Padlí



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 99.192 (?) 
4.1.2015 9:38, zobrazeno: 31970x

Dobrý den,

loni jsem založila záhon s rybízem, jostou, angreštem,  mochyní akustovnicí čínskou a o kousek dál mám kamčatské a kanadské boruvky a vše to má padlí a opravdu nevím kdy to mám stříkat, aby to byo efetivní.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 4.1.2015 11:48

Šířitelem(vektorem) Vašeho problému s padlím je zřejmě nejcitlivější ov.druh na padlí ze všech, které jste jmenovala-angrešt.Pokud ovšem nevlastíte nějaký novější kultivar angreštu vyšlechtěný s odolností na padlí, zřejmě máte nějakou starší odrůdu, třeba Zlatý fík.V dnešní době odsířených konglomerátů většina starých odrůd bez speciální péče neobejde.Z angreštu se konídie šíří větrem i na rybíz, jostu,borůvky, kustovnici,mochyni, brusnice.

Americkému padlí, moučnatke je třeba věnovat zvýšenou preventívní péči z kraje sezony hlavně ve výsadbách, které jsou každoročně a pravidelně postihovány.Pokud jsou rostliny už napadeny, pomoc přichází většinou už pozdě.Ovoce v sezoně nezacháníte.Padlí vyhovuje vzdušná vlhkost, při středních teplotách okolo 20°C.

    Pokud se na vaší zahradě padlí pravidelně vyskytuje, ošetřete angrešt již před kvetením.Základní ošetření se provádí po odkvětu, dvakrát až třikrát v pravidelných intervalech po 5 až 10 dnech.

Chemické přípravky: Karathane LC, Beaton, Discus, Rubigan 12 EC (nepoužívá se po odkvětu).

Biologické přípravky:  Padlí potlačuje i Bioan, Biool a Bioton, zdravotně nezávadné přípravky na bázi řepkového oleje a lecithinu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 99.192 (?), 4.1.2015 11:54

Keře jsou pořízený loni, bohužel jsem se neinformovala na jejich odolnost - podruhé tuto chybu neudělám, všechny angršety i rybízy mám na ve stromokvé formě. Termínově to vychází (když se už loni padli obějvilo) cca na jaký termín?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 99.192 (?), 4.1.2015 12:01

A ještě jedna otázka, mohu stříkat všechny keře(ryíz angreššt, mochyni, kustomnici i oboje boruvky ve stejném termínu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 4.1.2015 13:54

Ano, zkraje sezony na jaře, v létě můžete ošetřit všechny rostliny jedním přípravkem několikrát v časovém odstupu, nejlépe podle návodu přibalového letáku.Nebo přípravky vhodně kombinujte-vystřídejte.Později, před sklizní plodů je třeba přihlédnout k ochranné lhůtě vyznačené temtéž.U přípravku "BIO"nebo na bázi rostlinných olejů, nebo přípravku z pomerančové kůry bude pravděpodobně OL kratší, nebo žádná.

Můžete použít i prostředky na bázi síry(Kumulus, Sulka).Učinkují preventívně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.144 (?), 4.1.2015 12:11

Doufam, ze se pan mA na mne nebude zlobit, ale vkladat sem okopirovane udaje z roku 2009 nema podle mne vubec zadnou cenu. Proti padli pouzivam pripravek Topas, v sezone 2015 vzhledem k rozsireni registrace bych povazoval za vhodne ho stridat s pripravkem Zato. Angrest se typicky strika pred a po odkvetu, popr.potreti i na zelene plody. S vyskytem padli na ostatnich uvedenych plodinach nemam zkusenosti (resp. dosud jsem postrik neprovadel). J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 4.1.2015 12:42

...ale vkladat sem okopirovane udaje z roku 2009 nema podle mne vubec zadnou cenu.

Údaje jsou moje know-how, z části doplněné úhlednými frázemi z článku... takže se zlobím.Některé přípravky můžou časem stratit registraci, takže nebudou volně k sehnání, ale pokud vím, většina jsou státe v prodeji, nebo někdo může mít staré zásoby.Jejich účinnost pokud výrazně nepřekročily záruční dobu vhodně skladované, kalendářem nic netratí.Postupy ošetření,termíny  rovněž nedoznaly výraznějších změn,jsou stejné jako před léty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 65.144 (?), 4.1.2015 13:11

Údaje jsou moje know-how, z části doplněné ... okopirovane udaje z roku 2009 tvori cca 50% Vaseho prispevku.... ale pokud vím, většina jsou státe v prodeji ... vetsina uvedenych chemickych pripravku podle mne uz v prodeji neni. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 4.1.2015 13:24

No a ještě stále je tu možnost, zbavit se odrůdy angreštu, která neodolá padlí a nahradit jí odrůdou, která infekci padlí odolá. Takových odrůd je v současnosti dost. Pak nebudete muset ani uvažovat o tom, jakou chemii proti padlí užít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 99.192 (?), 4.1.2015 13:44

Angrešt byl zasažen minimálně, ale ostatní nevypadli dobře uvidím až dobře všechno zakoření. Loni jsem ještě udělala tu špatnou věc, že jsem pod stromky zasáezla cukety a k plotu fazole, tím tam byla zvášená vlhkost a celkově to tam byla příliž zahuštěné. Letos uvidím jak budou stromky na postřik reagovat a zda to nebylo jen přesazením a špatnými podmínkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika