Kanadská borůvka - hniloba plodů



Stránky: 1,  2,  3   
host - 34.41 (?) 
2.6.2014 9:41, zobrazeno: 16030x

Zdravím, včera při zalévání kanďaněk jsem zjistila, že některé plody jsou opadané na zemi a na keříčkách jsou některé plůdky nahnilé. Nevím zda je to běžný opad nadměrné násady plodů, nebo zda je to nějaké hniloba - nikdy jsem si nevšimla, že by plody propadávaly.Nevím zda se můžou postříkat Rovralem proti hnilobě tak jako jahody, abych jim neublížila. Napadení není nijak extrémní - několik plodů na keři, ale byla bych velice nerada, aby se rozšířilo. Borůvky pravidelně hnojím každý týden tekutým hnojivem, takže by snad neměly trpět nedostatkem, keře jsou hodně obalené plody a rostou jim i nové větve.

Budu vděčná, za každou smyslupnou radu. Barča

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.6.2014 10:06

Pokud neopadávají neopylené, tak bych asi použil Horizon. Máte dvě rostliny různých odrůd? Při dvou rostlinácj jedné odrůdy mohou být oba řízky z jednoho matečného keře a tudíž se uplatní jen částečná samosprašnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.144 (?), 2.6.2014 12:04

No nevim Horizon, neni spis na peckoviny a monoliozu?

Na keříčkách jsou některé plůdky nahnilé - nebude to spis plíseň šedá (Botrytis cinerea)? Podivejte se zde.

Pripravek ROVRAL AQUAFLO obsahuje ucinnou latku iprodione, ktera je na seznamu pouzivanych fungicidu pro kanadske boruvky na strankach WSU, takze by skoro jiste sel pouzit. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.6.2014 12:49

Ano, už jsem koukal i do našich registrací - používám pravidlo "pokud není registrace pro kanadskou borůvku, zkus hledat a použít údaje pro maliník".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 65.144 (?), 2.6.2014 12:56

Pane Stando, jak jste dle sveho pravidla prisel na ten Horizon? Svestky jsou modre a boruvky taky? J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.6.2014 14:07

... v Polsku byl svého času registrován na použití proti plísni šedé v žampionech s OL 3 dny. Když tedy použít neregistrovaný přípravek, pak ten o kterém je známo, že v registraci vynechal mnohé minoritní použití a má všeobecně krátkou OL.

U Rovralu je u Malin OL=AT tedy pro použití po ukončení sklizně až do začátku kvetení. Při pravidlo "maliny" bych jej tedy do borůvek nepoužil. Borůvky právě dokvétají...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.144 (?), 2.6.2014 14:37

Pane Stando, myslim, ze dane problematice prilis resp. vubec nerozumite a Vase bachorky o Polsku a zampionech jsou opravdu neuveritelne. U maliniku je uveden termin aplikace 61–67 BBCH, coz by mel byt termin v rozsahu pocatek kveteni-vadnuti kvetu, cili presne naopak, nez zde naprosto chybne tvrdite. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.6.2014 14:50

Nevím jak vy, pane J.R., ale já mám na borůvkách již plody a tedy pro mne je už aplikace čehokoliv na bázi iprodionu pasé. Hlavně si ověřujte platnost některých zdrojů. Ta citace s Captanem v tabulce je cca 21 let stará - u nás je captan zakázán i do okrasných porostů (natož pro porost s ovocem pro děti).

Jinak dík na ten tip na Teldor, to si dám do poznámek (určitě se to bude hodit).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 2.6.2014 14:57

V predchozim prispevku jste psal... Borůvky právě dokvétají... Kdyz dane problematice nerozumite, tak neradte, abyste se pak nemusel hloupe vymlouvat. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.6.2014 15:24

mám asi 14 odrůd, některé jsou odkvetlé a některé dokvétají. Jestliže paní píše "na keříčkách jsou některé plůdky nahnilé", tak jistě nebude mít BBCH 61. Pro mne, za mne ať si tam ten Rovral dá, když ho bude dávat do jahod. Má k tomu stejný argument jako když já nyní stříkám Horizonem třešně, co budou ke sklizni za 14 dní. Další věc, proč bych nevolil Rovral je poškození mykorhizy v kořenové zóně, vzhledem k širokospektrálnímu záběru tothoto fungicidu (nebo bych alespoň doporučil půdu před aplikací prostředku zakrýt folií).

Podstatné je, jestli plíseň co má paní je jev primární nebo podružný (květy se neopylily, okvětní plátky napadla pliseň a protože plod odumírá tak prorostla dále do hloubky). Asi bude nejlepší, když paní 34.41 upřesní chorobu fotkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika