Mesačné jahody Mignonette



deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?) 
9.1.2013 18:19, zobrazeno: 8872x

Má niekto skúsenosti s mesačnými jahodami Mignonette? Sú lepšie ako Rujana? Kedy vysievať čo najskor, aby plodili aj tento rok?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 24.1.2013 16:39

Odrůdu neznám, ale vysejete-li je teď, budete mít ještě letos úrodu. Z výsevu na začátku ledna kvetou někdy v červnu, při dokonalé péči i dříve. Sejte na povrch napitého substrátu, přimáčkněte je porošením. Lepší je dávat semínka opatrně kousek od sebe, píchnout si k nim párátko (zejména u odrůd, kterých je v ampulce jen několik jako u Grandian F1 a dalších velkoplodých). Pokud je dáte nahusto a vyjde vám kožíšek semenáčků, budou se vytahovat a nejspíše je nebudete mít kam přepíchat - pokud nechcete mít stovky rostlin. První týden je nechte klidně ve tmě, v teplotách 15-18 °C. Po týdnu se začnou vykulovat klíčky, které potřebují světlo. Mívám je v ložnici, nikdy tam není víc než 20 °C, spíše míň. Zalévám podmokem, když se vyklube trojlístek, přepichuji. Zkoušel jsem, co výsev vydrží. Sel jsme semena z plůdků, které byly plesnivé, ničím jsem neošetřoval, nic nepadalo neodešlo. Přepichuji do substrátu na výsev 2/3 koupeného,1/6 písku,1/6 jemného perlitu. Nebo prosátá rašelina, listovka a jemný písek ve stejném množství. Pak už je sázím do živnějšího materiálu, obyčejně se třemi lístky. Když zesílí, jdou do kelímků a na otužení. V dubnu už jich polovinu vysadím ven, pro jistotu je při hrozbě větších mrazíků přikryju. Tu druhou půlku, pokud vše vyjde rozdám. Mám zkušenosti s odrůdami Rujana, Bowlenzauber, Yellow Alpine, Baron Solemacher, Sweet Hearth (to byla trávnice jednou plodící).  S Mignonette zkušenosti nemám, ale co čtu, tak to má být "jahoda lesní" a ta nejspíše neremontuje. Ale třeba je to jen nedokonalé pojmenování. Obyčejná lesní je Fragaria vesca, stáleplodící či měsíční je Fragaria vesca semperflorens či Fragaria alpina. Ale asi to bude bomba, když je v sáčku jen deset semínek. U těch obyčejných měsíčních jich bývají stovky.  

Přepíchnuté jahody
Přepíchnuté jahody
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 27.1.2013 23:00

Mignonette- zo 4 semienok vysiatych tuším 12.1. vzišli všetky 4, Grandian zo 4 zatiaľ ani jedno. Mignonette sú tenké, vytiahnuté, zatiaľ majú len klížne listy, vzhľadom na to, že som sa bál, aby sa nepolámali, prisypal som ich dnes po klíčne listy substrátom. Aspon dúfam, že sú to jahody a nie burina, podľa pravidelných rozostupov... a zeminu(substrát+agroperlit) som pred výsevom prehrial v mikrovlnke

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 3.4.2013 22:08

...tie priesady vôbec nerastú... furt sú rovnako drobučké...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 228.74 (?), 19.3.2016 22:43

Můj trik pro měsíční jahody ze semínka - na měsíc před výsevem je strčit do ledničky. Klíčí pak daleko ochotněji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 228.74 (?), 19.3.2016 22:39

Mám Mignonette a Rujanu. Vypadají stejně, ale rozdíl v chuti tam je. Mignonette má takové kýčovité aroma, jako bonbony s umělou příchutí. Chutná to líp, než to zní :-) Podle mě má smysl je mít už pro ten rozdíl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika