Kanadská borůvka Elliot



Stránky: 1,  2   
host - 198.107 (?) 
10.3.2007 11:10, zobrazeno: 21664x

Nevíte někdo,jak je to s ranností této odrůdy?
Díky! Martina

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 10.86 (?), 8.4.2015 14:37

Uvádí se VIII až X. Mám ještě Bluecrop a Spartana, ale asi budu muset přikoupit ještě nějakou pozdní kvůli opylování. Zdraví Radek

PS.: Nakonec jste se odpovědi dočkala, ale to to trvalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 63.230 (?), 10.4.2015 23:43

rannost je pozdní, tak jak bylo uvedeno, ale vždy mějte nejméně 2 různé odrůdy, kvůli opylení, a zasaďte do opravdu velké jámy, s rašelinou napůl s pískem a pilinami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 10.86 (?), 13.4.2015 9:20

Mám sice ještě borůvky Spartan a Bluecrop, ale to jsou ranné a nemusely by mít ve stejnou dobu květy kvůli opylení. Chtěl jsem ještě přikoupit borůvku Brigitta. U borůvky Elliot mě včera však zarazil bílý povlak na rašelině v několika místech. Myslel jsem, že se tam snad vysráželo hnojivo na borůvky, které jsem do rašeliny přidal. Tak jsem se šel ještě jednou podívat na pytel s reašelinou od Mountfieldu. V českém popisu nic podezřelého, ale dole v německém bylo: černa rašelina 90% (H5 - H8..asi roky zrání, je dost jemná), bílá rašelina 10% (Weisstorf)?- neznám, a pod tím: pH Wert 3-4,5 (CaCl2). Slyšel jsem, že některých rašelin bývá přidáváno vápno. Snad je to jen činidlo, kterým určují kyselost rašeliny, jinak bych mohl rašelinu, ale i borůvky rovnou vyhodit.

     Bylo by dobré přesněji změřit pH půdy. Kolega analogový bez baterií pH metr. Měřili jsme dešťovou vodu, kompost z trávy a dřevní hmoty z drtiče, ale pořád to ukazovalo jen cca 7ph. Až když jsme to dali do květináče od zakoupené nové borůvky, tak najednou jsme naměřili PH 4,5. Nestačí si jen myslet, že kompost z trávy je kyselý jak "živica", ale je třeba si to ověřit. Ještě, že borůvky nemluví, to bychom se asi dozvěděli.

Uvažuji o měřičích ph:

-Měřič vlhkosti a kyselosti půdy PMH35,  155,-Kč

-Měřič vlhkosti, ph (259,-Kč) http://www.fortel-katalog.cz/meric-vlhkosti-ph.htm

-Měřič vlastností půdy 4 v 1,  615,- Kč (dle diskuse na conrad.cz jej nový majitel rovnou odnesl do kontejneru)

-TE07 – pH metr pro měření pH půdy 827 Kč (Helago-cz.cz)

       Pokud máte někdo s výše uvedenými pH metry zkušenost, napište. Zdraví Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 2.73 (?), 17.4.2015 20:21

Do rašeliny z Mountfieldu sadím kanadské borůvky už 3 roky + hnojivo a krásně v ní rostou i plodí. Mám jich v ní zasazeno 21 keřů a přisypávám ji i k 9 starším velkým borůvkám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 10.86 (?), 11.5.2015 10:49

Napsal jsem dodavateli rašeliny Soběslav, který dodává rašelinu do Mountfieldu, kde mi bylo vysvětleno, že rašelina neobsahuje přísady Ca, ale že v německu se pH rašeliny určuje pomocí roztoku CaCl2, kdežto u nás pomocí vodného roztoku.

Nakonec jsem se rozhodl pro měřič pH od Helago.cz a dnes jej objednal. Je pouze pro určování pH a ne multifunkční (pH, vlhkost, délka osvitu). Až jej vyzkouším, dám vědět, jak se osvědčil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 11.5.2015 11:31

Rašelina dodávaná do MF resp. jediná odebíraná Moutfieldem není pro kanadaské borůvky vhodná. Ne potřeba používat rašelinu vrchovištní (například "Baltskou" či "Litevskou" resp. Weisstorf) a nikoliv rašelinu slatinnou (ad absurdum ještě s upraveným pH na 6 pomocí CaCl). 

Oba prvky sloužící k úpravě pH (tedy Ca i Cl) kanadské borůvky nemají rády. V mnoha případech spolupůsobení vhodného podloží a vhodného hnojení borůvky relativně prosperují, ale v porovnání s kontrolní skupinou pěstovanou v optimálních podmínkách mají jen 50% přírůstků a 50% úrodnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 2.73 (?), 26.5.2015 20:52

V příloze je vyjádření Rašelina Soběslav a.s. a dále fotografie kanadských borůvek pěstovaných v této rašelině. Jsou v ní zasazené 3 roky a koupil jsem je asi jako dvouleté, cca 15 cm vysoké a nějak se mi nezdá, že by se v ní trápily. Přírůstky cca 15 - 20 cm veliké, kvetou pěkně. Až mám obavy, aby takové množství plodů keříky svými listy stačily vyživit. Žádné kanadské borůvky mi nikdy nepřirostly 40 cm, tj. 50% navíc.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 2.73 (?), 26.5.2015 21:14

Rašelina Soběslav a.s. vyjádření na dotaz:

Náš výrobek je vyroben ze směsi rašelin (vrchovištního, přechodového a slatiného typu) svým složením poskytuje ideální podmínky pro kyselomilné rostliny včetně borůvek, tak i pro vylepšení půd.Jedná se čistě o přírodní produkt kdy je rašelina pouze vytříděna a na rozdíl od konkurenčních výrobků je zde podíli tmavé rašeliny, která mimo jiné lépe i dlouhodoběji váže vodu a poskytuje rostlině vláhu po delší dobu. Je možné, že někdo použije rašelinu jako plnohodnotný substrát pro pěstování borůvek, nicméně tento výrobek je vyroben pouze z čisté rašeliny bez přídavku hnojiva, takže pokud někdo používá rašelinu pro účely okyselení či zlepšení půdní struktury tak to není problém, ale v případě, že rašlinu použije pro vysazení borůvek, tak je dobré provést přihnojení, jelikož čistá rašelina je na obsah živin relativně chudá a to by mohlo být příčinou pomalého růstu a nízké násady plodů. Problém však není ve výrobku jako takovém, ale nedodržení zásad správného pěstování.

Tolik vyjádření výrobce. Takže ji budu dále používat, protože se osvědčila. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.4 (?), 7.6.2015 22:34

kanadská borůvka při kvalitní péči vyhodí za rok klidně metrové pruty a keř se klidně ztrojnásobí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika