Maliník - nedaří se pěstování



Stránky: 1,  2   
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 6.29 (?) 
24.3.2014 13:59, zobrazeno: 18361x

Dobrý den, máme na zahradě jílovitou půdu, proto jsme vykopali rygol, který jsme vysypali mixem vrchní ornice s pískem, hrabankou a zasadila jsem ostružiny a maliny. Chytnul se mi krásně beztrnný ostružiník, ale maliny nejdou, vždy je zasadím a příští rok jsou pryč a nebo vypustí jen jeden ubohý šlahoun. Zkoušela jsem kontejnerované i prostokořenné se stejným výsledkem. Z druhé strany za kůlem ještě roste borůvka. Vadí jim sousední ostružiník nebo borůvka? Měla bych zvolit nějakou odolnou odrůdu, rozrůstání se vzhledem k okolnímu jílu nebojím :-), mám tam drátěnku, takže když půjdou do výšky, tak jen výhoda. Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 144.162 (?), 9.4.2014 13:20

Já mám stejný problém, ale zatím hospodařím na jílu od podzimka, takže uvidíme. Z dřívější výsadby stromů mám ale takovou zkušenost, že když jsem vykopala jámu a naplnila ji "lepší" propustnou zeminou, sloužila spíš jako drenáž a veškerá voda, která byla v okolí, stekla do té jámy a stomek následně uhnil. Když jsem sázela přímo do jílu, stromek přežil. Ve Vašm případě bych zkusila maliník zvednout na vyvýšený záhon s propustnou půdou, aby mohla přebytečná voda pryč. Přeju hodně úspěchů

Zuzka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.4.2014 14:43

Maliny mají rády vlhko, snesou jak polostín, tak i těžší (jílovitou) půdu.  Proto přídavek vylehčujícího písku a okyselující hrabanky nemusí být pro maliny nutně přínosem. V prvních 2 letech po výsadbě bych dbal o zálivku a chránil půdu před plevelem. Jakmile rostlina dokáže vytvořit od kořenů silný mladý výhon, lze předpokládat, že zakořenila a poradí si s vláhou i podrostem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 17.108 (?), 15.4.2014 15:25

Nestačím se divit - maliník mi přinesl na zahradu nějaký ptáček, roste jako blázen, za 5 let už zabral 10m2, řežu jej křovinořezem, sekám sekačkou - je to nezmar. Dřív tam byla borovice, musela pryč, aby se nezřítila na RD.

Zálivky má habaděj, teče k němu voda z okapů. Půda je jílovitá, polostín, navrchu hrabanka z borovice a staré listí. Všímám si jej hlavně při sklizni a omezování rozrůstání - asi někdy mnoho péče je kontraproduktivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 58.247 (?), 15.4.2014 19:22

Ja mám maliny na slnku a veru, úroda nič-moc, sused ich má v polotieni, naši pod veľkou lieskou a obaja majú krásne veľké plody... tak neviem, či mám zavlažovať, hnojiť, tieniť wink. ale toho roku vidím viaceré odnože z koreňov, aj pol metra od materskej rastliny, tak snáď sa to pohne... adri

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 4.5.2014 22:00

Paní Zuzko, pokud sázíte do problémové zeminy jakoukoliv rostlinu dopřejte ji pro zdárný start zahradnický substrát v odpovídajícím startovacím množství. Malina si opravdu podobně jako jahoda vystačí a poradí s jakoukoli zeminou, časem si ji dokáže upravit. U ovocných stromů je to složitější, tam ta doba přizpůsobení a aklimatizace na půdní prostředí může trvat i několik vegetačních období. Souhlasím svariantou pěstování na hrůbcích, je to stará osvědčená metoda používaná minimálně šedesát let. Stejně jako výsadba v naopak písčitých a vodu špatně držících půdách vysazovat do jam pod úroveň okolní půdy, kdy jámy slouží jako jímky vody z okolí se k stromům a keřům stahující.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.29 (?), 15.4.2014 15:48

Zkuste jim na léto dát nastýlku z posekané trávy. Než jsem ji začala dávat, tak mi také zkomíraly. V přírodě rostou v trávě...   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ahimsa - (27) - 229.194 (?), 17.4.2014 2:18

Nevím jak je to u které odrůdy, ale obecně mám odpozorováno, že malinám se daří ve světlejším polostínu v ne příliš homogenní či kamenité půdě, vyhovuje jim tlející nastýlka a humus v substrátu.

Pokud máte jílovitou půdu jako podklad, zjistěte si, jestli se v rygólu kam sazenici dáváte nedrží voda příliš dlouho - maliny mají rády vlhko, ale ne mokro, protože potom jim uhnívají kořeny. Jestli se tam voda drží, stačí dát drenáž a věřím, že malině se bude dařit. Na druhou stranu nemají kořeny příliš hluboké, takže zejména v chudých půdách a na slunci jsou náchylnější na prosychání.

Můžete taky jít o špatné pH, borůvka potřebuje půdu kyselou - méně než pH 5, malina pH 6 - 6,5, stejně jako ostružina, ale ta není tak náročná na podíl humusu v půdě.

Zkuste a dejte vědět, čím to bylo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 143.242 (?), 17.4.2014 7:38

Dobrý den.
Asi nejsou všechny odrůdy malin k nevhodnému prostředí stejně odolné. Docela dlouho mi trvalo, než jsem našel odrůdy, které moje špatné podmínky snáší. Asi tak jedna z pěti. Potom taky na místě, kde předešlé maliny vyhynuly, se mi další nedaří i když půda už vypadá dobře. Přičítám to rozmnožení zárodků kořenové hniloby. Taky odrůdy o kterých se uvádí, že jsou odolné, u mě odolné nebyly. Ani při opakovaných pokusech.
Tak se neupnout na jednu odrůdu, ale zkoušet i jiné. Je jich dost. A taky mám asi i vlastní semenáč, jak píše výše pan Jaroslav od Prahy, a tomu se daří. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 71.128 (?), 17.4.2014 9:54

Zdravím, mám nové mladé výhony malin, co rostou na nevhodném místě, probojovali se přes kořeny a kachličky až do trávníku, tak se ptám zda je vhodné je přesadit tedˇ nebo je nechat zdřevnatět a přesadit až na podzim.

Výhody jsou mladé, čerstvě zelené, výška asi 10-20 cm, tak se bojím aby to po vyrytí neuschlo, zda mají již dostatečný kořenový bal nebo vyčkat s přesazením?

Poradí někdo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika