, jakmile rodina přijde na to, že je tam něco tak dobrého, je to hned pryč, ani se to nestačí zkazit. Taky je nesklízím moc brzy, to by byly moc kyselé. Až se sem dostanou ruské sladkoplodé, které se dají jíst hned z keře, bude to fajn.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 133.210 (?), 31.3.2009 18:35
Možná špatně obrůstá ale odnožuje až moc.Já rakytník pasíruji na starém kuch.robotu eta. Šťávu zpracuje manželka já pecky +část celých peciček naložím do pálenky a po několika týdnech přecedím a podle chuti přidám cukr.A potom se pravidelně léčím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 134.68 (?), 24.6.2015 13:10

Dobrý den,

včera na zahradě mi překvapilo množství plodů na loni vysazených rakytnících. Je jich tam více, než na o rok starších keřích a tak přemýšlím co s úrodou - našla jsem zajímavý recept na Rakytníkové víno

Připravíme si 15 litrový demižon, do kterého dáme 3 kg plodů čerstvého Rakytníku, který předem tyčovým mixerem upravíme na kaši. V 10 litrech vody rozpustíme 2,5 kg cukru a Rakytník v demižonu zalijeme. Demižon nenaplňujeme až po okraj, necháme trochu místa na kvašení. Otvor opatříme kvasnou zátkou a utěsníme. Můžeme přidat kvasnou kulturu, kterou si zakoupíme, ale není to nutné. Demižon uskladníme v pokojové teplotě na šest neděl, pozorujeme kvašení, to musí ustat a víno je hotovo. Čiré víno z demižonu stáhneme hadičkou. Takto získané víno je aromatické s velmi jemnou chutí a léčivé.

Dělám podobně rybízové a po tom se vždy zapráší, ale rakytníkové jsem nikdy nezkoušela - je tu někdo, kdo už se pokusil vyrobit a jak pak to dopadlowink???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 9.195 (?), 27.6.2015 20:44

Vážená paní Černá,

rakytník je pouze modní novinka a oblbovani výrobců, jenom skutečně hlupák může dát do džemu třeba z ostružin rakytnik, rakytník je v syrovém stavu nepoživatelny a pokud musím vařit jak prasečí kost tak je to kčemu? Žádnou chuť, vůbec nic, tak proč ničit džem nebo marmeládu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 196.76 (?), 2.8.2015 14:40

toš rakytníkové víno jsem zkoušel loni... podobný recept. po bouřlivém kvašení bylo velmi dobré "šáňo" (asi nejlepší co jsem kdy pil... a to fakt nekecám :))  ...ovšem po vykvašení už chuť nebyla tak dobrá, letos zkusím víno kvasit bez pecek a šupek a uvidím co z toho bude, možná zkusím jen to výborné šáňo.  Opravdu to stálo za to. Dále stojí za zmínku i výborný likér který je popsán o pár řádků výše, já takto nakládal celé plody do slivovice s trochou svařeného cukru a výsledek byl velmi moravský.

a toho co psal že rakytník je pouze modní novinka si nevšímejte :D :D Achjo :D :D 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 185.18 (?), 21.3.2017 11:46

Není to jen "módní trend".

Už v roce 2002 jsem dostala od kolegyně větvičku na obrání a bylo to šíleně kyselé, protože se jiné sehnat ani nedaly.

Dnes je spousta vyšlechtěných a chutnějších druhů, letos je mám třetí rok

a moc se na ně těším Jana J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika