Mulčovanie drevitou vlnou v jahodách



host - 112.195 (?) 
16.10.2015 10:24, zobrazeno: 3725x

Máte niekto skúsenosti s mulčovaním drevitou vlnou v jahodách? Ceny by boli prijateľné, predpokladám, že by sa ňou oproti slame ľahšie mulčovalo, nakoľko slama má dlhé steblá, ktoré treba narezať, pomalšie by sa mala rozkladať a mala by umožniť lepší prístup vzduchu ku koreňom. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 1.42 (?), 16.10.2015 12:08

Požíval som slamu, piliny, aj hobliny. 

Slama je super, netreba nič rezať, stačí rozložiť medzi jahodníky. Problém som mal so splavovaním zvyškov herbicídov, rastliny boli pokrútené, spomalený rast. Keď som začal zisťovať, čo môže byť príčinou, došiel som k ošetreniu porastu obilnín totálnymi herbicídmi. Nezohnal som neošetrenú slamu, takže som vyskúšal piliny. Tie sú príliš jemné, ostávajú dlho vlhké a lepia sa na jahody. Nakoniec som prešiel na hobliny, bez problémov. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.195 (?), 16.10.2015 12:29

no tak tie stebla su dost dlhe, musim jednotlive rastlliny takmer obkladat, aby to splnilo ucel. Je to zdlhava robota a robi sa tym horsie, cim viac listov je narastenych. Ja mulcujem cim neskor, lebo pod mulcom je poda chladnejsia, cim sa oddaluje dozretie jahod. Naopak, ak som mulcoval napr. otrubami z horcice, stacilo nasypat, mierne oklepat z listov a bolo hotovo. Casova uspora neporovnatelna. S tymi herbicidmi mate samozrejme pravdu, na to si treba dat pozor nielen u slamy, ale aj u kupovaneho kompostu a podobnych produktov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.101 (?), 16.10.2015 12:25

Dřevitá vlna se dřív hodně používala k podkládání zrajících plodů jahod. Jestli je vhodná k mulčování, nevím - nerozkládá se (na podzim ji můžete klidně sebrat) a pochybuji, že by na záhoně zamezovala růstu plevelů - je přece načechraná. A vlhkost v půdě neudrží.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika