Proč nekvetou jahody



amilar - (32) - 59.242 (?) 
27.5.2016 19:13, zobrazeno: 12450x

Dobrý večer, mám zasazené jahody na netkance 2rokem, loni bylo pár jahod, letos jsem je přihnojila kristalonem jahoda a zalila hned po začátku rašení. Více už jsem je nepřihnojovala, na podzim jsem zasadila ještě 1 řádek do volné půdy. Jsou to krásné rostliny, ale kvetou jen některé - většina nekvete. Je tam Senga sengana, Elsanta a další druh, který neznám, ale jsou všechny téměř bez květu. Čím to může být?

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.86 (?), 27.5.2016 22:21

Mají dost slunce? Přihnojovala jste je i loni po sklizni, abyste doplnila živiny? Zaléváte je průběžně dál?           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 27.5.2016 22:46

Půda je jaká? Co a s jakými úspěchy, výnosy se na ní před jahodami pěstovalo? S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
amilar - (32) - 59.242 (?), 28.5.2016 12:19

Slunce mají dost od jihu a východu, od severu je švestka a od západu je asi ve vzdálenosti 4 m velká jabloň. Před jahodami jsem tam měla rajčata, hrášek a ředkvičky. Úroda bylo dobrá.Hnojila jsem i na podzim a před výsadbou pořádně zryla a přidala i kompost, loni - 1.rokem jich bylo pár a počítala jsem, že letos si to vynahradí, zalévám rovněž. Ale rostou jim dost šlahouny, které střihám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 35.93 (?), 30.5.2016 15:35

Sazenice jste kupovala nebo od nekoho dostala? Kolik jste dala kompostu (objem nebo hmotnost) na 10 m2?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.86 (?), 30.5.2016 21:12

Takhle to dělám já : Odnože navedu v červenci do kelímků se zeminou a přichytnu kouskem drátu (obrácené "V"), neodstřihuji od mateřské rostliny (zakoření, nevadnou). Kolem 10.8. je odstřihnu a sázím na připravený záhon (dávám je vštšinou po bramborách, takže záhon je zjara vyhnojený, nebo po cibuli, pak zarývám kompost). Díky tomu, že jsou zakořeněné, nevadí jim tolik horka posledních let (případně dám mezi rostliny mulč z trávy). Na zimu dávám mezi řádky jahod kompost (zjara rozhrnu), po sklizni a zjara při čištění záhonu přihnojuji cereritem. Od vyčištění záhonu a jarního přihnojení zalévám. Jahod je dost už první rok. Nechávám dva roky, pak obnovuji.

Pokud jste tedy kromě kompostu při výsadbě nehnojila, řekla bych, že mají málo živin.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.215 (?), 29.5.2019 16:51
Tiez riesim tento problem, sadence som odoberal zo stareho jahodoviska minuly rok v júli a hned vysadene do sponu 40×40, pri vysadbe som nehnojil az tento rok v marci slepacincami. Tretina rastlin nekvitne len bujny rast, nemozu byt prehnojene dusikom a tym padom idú do rastu alebo to ze zo starych jahod boli sadence?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 233.232 (?), 30.5.2019 5:58

Kvetni pupeny u jahod se tvori rok predem, v zari a rijnu. Prehnojeni slepicincemi na jare take neni dobre, asi lepe pouzivat po sklizni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.133 (?), 30.5.2019 8:03

Jestli jsou to nové sazenice, pak teoreticky mohl problém vzniknout tak, že sadba, která narůstá na šlahounech pořád dál bude mít květy na těch sazenicích, které jsou starší, které už v srpnu, září jsou natolik vyspělé, že se indukují v rostlině květy. Ty, které narůstají později sice koření, dobře rostou (nemusí dávat energii na tvorbu základů květenství), vypadají solidně. No a při pozdní sklizni sazenic berete ty pěkné. Ale jestli jste někdo bral sazenice už v červenci, tak nevím. Jedině, že se jahody na před zimou probudily, začaly tlačit květní stvoly a ty rašící v zimě odešly při mrazech. Tady bypřehnojení dusíkem hrálo roli. Jahody plodí - alespoň trochu - i na hladových stanovištích, takže ve hnojení to nebude. Stejně tak, když se na ně vykašlete a nezaléváte. Pokud neuschnou, nějaké květy mohou mít. Jedině při jednostranném hnojení dusíkem, což při uvědomělosti lidí tady nehrozí.Slepičince na jaře? Docela dobré řešení. Dodají prvky nutné k hospodaření cukry a vodou v rostlině, k nárůstu plodů. Ty neplodící rostliny bych vytahal, do volných míst nasměroval šlahouny z okolí a nechal tam zakořenit nové sazenice z kvetoucích rostlin. Pokud rostlina dělá hodně šlahounů, nestříhejte je všechny. Nechejte jí pár "dětí" na starání, nebude se snažit o další.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika