Nesytka rybízová



Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?) 
4.8.2014 17:48, zobrazeno: 7245x

Dobrý den, 

mám mladý stromek černého rybízu (dvouletý), zjistila jsem, že jsou černé středy větviček. V knize jsem vyhledala, že je nejspíš vyžrala Nesytka rybízová, tak jsem podle rady šla napadené větvičky ustřihnout, ale přiblížila jsem se roubu a pořád nejsem ve zdravém dřevě. To je asi po stromečku? Můžu se postupně prostřihat až těsně nad roub, otázka je, pokud by třeba 2 cm nad roubem už bylo zdravé dřevo, jestli má smysl stromek nechávat (budou tam vůbec nějaké pupeny na vyrašení?). Domnívám se, že nesytka napadla hlavní kmen, ale mám z něj ještě teď 3 větve, které vypadají jako nezasažené. Má smysl nechat byť (asi) napadený kmínek a pěstovat na něm zdravé větve? Třeba už se odstěhovala... Jinak stromek i přes to, že jsem ho loni seřezala, tak letos měl jen malé přírůstky, zřejmě kvůli té Nesytce..

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?), 17.9.2014 12:51

Tak jsem se rozhodla, že stromek půjde pryč celý, tedy bohužel ne jeden, objevila jsem to i na jednom angreštu, ten už je taky na odpis a teď jsem to objevila na dalším, ještě jsem ho neostříhala, ale zřejmě bude taky napadený, protože letos měl také malé přírůstky, ale hodně plodil. Takže teď řeším otázku - dát pryč všechny napadené stromky a příští rok být bez angreštu a nebo jich obnovit polovinu a druhou příští rok. Myslím, že ten napadený příští rok ještě zaplodí, akorát neporoste, takže by z něj mohl být užitek než narostou nově zasazené, ale bojím se, aby se Nesytka z toho starého nepřestěhovala na ty nové... I když je to motýlek, takže hrozí, že přiletí i od sousedů. 

Dá se proti ní zakročit preventivně?

Prosím poraďte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 17.9.2014 13:17

Tím že koupíte nové rostliny nezabráníte jejich možnému pozdějšímu napadení.Pokuste se ještě rostliny zachránit.Zda lze stávající rostliny zachránit spolurozhoduje,rozsah napadení(kolik letorostů je třeba odstranit, jak hluboko jsou jednotlivé letorosty napadeny), potažmo zda jsou to keřové, nebo stromkové typy.Jak vysoko je spoj podnože/ušlechtilé odrůdy.

Vylíhlé housenky nesytky postupují rostlinou středem letorostu žírem směrem dolů, kde otvorem vytlačují trus.Napadené výhony odstraňte až po zdravou část tím, že budete postupně odstřihávat letorost, až narazíte na housenku, tu odstraňte taky.Zbydou Vám zdravé čapíky, které by měly na jaře obrazit.Pokud je napadení níže, zasahující do podnože rostlinu nezachráníte.Pokud rostlina podnož nemá, je množena npř. hřížením, odkopky lze odstranit napadené části až k urovni zeminy, nebo ještě níž.

U nás s ní problémy nejsou.Pokud monitorujete invazivní napadení většího rozsahu u více rostlin,nezbývá než si obstarat feromonovou ochranu vychytávaní, matení samečků.Nebo pamatovat zavčas kontrolovat keře,a napadené letorosty odstraňovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?), 17.9.2014 14:47

Děkuji moc za reakci.

Ty dva stromecky, co jsem odepsala jsou prožrané az k roubu :-(, takze ty pujdou pryc. Ted mam rozsetrihany dalsi a bojim se pokracovat, ze z nej nic nezbyde, tak prave premyslim, jestli ho radeji nenechat byt, aby pristi rok bylo alespon neco angrestu (s tim, ze pravdepodobne pak pujde pryc) a nebo pokracovat ve strihani (postupně, tak jak píšete) s rizikem, ze se jako u predchozich dvou dostriham az k roubu - co myslite?

Jsou roubovane stromecky, kdyby to byly kere, tak by to bylo jednodussi, ale presto se jeste nechci stromkoveho tvaru vzdat a zrejme je zakoupím znovu.

Bohuzel na tech rostlinach, vubec nebylo poznat, ze by jim neco bylo (az kdyz jsem zacla delat v srpnu prosvetlovaci rez, tak jsem nasla ty cerne, vyzrane, stredy). Jedina znamka byla, ze mely minimalni prirustky, tak nevim jak bych poznala vcas napadenou vetvicku. Zkusim tu feromonovou ochranu, snazila jsem se ted najit nejaky feromonovy lapac primo na nesytku, ale nepodarilo se mi, nachazim pouze clanky o zkouseni teto metody, ale ke koupi jsem nic nenasla. Mohl byste mi prosim neco poradit?

Moc dekuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 17.9.2014 15:09

Možná bych se pokusil zastavit larvu nesytky vstřiknutím nějakého insekticidu(Calypso, Reldan) jehlou do letorostu, abych ponechal minimální část rostliny, která pak snáze přečká případné zimní mrazy..Ale zřejmě nejistější variantou, pokud zbylo zdravé dřevo pod poškozením je co nejrychleji postiženou část i s larvou mechanicky odstranit, protože bude stále pokračovat žírem směrem dolů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 17.9.2014 14:55

Dá se proti ní zakročit preventivně?

Muselo by se vystihnout dobu letu motýlů, samců před oplodněním samiček, podle harmonogramu kladení vajec, líhnutí larev ošetřit ovicidem, larvicidem.Pokud se larva zavrtá do dřeva, už je jeji likvidace problematická.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika