Ostružiník v zimě



host - 225.216 (?) 
28.5.2014 21:38, zobrazeno: 4763x

Zdravím, byť je na tenhle dotaz ještě poměrně brzy a na toto forum nejspíše poněkud neobvyklý, rád bych se zeptal zkušenějších na několik věcí.

Jedná se mi o rostliny jako ostružiník a ptačí zob z hlediska krmiva pro strašilky, zástupce tropického hmyzu.

V zimě není až takový problém sehnat strašilkám ostružiník, mám místo, kde se udrží zelený i pod sněhem. Problém ale nastává po zimě, kdy ostružiník zhnědne, opadá a než vyraší nové, použitelné listí, je tam prostoj cca měsíc a víc. Jak řešíte tuhle dobu? Popř. pokud bych si nechal někde v domě v chodbě nebo i v bytě ve větším květináči ostružiník, vydrží stálezelený? Nebo je nějaký ze zástupců rodu odolnější nebo vhodnější pro pěstování i v bytě? Stejný problém mám bohužel i s ptačím zobem v zimě. Nevím o které odrůdy jde, ale bohužel v našem městě mi přijde, že všechen na zimu opadá. Dá se sehnat nějaká odrůda udržitelná alespon v bytě nebo chladnější chodbě? Nebo nějaká adekvátní náhradní rostlina, vhodná k pěstování na zahradě tak, aby vydržela stálezelená i v zimě a příjmaly ji druhy, zvyklé na ptačí zob?
Předem díky za rady :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 28.5.2014 22:51

Některé pozdní odrůdy ostružiníku u mne mají staré listí zároveň s novým. Asi však spolehlivější, než pěstování ostružiníku doma je pěstovat kultivary s dlouhým nárůstem prutů (až 6 m rok), které se stejně na jaře zkracují na těch cca 1,2-1,5 m - tak ty odstřihnuté výhony dát do nádoby s vodou (nebo 0,5% glukózovým roztokem) k rychlení narašit. Zásobuji takto už nekolik let jednu kamarádku pěstující strašilky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.131 (?), 29.5.2014 0:00

Jako plot se vysazuje většinou ptačí zob obecný. Ale používá se i ptačí zob vejčitolistý (Ligustrum ovalifolium), který by měl být opadavý pouze částečně (fotku listů přikládám). Vlastní zkušenost nemám. Zkuste dotaz ještě vložit do části "chováme".           Lída


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika