Množit jahodník odnožemi nebo kupovat v jahodárně?



host - 66.60 (?) 
25.8.2015 22:18, zobrazeno: 4899x

Dobrý den, zajímalo by mě, zda budu mít stejně kvalitní sadbu, pokud si namnožím odnože z mých vlastních jahodníků, jako když si koupím sadbu v jahodárně?

Oni taky množí odnožemi, anebo ne? 

Díky moc.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.131 (?), 25.8.2015 23:16

V jahodárnách sledují zdravotní stav rostlin, proto je sadba od nich kvalitnější - zdravá.. Pokud si od nich koupíte sadbu, lze pak několik let používat pro další výsadbu i vlastní odnože, pokud se nezhorší jejich zdravotní stav (a tím i výnosy). Poté je dobré opět pořídit zdravou sadbu z jahodárny.                                     Lída         

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 25.8.2015 23:18

Princip je stejný, ale provedení často v zásadě jiné. V jahodárně dělají několik kol negativních výběrů i pozitivních výběrů. Od souseda můžete mít sadbu "co dům dal".  Negativní výběr je, že už během vegetace a plodnosti se odstraní sazenice nestandardní, slabě rostoucí a zdrobňující plody. Při přípravě porostu k dobývání a při dobývání se dělá nakonec výběr pozitivní = vyberou se jen nejsilnější jedinci. Pokud doma uděláte podobnou selekci, můžete pár generací takto otočit. Jestliže ale při negativní selekci máte moc odpadu, je načase sadbu obmněnit tou z jahodárny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 31.8.2015 21:36

Souhlasím s Lídou i Standou! Pokud se jedná o rodinné samozásobení, a máte jistotu bezvirozní vlastní odnožové sadby tak si vystačíte s vlastními odnožemi. V jahodárnách je opravdu princip pěstování rozhodně jinačí než na záhoně v zahrádce a nejen profesionálnějším. Většina dobrých profesionálů nemnoží opravdu co záhon dá, ale matečnice vybírá a z nich novou sadbu pikýruje. Je pravdou, že i u profesionálů je prvořadá sklizen plodů, a následně starost o násadu a selekci sadby. Je to piplačka a ruční práce, nejen briádníků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.120 (?), 31.8.2015 22:58

Z vlastních sazenic si berete odnože většinou z těch jahod co rušíte, tedy tříletých.Ale nejkvalitnější jsou z jahod, které plodily prvním rokem.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika