|
Maliny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.254 (?), 25.2.2007 19:19
Maliny se vysazují o trochu hlouběji než původně rostly, příliš dlouhé pruty můžete zkrátit, cca o čtvrtinu, podporuje to lepší "větvení" a plodnost, ale nutné to není. Co je důležitější je pravidelně udržovat porost světlý, vyřezávat nadbytečné pruty a pruty, které již odplodily, ty stejně pak odumřou. Pruty malin rostou nezávisle na sobě, takže každý zvlášť vyživuje své plody svými listy, takže ihned po sklizni se nebojte tyto pruty odřezat i když mají ještě zelené listy. Nebojte se, že když vyřežete např. nadbytečné pruty, že snížíte plodnost na ostatních protože nebudou dobře vyživeny. Toť jen pro doplnění.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.35 (?), 25.2.2007 19:20
Nově vysázené maliny by měly být cca 40-50 cm dlouhé. Loňské nové pruty, které budou letos plodit se zkrátí asi o 10-30 cm, podle délky. Odstraníte jen tu horní tenkou část, aby spodní pupeny rovnoměrně vyrašily a nakvetly. Rozvětvené, odplozené se úplně odstřihnou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 85.27 (?), 3.3.2007 22:13
V průměrně úrodné půdě maliny příliš hnojit nepotřebují, kompost lehce obohacený o dusík a kalium, bez vápna bohatě stačí. Mají rády vlhko, snesou těžší půdy, mohou být kyselejší. Důležitější je dbát zezačátku o plevel pod nimi. Hustší vzrostlá výsadba už si s podrostem poradí sama.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.254 (?), 6.3.2007 19:15
Maliník se pomologicky řadí k drobnému ovoci, které by nemělo na žádné zahradě chybět vzhledem k jeho vynikajícím vlastnostem a mnohostrannému využití plodů ať již na dřeně, šťávy, kompoty či sirupy. Výrobky z malin jsou velmi atraktivní. Nejlepší resp. nejoblíbenější jsou v čerstvém stavu, buď samotné nebo jako přísada jogurtů, tvarohu a mléka. Výborně se dají zmrazit.
Nutriční hodnota plodů: největší význam představuje obsah vitaminu C (20 - 23 mg%), vitaminů skupiny B, provitaminu A, vitaminů E a PP, minerálních látek (např. vápníku a jódu), vlákniny, cukru (13 %), bílkovin (1,2 %), tuků (0,6 %), dále organické a ovocné kyseliny, atd.
Z hlediska skladovatelnosti jde o mimořádně zranitelné ovoce. Do dvanácti hodin po utržení je třeba maliny buď zkonzumovat a nebo zpracovat. Ani skladování v chladničce déle než jeden den je nevhodné, protože snadno podléhá hnilobám a plísním.
Plody se sklízejí tehdy pokud jdou snadno oddělit od lůžka a plod se samovolně nerozpadá a je pevný. Plně dozrálé maliny mají charakteristické aroma a chuť, kterou při přezrání rychle ztrácejí. Maliny se sklízejí postupně, protože nedozrávají všechny najednou. Sklizeň je potřeba opakovat nejlépe obden.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|