Peruánská višeň



host - 109.108 (?) 
12.10.2006 17:43, zobrazeno: 23257x
Nezná někdo způsob pěstování těchto lampionků/zelené,které mají zaschnout a vně je výborná,žlutá bobule_/?Rostlina je stále bujná a lampionky nedozrávají,jsou stále zelené a mají malou,zelenou bobulku.Dozrají,nebo kdy se trhají?Předem děkuji za odpověď.M.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 5.117 (?), 4.1.2007 21:15

Jedná se o Mochyni peruánskou (Physalis peruviana) , blízkou příbuznou české Mochyně jedlé (Physalis alkekengi) - lidově Židovské třešni.

Jedná se o jednoletku a pěstuje se stejně, jako její česká verianta. (známé červené lampionky)

Pozor: Konzumují se pouze plně vyzrálé bobule. Nezralé jsou, stejně jako zbytek rostliny, jedovaté !!!

Podrobnosti na http://ovoce.smejkalovi.cz/physalis.html

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 87.5 (?), 21.2.2007 16:18

Neví někdo kde seženu semena Mochyně mexické která má mnohem větší plody. Mochyni peruanskou s úspěchem pěstuji jen by potřebovala o něco delší vegetační dobu,ničí ji první mrazíky. Laďa z Ostravska.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.104 (?), 19.1.2009 18:46

Mexická nie je tak chutná..je to skor zelenina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 121.60 (?), 19.1.2009 17:56

Peruánskou višeňpěstuji mnoho let., vysazuju po "zmrzlých", potřebují místo, dobrou zem a zálivku. Dorostou do 2 m i výš, rozkošatí se v průměru okolo 1 m, plody sbírám po částečném zaschnutí slupky, aby kulička uvnitř už byla zabarvená do oranžova. Před prvním mrazem otrhám i ty méně zabarvené, protože, pokud nejsou ve skleníku, první mráz je spálí.

Kromě těchto vitamínů pěstuji mnoho dalších, včetně velkého množství bylin. tozice@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 29.19 (?), 11.5.2011 0:48

Já jsem úspěšně 3x vypěstovala ze semínek tuto dobrotu.S výsadbou se musí začít tak koncem ledna, protože má dlouhou dobu klíčení, potom asi za 2 měsíce jsem je přesadila do malých sadbovačů a teprve po 15 květnu jsem je vysadila na slunný záhon.Nepotřebuje žádné zvláštní hnojení ani zálivku a naroste Vám velký keř na kterém se postupně objevují žluté lampionky.Sklizí se až do zámrazu.Pokud jsou nezralé tak se uloží doma na tmavé a chladnější místo a oni Vám postupně dozrají.Letos jsem si je opět vysela, bohužel po přesazení začali zkomírat až zašli úplně. Nevím kde jsem udělala chybu???Jinak se dají koupit už předpěstované asi za 20,-Kč jedna sazenice.V současné době jsem je nikde neviděla ani v Holeš.tržnici je nemají.

hodně pěstitelských úspěchů a bohatou úrodu.

Eva Šoltysová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 190.10 (?), 15.5.2014 8:01

Aby plody dozrály je nutné vysadit je co nejdříve, ne konci prosince nebo začátkem ledna. Několikrát přesdit, udržovat na světle. Mohou se zaštipovat, aby udržely jakýsi tvar. Vykvést nechat až těsně před výsadbou ven, aby se rostliny nevysilovaly. Poupata vyštipovat. Druhý způsob, který už třetím rokem používám já je následující. Na podzim rostliny přesadím do květináče a dost seříznu. Další vytvořím z řízků, skoro každá větvička zakoření. Udržuji přes zimu na světle a zaštipuji obdobně jako v předchozím způsobu. Na jaře rostlinu vysadím po zmrzlých ven. Pozor je hodně náchylná na chlad. Je sice po zimě dost nevzhledná, ale to se rychle spraví. Kvést začíná už brzy po výsadbě, první plody jsou už počátkem července. Rostlina tedy není jednoletá, jak se někde uvádí, je víceletá, jen v našich podmínkách venku v zimě zmrzne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika