Kanadská borůvka - skvrnitost listů



Stránky: 1,  2   
pestitelMartas - (3) - 139.112 (?) 
3.6.2014 20:18, zobrazeno: 22370x

Dobrý den, na listech kanadské borůvky se mi začaly objevovat hnědé skvrny, nemáte s tím někdo zkušenost čím by to mohlo být? Mám ji zasazenou pouze v rašelině, zálevám. Teď jsem hnojil hnojivem pro kyselomilné rostliny a přidal cererit s guanem, ale to už listy byly skvrnité. Máme tu také dost železitou vodu, tak nevím jestli to by mohlo být příčinou nebo jestli je to naprosto normální jev. Děkuji všem za odpovědi :)


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 65.144 (?), 4.6.2014 9:54

Cererit bych ke kanadskym boruvkam nedaval a to ani v kombinaci hnojivem pro kyselomilné rostliny. Mlade listy maji divnou barvu (mozna je to fotkou). Starsi listy se mi zdaji byt trochu poskozeny asi kroupami. Podivejte se na Leaf Diseases of Blueberry, zda se ta skvrnitost nepodoba nejake tam uvedene chorobe. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 139.112 (?), 4.6.2014 12:11

Koukal jsem na ten odkaz a nejspíš to bude,,Septoria Leaf Spot´´. Nevíte jak se proti tomu bránit? Jestli koupit nějakej přípravek nebo rostlinu rovnou odstranit? Máme vedle i ostružiny nebo rybíz, tak aby to nenapadlo i je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.144 (?), 4.6.2014 12:58

Bud bych vyckal, jak se to bude vyvijet nebo bych zkusil postrik pripravkem CHAMPION 50 WP (hydroxid měďnatý - 77 %).

Pane Stando, jak to vypada s tim Captanem? Vypada to, ze v USA i v Nemecku je povolen a to i do boruvek. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 4.6.2014 13:11

njn J.R. bodujete nad mojí děravou hlavou. Ze tří jmen mi v paměti vypadlo jedno tak mi napovězte = Merpan 80WG s účnnou látkou Captan je náhradou za zakázaný??? Mě se to pomíchalo jako Merpan je náhradou za zakázaný captan, což po prvním nahlédnutí do příbalového letáku enlightened...

Po sklizni určitě postřik mědí, pokud je to opravdu houbového původu (puntíky na listech). No a ty světlé mladé listy asi bude nadbytek Ca v substrátu. Nyní bych stříknul na list hořkou solí a až bude hnojení s Cereritem v půdě spotřebováno, pokračoval bych hnojením směsí síranu draselného a síranu amonného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 65.144 (?), 4.6.2014 13:27

Nevim, jakou historii ma u nas pouzivani Captanu. Captan ani Merpan jsem nikdy nepouzival. Ale zrovna v USA, kterymi jste opakovane argumentoval, je zrejme do boruvek bezne pouzivany.  J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 4.6.2014 13:46

Účinná látka captan je obsažena v řadě přípravků, proto v podstatě Captan 80 WG je to samé co Merpan 80 WG. Nevím, co jste myslel zakázaným přípravkem, snad benomyl?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pestitelMartas - (3) - 139.112 (?), 4.6.2014 19:37

Děkuji všem za rady. Dnes jsem odstranil ty listy, které tím byly zasaženy a počkám co dál to bude dělat. Ty puntíky jsou spíše fialové, nepřijde mi to jako houbová choroba i když je to velice podobné tomu jak jsem zmiňoval výše, uvidíme dál, jestli se to bude stále šířit, tak bych asi zkusil nějáký ten přípravek, který mi doporučujete. Jinak k té hořké soli, myslíte obyčejnou hořkou sůl na okrasné dřeviny proti hnědnutí jehličí apod. nebo je nějáká speciální? A ještě jedna otázka, pokud je to houbová choroba, nemůže to napadnout vedle zasazené ostružiny nebo rybíz?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 4.6.2014 20:45

ano, síran hořečnatý používaný i na jehličnany, rododendrony aj. kyselomilné rostliny. Pro jistotu počkejte, co na to pan J.R. jestli Vám potvrdí koncentraci postřiku cca 2% a množství cca 0,1 litru na keř (stáří do 5ti let). Pro zajímavost, síran hořečnatý je základní sloučeninou ve složení minerální vody "Zaječická hořká", která se užívá na úpravu rychlosti trávení wink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 23.59 (?), 4.6.2014 21:55

Na mne cekat nemusite, udelejte to, jak Vam radi pan Standa. Podle mne tedy vic pomuze upraveni pH substratu (ve kerem je boruvka vysazena),  ktere se zvysilo pouzitim Cereritu. Hlavne nepouzivejte Cererit, ale jen hnojiva pro boruvky nebo siran amonny a siran draselny. Skvrnitost listu byva fialova, mozna na jeji vznik melo vliv poskozeni listu krupobitim. Pokud se skvrnitost objevi na ostruzinach ci rybizu, udejte po sklizni postrik proti skvrnitosti i na nich. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika