Převislé jahody



Stránky: 1,  2,  3   
host 
4.8.2004 15:21, zobrazeno: 113937x
Pokusila jsem se letos vypěstovat převislé jahody ze semen. Kupodivu to vyšlo a já mám osazené tři závěsné květináče a jeden truhlík. Šlahouny už dosahují někde až metr, ale jahody žádné. Ví někdo co dělám špatně? Pokud by někdo uměl poradit jak jahody přezimovat, budu vděčná.
Lenka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 12.5.2005 19:01
mám pocit, že první květy by se u těchto jahod měly vyštípnou, aby poté plodily...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host, 26.12.2005 15:08
V posledních létech je velmi oblíbené pěstování ,,tzv převislých"jahod.
Dá se říci že to není nic nového a že je to to jisté míry REKLAMNÍ TRIK
na podporu pěstování jahod na balkonech,pěstování něčeho jiného jak muškátu.V tomto případě je třeba si to trochu ujasnit.
1.jednouplodíci odrůdy plodí jednou a vytváří většinou velké množství šlahounů se sazenicemi, ktere do podzimu zakoření a po dormaci(musí prodělat chladové období) příští rok kvetou a plodí.Pro pěstování v truhlících nepoužitelné.
2.staleplodicí,tady se většinou zařazují odrůdy které remontují,opakují kvetení,bud s přestávkou nebo i bez ní a kvetou až do konce vegetace.
Většina novějších odrůd registrovaných u nas jsou ze Skotka a málo odnožují.V odrůdových zkouškách jsou již odrůdy mnohem kvalitnější s předpokladem brzkého uvedení na trhu
3.Vposledních několika letech byly zejména zahraničními firmami uvedeny na trh tzv .převislé jahody.V převážné většině se jedná o HYBRIDNÍ odrůdy zahraničních firem.Jsou množeny semeny a ceny sazenic jsou poměrně vysoké.Tyto vysoce výkoné hybridy by se dále množit semeny neměly ,protože v dalších generacích dochází k velké variabilitě genů a tím i vlastností.Bohužel ale je bežné a dokonce i v televizi doporučované takovéto množení.
Originál hybridní sazenice velmi dobře kvetou,vytváří velkké množství šlahounů na kterých se vytváří květy a následně plody.Takto plodí až do podzimu.Při umístění do zimní zahrady není vzácností mít čerstvé plody na vánoce.
Dokonce jsme se setkal s odrůdami které žádný zimní klid nepořebují a pokud se vytvoří příznivé podminky jsou schopny plodit celou zimu a na jaře opět pokračovat.
U takto pěstovaných rostlin ovšem dochází k tomu že následujíci rok neudělají žádné šlahouny a odnože.
V běžných podmínkách balkonů a běžných pěstitelů je nutné se vyvarovat nejčastějších chyb.ASI NEJVĚTŠÍ JE PŘELITÍ.Jahodník sesnáší trvale zamokřený substrát a často mnoho sazenic uhnije ještě před kvetením a plodností.Tvorba plodů vyžaduje hnojení,nejlépe KRISTALON JAHODA a podobné speciální hnojiva na jahody.Bez obav z chemie,radej každou zálivku a malo než vůbec nebo nárazově.
Na podzim je nutno umístit sazenice na zahony ,bud z truhlíkem nebo bez,volně na balkoně mrazy většinou nepřežijí.
Pokud je někdo chce pěstovat ze SEMEN,doporučuji je nejprve otestovat na záhonech a vybrat si pro následující rok mladé sazeničky do truhlíků.Vyvarujete se sklamání,pokud totiž včely přenesly pyl z jednouplodících odrůd ,tak další rok při pěstování ze semen budete mít většinou jahody plodici jednou a velké množství šlahounů bez květů a plodů.
Problémů bývá často více ,pokud budu mít čas mohu tady postupně na některé dotazy odpovědět. Miroslav Chovanec
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 186.156 (?), 5.5.2006 19:57
Vážný pane,
žádám Vás laskavě o Vaši odpověď na tuto mou otázku. Minulý rok jsem zakoupila sazenice jahodníku převislého. Téměř se mi nepodařilo vypěstovat žádné plody nebo  plody byly malé, zakrslé a kyselé. Pravděpodobně to byla otázka špatného hnojení.
Co mě však trápí, je to, že jsem údajně měla odstranit všechny květy na původní rostlině a nechat kvést a plodit jahodník pouze na odnožích. Prosím Vás o radu, jak postupovat, zda-li vyštipovat květy u mateční rostliny a nechat kvést pouze na odnožích nebo ponechat květy všechny. Děkuji Vám za odpověď na mou adresu:
matuskova.iva@seznam.cz

 
                                                                           Ing. Iva Matušková, Štětí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 239.232 (?), 11.5.2006 19:53

Vážená paní Matušková,

letos jsem si poprvé zakoupila sazenice jahodníku převislého a potýkám se se stejnými problémy jako Vy. Nevím jak jej mám hnojit a zda-li se musí odstranit všechny první květy. Byla bych Vám velice vděčná, kdyby jste mi poradila, pokud Vám někdo odpověděl na Váš dotaz  z 5.5.2006.

Předem děkuji za odpověď .

krckova.hana@seznam.cz                              Krčková Hana, Žatčany

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 138.208 (?), 10.7.2007 18:05

     Dobrý den, chci vás poprsit o radu. Vypěstovala jsem si rostlinky převislých jahod TEMPTATION ze semínek, které jsem zakoupila v obchodě. Rostlinky jsem přesadila do samozavlažovacích truhlíků a přidala jsem k nim hnojivo CERERIT, které mi doporučil prodavač v obchodě. Většina rostlinek mi uhynula. Potřebovala bych poradit, jak naložit s těmi co přežily, konkrétně zda se dají namnožit odnoži, a jak je přezimovat - zda musím odnože před zimou ostříhat, anebo až na jaře. Rovněž jaké chyby jsem se dopustila při prvotním pěstování.          

e-mail: bamburel@seznam.cz

       Děkuji:   Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 86.82 (?), 17.7.2007 13:37

Zdravím, já začala s pnoucími jahodami vloni - zasadila jsem je do truhlíků o velikosti cca 30*30*30 cm a nechala do prvních mrazů zakořenit. Naštěstí byla zima 2006 mírná, takže se mi na jaře dvě ze tří sazenic probraly k životu. Od počátku růstu jsem 1 x týdně přihnojovala Kristalonem na jahody a při prvním květu jsem hnojit přestala. První květy jsem vyštípla podle rad v návodu - jednalo se asi o 3 květy na každé rostlině. Poté asi měsíc nekvetly vůbec. Po měsíci začaly růst jak šílené, tvořilo se hodně šlahounů, nechala jsem ale na každé rostlině asi jen 4 nejsilnější šlahouny, ostatní jsem uštípávala. Teď jsou obě rostliny plné květů a počínajících plodů. Sice většina lidí už má jahody sklizené, vypadá to, že já budu mít teprve v tomto týdnu první červenou. Ale mám z ní stejně radost. Zřejmě nechám svoji balkonovou zahrádku rozrůst a vytvořím pár dalších rostlin tak, že nechám zakořenit rostlinky na šlahounech. Snad se mi to povede a zase dám vědět příští rok na jaře, jestli se probraly k životu. Třeba budu patřit mezi ty, kteří budou sklízet jahody ještě v říjnu ;o) Hodně zdaru v pěstování

avalso@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.174 (?), 27.2.2008 7:51

Moje převislé jahody úspěšně přezimovaly venku v květináčích. Prosím poraďte, mám je přesadit do nové zeminy? Zřejmě ano, ale do jaké nejlépe a kdy? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva78 - (8) - 65.68 (?), 10.6.2010 15:05

Dobrý den :) Váš průběh pěstování jahůdek přesně vystihuje naše zkušenosti.. objednali jsme jahůdky od Starkla, sazeničky byly krásně silné, kvetly jako blázen, jenže jsme spěchali a dali je ven a vymrzly nám květy.. ze všech těch nevyvinutých plodů se probral k životu jen jeden a ještě takových patvarů, ale je fakt, že krásně zčervenal.. naše první vlastní jahoda :D Takže jsem zbytek nevyvíjejícíh se jahůdek vystříhala, jednorázově jsme zahnojili zakoupeným speciálním hnojivem a zatím mají pauzu.. jdou do listů - viz. obrázek - krásně, ale nekvetou.. pevně doufáme, že po pravidelném hnojení novým hnojivem Kristalon naberou stejný obrat jako u vás a že se ještě dočkáme letošní úrody :D 

Převislé jahody Starkl Delikatess
Převislé jahody Starkl Delikatess
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva78 - (8) - 232.234 (?), 20.10.2010 12:16

Tak jen doplním. Jahody se krásně probraly k životu, hnojili jsme každý týden pravidelně Kristalonem (po čem nasadily mohutně na květy) a dozrávají doteď i v teplotách kolem pěti stupňů. Protože se blíží první mrazíky, tak je dáme do sklepa a uvidíme, jak přežijí první zimu. Nemáme bohužel možnost je zasadit do záhonu jak tu bylo vícekrát doporučeno, snad to nebude vadit.

Takhle plodí a kvete ..
Takhle plodí a kvete ..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika