Poškozený kmínek angreštu - řízkování?



Stránky: 1,  2   
host - 240.105 (?) 
10.5.2014 13:47, zobrazeno: 10943x

Zdravím.

Manžel mi dneska (nechtíc) strunovkou ometl kmínek angreštu, který se mi konečně podařilo dopiplat do pěkného stavu. Předpokládám, že se s tím už nedá nic dělat, že natřít to voskem ničemu nepomůže, když to má přetrhaná pletiva. Je nějaká šance, že bych odrůdu zachránila aspoň řízkováním?  Jako ostříhat v korunce a nějak to zkusit uchovat? Co myslíte? Díky za názor. Pěkný den.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 143.242 (?), 10.5.2014 15:38

Jedna z názorných výhod meruzalkového stromku. Pokud chcete pokusničit, proč ne. Možná by stálo zato i neprodyšně ovázat poškození. Třeba mikroténem ze sáčku. Pod roubovací páskou se tvoří kalus víc a rychleji, než na ráně nezakryté. Existuje bylinné roubování angreštu. Možná jste z polohy, kde by to už šlo. Nejlíp se mi dařilo z angreštu na angrešt a ve stínu. Ale je to piplačka. Prostě, alespoň udělat opatření k oddálení úhynu stromku a mezitím vymyslet nějaký způsob záchrany odrůdy, připravit podnože nebo skleníček na řízkování. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 227.29 (?), 11.5.2014 11:14

Prosím, jsme začátečníci, máme zasazené 2 stromky angreštu, krásně se chytly, jsou už i obalené plody, ale z jednoho stromku začaly plody opadávat. Je to normální? U druhého jsme to nezaregistrovali.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 143.242 (?), 11.5.2014 12:20

Bez znalosti okolností Vám to nejspíš nikdo nevysvětlí. Třeba jen moc nasadil. Například mě letos pomrzly květy rybízu a angreštu jak asi nikdy. Bylo ráno -5°C. Jestli je to normální nevím, ale normálně je to k vzteku. Hlavní ale je, neztratit chuť. JG wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 139.142 (?), 10.5.2014 16:16

Ovázat místo poškození igelitovou páskou, bez použití vosku, nebo balzámu. Zmenšit korunku, třeba na polovinu, vyštípat plody a natáhnout na ni igelitový pytlík. Pak je třeba se jen modlit a čekat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 10.5.2014 18:16

Napište jak je poškozený kmínek a o jakou jde odrůdu. Pokud je to míň než polovina průměru kmínku, určitě to sroste (zavázat fólií a fixovat k tyčce nad ránou i pod ránou). Pokud je to víc, pak se musí zredukovat korunka. Odebrané bylinné řízky mohou zakořenit a tuhé zelené rouby se mohou žiletkou naroubovat  (ve stínu) do rozštěpu. Samozřejmě k tomu potřebujete mladou meruzalkovou podnož nebo jostu s tuhým zeleným výhonem. Měkké rouby a měkké podnože se obvykle neujmou. Roub zakrýt sáčkem nebo fólií a po dvou týdnech začít větrat. Roub vydrží v ledničce ve vlhkém ubrousku a sáčku asi 2 týdny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 10.5.2014 18:29

Myslím, že struna buď přesekne stromek celý, nebo ojede kůru jen z jedné strany. Takový se zahhojí, i když s ním nebudete dělat nic. Jenom dbejte, aby se v tom místě nezlomil. Zamazání či ovázání je vhodné ale není nutné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 240.105 (?), 11.5.2014 14:39

Zdravím.

Děkuji za snahu pomoct. Stromek je pod břehem, manžel se smekl a stromek je bohužel ometený celý kolem dokola, tak na 5 cm šířky. Proto jsem psala, že nemá smysl to zkoušet zachraňovat dole. To pletivo je zcela pryč, kalus nemá co udělat, do korunky nejdou cévní svazky, zůstal jenom dřevnatý střed. Trochu ironie je, že tuto odrůdu (Karmen), už jsem měla vysazenou jednou, neujala se, toto je druhý stromek, konečně začal být k světu a nazdar.

Podnože rezevní nemám, takový zahradník zatím nejsem. Co zkusit ohnout k zemi a zahřížit? Nebo zkusit zasypat zeminou až nad poškození, jestli by si třeba podnož nedala říct a nepustila nějaké kořínky nad (ale to už fantazíruju).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 11.5.2014 15:55

Je-li kmínek ojetý dokola, pak to má spočítané. Tady vidím Vaše nápady jako docela rozumné, Jak to nahřížení, tak zasypání. Úspěch není zaručen, ale za pokus to stojí. Víc bych věřil tomu hřížení. Jen pozor, abyste při sklápění korunky nezlomili kmínek právě v tom poraněném místě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 143.242 (?), 11.5.2014 18:31

Vzpomněl jsem si na takovou věc. Zapichuji do borůvek, které rostou dost v mokru, ale na slunci, staré husté větve trnitého angreštu, které na podzim a na jaře vyřežu. To proti ptákům a zvěři. Některé z těchto větví ale neuschnou a dál živoří. Některé už asi 2 roky. Zapichoval jsem hlavně větve Reflamby a nějaké Hinnonmaki rot. Kamarádovi se podobně chytly, ale ve stínu, větévky Karátu. Přitom z dřevitých řízků, jak rybíz, se mi angrešt nikdy nechyt. Několikrát jsem sázel stromkový angrešt „na plocho“ do brázdy jako keř a všechny jako keř dál rostou.
Proto si myslím, že zahřížení přiměřeně zredukované koruny může být úspěšné. Ránu bych ovázal folií a kmínek zahřížil také. Asi bych zaštípl i růstové vrcholky ponechaných výhonů. Možná by se toto „speciální záchranné hřížení“ nechalo udělat i do vyvýšené hromádky hlíny v improvizované ohrádce, aby se poškozený kmínek tolik nenamáhal ohybem. Pěstitelem keře snadno a rychle. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika