Plodnost kamčatské borůvky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host 
18.11.2005 23:34

Jestli Vám pan Chovanec tvrdí, že jeho kamčatská borůvka je samosprašná, je to tak málo věrohodné, jako jeho samostrašná minikiwi arguty. Bez samečka rodí asi 20 plodů a dost. Znáte někoho, komu to malé hladké kiwi opravdu rodí? Já tedy ne! Takže toho pána neberte moc vážně a kupte si ještě nějakou rostlinu od věrohodného specialisty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
chovanec - (7), 26.12.2005 10:20
K příspěvku pan Chovanec toho tvrdí.....
Samosprašnou odrůdu arguty kterou prodávám je zahraniční odrůda Weiki,kterou tady prodává několik firem.Samičí rostliny actinidijí většinou pyl dělají ,ale vnitřní mechanismy rostliny zabrání vlastnímu opylení.U samospašných odrůd(není jich mnoho)je tento mechanismus potlačen a zřejmě ,podle zkušeností je umocněn nějakým stopovým prvkem(asi podobně jako u květáku při nedostatku molybdenu).
Při absenci hnojení a dobré výživy byla násada plodů minimalní.
Takže pane v předjaří nahnojit hydrokomlexem nebo cereritem.
Někdy (2005) bývá plodnost zdecimována pozdními mrazíky ,které zničí zárodky květu v rašících pupenech.
Jinak tato odrůda není nijak převratná a je určena hlavně na malé zahrádky ,kde není možné vysadit více keřů.Plodnost je dá zvýšit nejen přisazenám samce, ale většinou i jiné samice.pěstuji tuto odůdu asi 10 let mám s plodností minimalní problém,daždoročně je možné plodíci keře vidět Miroslav Chovanec
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 16.76 (?), 9.12.2007 23:15

pro hosta: nesuď nikoho, pokud nechceš pomlouvat. Můj soused má jedinou rostlinu Actinidia arguta, a přál bych každému mít takové úrody, jako má on. Takže, neznám pana Chovance, ale pokud tvrdí, že je A. arguta samosprašná, má pravdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host, 31.12.2005 18:03
Tiez som si kupil a ako vidim budem dokupovat...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host, 31.12.2005 20:45
Tak kde seženeme samečky pro ty svoje " samosprašné " chudinky???
Chovanec je nemá a snaží se nám něco nabulíkovat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host, 1.1.2006 0:20
Neviem no ja to budem mat u nas tažke...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
chovanec - (7), 3.1.2006 12:21
Nesnažím se nic nabulikovat,pěstuji samosprašnou odrůdu od roku 1992 kdy mi ji sehnal známý přes dceru z Německa.Vůbec jsem nevěděl jaká je to odrůda.Od r 1995 kdy začala plodit je plodnost dobrá kromě dvou let kdy jsem nenahnojil a jednoho roku kdy vše zničil pozdní mráz.Keře mám u plotu zahradnictví a plodnost je možné každoročně vidět.Samosparašné odrůdy jsou i u čínských aktinidi.
Dokonce znám případ kdy byly plody na samičích rostlinách kolomikty,kde samosprašná odrůda není:Dokonce se jednalo o šlechtění p.Koly .Samec nebyl prokazatelně v okruhu 7 km,protože keře byly vysázeny hluboko ve vojenském prostoru.Byl jsem udiven jaká byla plodnost.
Samičí rostliny nabízím jak samostatně tak k jiné odrůdě arguty ,která samce potřebuje.Chovanec
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host, 7.1.2006 23:47
Je Vámi popisovaná samosprašní odrůda kiwi arguta skutečně jednodomá, tedy že se na ní - tedy na jedné rostlině vyskytují dva druhy květů ?
Děkuji za odpověď , Krůta.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
chovanec - (7), 8.1.2006 18:28
To že je odrůda samosprašná neznamená, že na rostlině jsou dva druhy květů.Někdy se to stává u chmele,zvlášt u rostlin množených z meristémů,že některá větev je samec nebo se celá samičí rostlina přemění na samce.Pěstitelé chmele to znají a někdy z toho šílí ,protože samec dokáže výrazně snížit kvalitu.
U kiwi je to jinak.Všechny samice co jsem viděl,jak u argut,colomikty,činské a dalších druhů většinou vytváží prašníky.U většiny z nich nedochází k tvorbě pylu,přesto vytváří pyl i některé klony které potřebují k opylení samce.U samosprašných odrůd dochází k vlastnímu opylení ,ale nejsou to květy samičí a samčí ,ale na samičím květu dozraje pyl který opyluje.Samci u actinidii vytváří jednoduchý květ s pylem a jsou ve střapcích.
Samosprašných odrůd je vice,jak VEJKI(někde uváděna jako WEIKI),
ISSAY(firma Starkl ji pravděpodobně prodává pod názvem PICOLO),
JENNY(jedná se o čínskou actinidii) a ASHOKA(taky čínská actinidie,ta podle některých informací mívá samčí i samičí květy na jedné rostlině)
VEJKI-act.arguta,plody velikosti angreštu ,zelené z osluněné strany s červenohnědým líčkem.Po dozrání velmi aromatické,sladké.Tato odrůda je plně mrazuvzdorná,pokud namrzne na jaře v době rašení plně obrůstá,jen je menší plodnost.
ISSAY(PICOLO)-identický habitus,jedná se o argutu,nemá načervenalé řapíky u listů,plody jsou malé,asi poloviční angrešty ,velmi aromatické.Podle mých zkušeností je málo mrazuvzdorná a přesto že ji pěstuji moc ji nedoporučují.Většinou nevydrží vice jak 4-5 let bez zakrytí a ochrany.Plodnost nastupuje velmu brzy, často už v květináči.
JENNY-čínská actinidije,poměrně mrazuvzdorná,plody jsou ale velmi malé,chlupaté.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host, 10.1.2006 0:11

Vlastnost opylit vlastním pyle a to za určitých podmínek, když existuje naprosto jisté opylení v případě styku s pylem samčí rostliny - toto nelze považovat za samosprašnost. Jsou to výmluvy prodejců, kteří zneužívají této pofidérní, nepravidelně se vyskytující anomálie a nabízejí rostliny jako samosprašné. Opravdová samosprašnost existuje např u A. chinensis, Starkl ji prodával pod názvem SOLO MINI a tato vytváří na habitusu dva rozdílné druhy květů, samčí a samičí. Doporučuji prostudovat americkou literaturu, zvláště se tímto zabývá universita ve státě Illinois.
Proto jsou odpozorované argumenty zdejších zahradníků naprosto směšné.
Dalším omylem pisatele je záměna odrůdy Issay s Picolem, Picolo má listy podobné broskvoním a plody jako hranatý soudek, světle zelené, velmi podobné odrůdě Anasnaya. Odrůda Issay je podobná odrůdě Weiki, má jen menší plody a ne tolik aromatické. Odrůda Weiki není vůbec samosprašná / jak už Němci dobře zjistili a zdokumentovali nejen u této odrůdy, ale i u deklarované " samosprašné "Jenny / , vyniká včasným nasazením květů, to jediné má společné s odrůdou Picolo. Nikoli stejný habitus, listy jsou naprosto odlišné. K odrůdě Ashoka - tu produkuje pan Navrátil v Jesenici u Prahy, roubuje ji na podnože dovážené z Německa a jeho rostliny značně rozšířené v Posázaví nemají ani v jednom případě popisované znaky jednodomých klonů. Všechny mají pouze samičí květy u samičích rostlin, i když s prašníky a pouze samčí květy u samčích rostlin.
Něco pro pobavení: jedno nejmenované zahradnictví v severních Čechách prodávalo " tkzv. samosprašnou odrůdu " A. arguty a netušilo, že jejich rostlina má naroubovány samčí rouby. Upozornil je na to až jeden z našich předních odborníků s vysokoškolským vzděláním .
Snaha vysvětlit opylovací poměry drobnoplodých odrůd je jistě potěšitelná, ale měla by se opírat o odbornější argumenty.
Jak vidíte, problematika tkzv. samosprašných kiwi je velmi diskutovatelná, ale jeden závěr nelze vyvrátit, a to že zčásti samosprašné rostlina z rodu dvoudomých je anomálií a nelze ji vydávat za samosprašnou jako takovou a v případě její nefunkčnosti poukazovat na nutnost vnitřních vazeb, podmíněných příjmem stopových prvků.
Zdraví Krůta.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika