Plody rakytníku



Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?)
28.7.2014 9:14

Tak nakonec sklizeň Krasavice předčila očekávání - v druhém roce co plodí na ní bylo 5,3 kg plodů, z nich 3,9 lt štávy, výtěžnost 73 procent. Velmi cenná je i drť, která zbyde po odštavení. V ní jsou semena obsahující olej. Drť se dá po usušení různě zpracovat, nejjednodušší ale je prostě jí používat jako žvýkačku - rozžvýkat a spolknout. Je plná cenných látek i vlákniny. Snažíme se omezit nějakou další tepelnou úpravu jak štávy tak i drtě.

Plody Krasavice
Plody Krasavice
Čerstvá štáva
Čerstvá štáva
Drť se suší na balkoně
Drť se suší na balkoně
Finální produkt-denně ráno do čaje
Finální produkt-denně ráno do čaje
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
         
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 21.7.2014 10:27

Přesně tak to děláme již zhruba 5 let i my. Kromě toho i marmeládu s přidáním např. ananasu, asi 30 procent čerstvého dodá marmeládě skvělou chut, protože rakytník co se týká chuti žádná hitparáda není. Leikora dává 8-15 kg plodů ročně, Krasavice loni 1,5 kg - je ještě mladá, letos to budou jistě minimálně 3 kg. Jak je zřejmé z obrázků Leikora ještě potřebuje čas, na Krasavici o víkendu vlítnu. Plody už jdou dobře trhat. Pěkně ručně, plod má 1g, takže 1000 do kila je za slabou hodinku.

Krasavice je sladší
Krasavice je sladší
Leikora je stará odrůda z NDR
Leikora je stará odrůda z NDR
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 28.7.2014 9:14

Tak nakonec sklizeň Krasavice předčila očekávání - v druhém roce co plodí na ní bylo 5,3 kg plodů, z nich 3,9 lt štávy, výtěžnost 73 procent. Velmi cenná je i drť, která zbyde po odštavení. V ní jsou semena obsahující olej. Drť se dá po usušení různě zpracovat, nejjednodušší ale je prostě jí používat jako žvýkačku - rozžvýkat a spolknout. Je plná cenných látek i vlákniny. Snažíme se omezit nějakou další tepelnou úpravu jak štávy tak i drtě.

Plody Krasavice
Plody Krasavice
Čerstvá štáva
Čerstvá štáva
Drť se suší na balkoně
Drť se suší na balkoně
Finální produkt-denně ráno do čaje
Finální produkt-denně ráno do čaje
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 121.31 (?), 30.7.2014 18:28

Dobrý den, prosím o zprávu, kde se dají koupit ty malé zásobníčky na rakytníkovou šťávu. Na obrázku vypadají, že jsou pospojované, ale jak se tam ta hmota do nich dostane? Děkuji za odpověď. D.Holíková

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 31.7.2014 9:13

dobrý den, sáčky se seženou v každých domácích potřebách apod. je to na výrobu ledu. Na jedné kratší straně je otvor, tam se voda nebo štáva trychtýřem naleje raději o trochu méně než více - a postupně naplní ty buňky.  Potom existují různé uzávěry, jak se to zavře, tady se myslím udělaly dva uzly jednoduše, to dělala šikovnější manželka. Jsou i různé velikosti těch buněk.Na fotce je několik dílů vedle sebe, v jednom dílu je 4x6 buněk. Jsou to sáčky na ledové kuličky, to je správný název.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.31 (?), 31.7.2014 11:36

Moc děkuji za zprávu, kde sehnat zásobníčky na šťávu z rakytníku. Letos se mi odměnila Leikora poprvé po 8 letech. Sklízet budu asi za týden.  Doufám, že když bobule projedu mlýnkem, který mám na rybíz, tak se vše povede. D.Holíková

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.132 (?), 25.12.2014 12:34

To jste v té šťávě měla i drsená jádra, že? A jak to dopadlo? Šťáva dobrá? my jsme zkusili rakytníky zavařit, avšak není to nic moc. Jedině na přidání chuti, či "okořenění" jiných zavařenin, kdy to zavaříte společně s jiným ovocem, ale samotný zavařený rakytník není moc pochoutka. To ale nálev z rakytníkového kompotu, to už dobrota je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika