Moruše - jak vyzrát na jejich kořenovou nesnášenlivost?



jitunka - (27) - 135.187 (?) 
10.2.2016 23:46, zobrazeno: 8399x

Dobrý den, 

mám malou zahradu, kde pěstuji a chci pěstovat kolikrát i více rostlin, než je možná zdrávo a různě experimentuji, ale ne vždy si vím rady.

Mám místo v lehkém svahu, na které chci zasadit do řady tři nebo čtyři převislé moruše (morus pendula). Metr od nich níže ve svahu bych velmi ráda zasadila ještě takový stříhaný, relativně nízký plot z muchovníků, konkrétně zakrslé odrůdy muchovníku vejčitého Helvetia a Edelweiss. A kámen úrazu je v tomto případě vlastnost moruší, že nesnesou další kořeny ve své kořenové soustavě (předpokládám, že jde jen o keře a stromy a trvalky jim tolik nevadí). Další stromy mají být aspoň 4 metry daleko (budu mít od nich takto daleko sladkovišeň). Bojím se, že metr od sebe je málo a moruše budou časem kvůli rozpínavé kořenové soustavě muchovníků trpět.

Napadly mne dvě trošku střelené varianty, jak ty rostliny u sebe pěstovat. Buď vymyslím, jak rostliny od sebe v půdě nějak trochu oddělit - řada desek v zemi, kameny, folie - aby kořeny šly více na jinou stranu do prostoru. Pokud vám to přijde alespoň trochu k něčemu, poradíte, čím nejlépe rostliny oddělit a do jaké hloubky se snažit jít, aby si kořeny tolik nepřekážely (v rámci možností)?

Druhou možností je zasadit zakrslé muchovníky do nádob, pěstují se tak na balkonech. A tyto nádoby zakopat do země (aby tolik nevysychaly a rostliny nepřevyšovaly moruše). A potom více zalévat, tak jako na balkoně. Myslíte, že to má smysl, nebo budou muchovníky příliš živořit?

Předem děkuji za radu. Vím, že je to takový nestandardní dotaz.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
moonvil - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 112.141 (?), 11.2.2016 14:42

Když vidím kde všude moruše rostou, v jakých houštinách spolu v těsné blízkosti akátů, ořešáků a dalších velkých stromů, tak mi připadá ta "nesnášenlivost cizích kořenů" jako nepodložená fáma.

Zasadil bych to bez obav na kořeny, přijde mi to jako zbytečná práce je nějak od sebe oddělovat - navíc moruše i muchovník jsou takový bujný "plevel".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 135.187 (?), 11.2.2016 15:04

Jé, děkuji. Já moruše nikde ve svém okolí nemám, tak mne ani nenapadlo, že si v přírodě v poklidu žijí s ostatními. Řídila jsem se jen klasickými poučkami z knih :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 11.2.2016 19:48

jedno rčení říká, "proč stahovat kalhoty, když broky jsou ještě daleko". Neboli "předběžná opatrnost" je na místě, ale nesmí se to přehánět. Prostě to zkuste nasázet volně a zjistíte, že možná vliv Moruší bude menší, než když by jste muchovníky omezila přímo (izolací do nádob).

I v případě, že kořenová nesnášenlivost nefunguje, je pro přehuštěné výsadby potřeba zajistit více živin a zálivky v bezdeštném období (ve srovnání s extenzívně rozvolněnou výsadbou).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 135.187 (?), 11.2.2016 20:47

Moc děkuji za komentář. Bála jsem se té investice, převislé moruše jsou celkem drahé. Nechtěla jsem o ně pak brzy přijít. Ale dnes mi i manžel říkal, že do nějaké zábrany nebo nádob můžu taky dát dvakrát tolik. Zkusím to přímo a uvidím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 16.2.2016 20:19
Mám na jedné zahradě soubor silných semenáčů, které rostou jakoby z jednoho plodu. Několik kmenů jsem už vyřezal, ale ještě jich několik musím odstranit. Jednotlivým rostlinám, jak se zdá, vůbec nevadí utlačování jinými kořeny. Často je vídám stejně nevhodně i v těsném sousedství jiných dřevin.
Natlačené moruše
Natlačené moruše
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 165.42 (?), 7.7.2016 23:01

pro zajímavost, dostal jsem větve z moruše, z pár udělal řízky a některé se chytly jedna dokonce již druhý rok měla asi 10 plodů, takže kdo chcete, můžete to zkusit také jsou výborné a mají opravdu velké množství výborných plodů, které jsou každý rok, ne že se pořád těšíte a každý rok vám to zmrzne jako merunky nebo broskve...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika