Jahody ze semen



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 18.30 (?) 
12.7.2006 19:32, zobrazeno: 84484x
Poradí mi někdo, kdy a jak sázet jahody ze semen? Předem děkuji za odpověď..
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 67.82 (?), 27.7.2006 23:30

Zkusila jsem vypěstovat jahody ze semen prostě jen ze zvědavosti. Koupila jsem si jahody z dovozu (naše jsou určitě lepší), okrojila tence "šlupku" z povrchu jahody se semínky, nechala uschnout, vydrolila a bylo. Semena se "vysejí" na vlhký štěrk, keramzit či  nějakou drť, už si přesně nepamatuji, co doporučovali (v Receptáři).  Semena  prostě musí zůstat na světle, nezahrnovat hlínou, přes nádobku se přetáhne mikroteňák, aby bylo dostatečně vlhko a pak už se jen čeká, až semínka vyklíčí, což by mělo být asi za tři týdny, a dbáme na to, aby nedošlo k vyschnutí. Malé sezaničky se pak přepikýrují už do hlíny a opatrně pěstují. Trvá to dlouho, velké sazenice vyrostou až příští rok. Takhle se dají pěstovat nejen měsíční jahody, ale i veškeré ostatní druhy. Je to pracné, ale sadba by měla být zdravá. A kdy sít? Myslím, že když jahody přirozeně dozrávají v červnu a červenci, že teď je ještě čas s tím začít.

Věra Dvořáková

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.30 (?), 30.7.2006 11:42
Děkuji za radu.Já si přivezla semena z Kréty a tam se dají, vzhledem ke klimatickému podnebí, sít celý rok.Před měsícem jsem zasela pár semínek,bohužel do země,a každý den sleduji,zda se tam něco objeví.Jsou tam 2 sazeničky caa.3 mm., jinak samý plevel.Tak uvidím co z toho vzejde.Ostatní semínka nechám na příští rok a dám na Vaši radu.Ještě jednou děkuji. Dáša z M.L.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 30.178 (?), 6.4.2008 17:48

V receptáři bylo řečeno ať semena vyséváme do perlitu (v hypermarketech stojí 3 litry Perlitu asi 40 Kč), já doporučuji vysévat do směsi kvalitní substrát a perlit 2:1, protože když jsem je vysel do holého perlitu, našel jsem některá semínka během dalších dnů v podmisce. Perlit zabraňuje přemokření, což bývá příčinou seschnutí rostlinky. V supermarketech se prodávají měsíční jahody Rujana, sáček stojí kolem 14 Kč a v sáčku je asi 200 semen, když jsem vysel celý sáček v domění že se mi ujme pár, mám teď asi 80 jahod. Pak jsem sehnal převislý jahodník Temptation od firmy Semo, tam bylo 15 semen za 25 Kč a vzešlo mi asi 8. Z vlastích semen jsem nezkoušel, ale určitě vyzkouším. Při množení semeny se nepřenášejí nemoci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 30.178 (?), 6.4.2008 17:52

Jerště bych dodal informace o pikýrování. Jamile vystrčí druhý pravý lístek (většinou čtvrtý list na rostlince, cca po 5 týdnech) poprvé pikýrujeme. Mají už silný kořínek. Když mají 5 pravých lístků (tzn.,,trojlístků") tak můžeme vysazovat ven. Jahody se vysévají buď v lednu až únoru pro výsadbu v létě nebo v květnu (a to lze i do volé půdy, ale zkoušel bych to jenom s těmi odrůdami od kterých mám dost semen) - pro výsadbu na podzim. Jedenkrátplodící plodí druhý rok, stáleplodící plodí prvním rokem na podzim při výsevu v lednu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.15 (?), 21.5.2009 17:28

Koupil jsem semena stáleplodících jahod GRANDIAN F1 (v sáčku bylo 12 semínek - vzešla polovina). Vypiplal jsem je do současné výšky cca 10 cm. Jahody mají krásná srdéčka, jsou to silné zdravé rostlinky, ale mrchy n e k v e t o u! Protože z počátku vypadaly že asi nepřežijí koupil jsem v Krakonošově zahradnictví sazeničky (stáleplodící), které jsou téměř poloviční co do vzrůstu a ty kvetou a nasazují na plody jako o závod. Nemá někdo podobné zkušenosti s touto odrůdou? Ještě dodávám, že ty vyseté již pouští odnože, což mi nikdy stáleplodící jahody nedělaly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 116.68 (?), 8.7.2009 13:03

Jahody potřebují pro nasazení květů fosfor a draslík.Lze tady doporučit hnojení některým z volně prodejných hnojiv na jahody, s výše uvedenýmy prvky.Hlavně se držet návodu a nepřehnojovat.Někdy méně znamená více.  Přeji Vám mnoho radosti z pěstování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 109.108 (?), 14.7.2009 19:09

Jahody Grandiana jsem piplala od února.Sela do agroperlitu, z dvanácti semíneček vzešlo 9.Je to opravdu piplačka, pikýrovala jsem a očima povytahovala.Práce jak s kojencem, ale je to fajn.Když byly sazeničky asi 5 cm vysoké a vypadaly jako jahodníky, zasadila jsem do volné půdy a ted kvetou a mají nasazené plody, které začínají růžovět.A 2 sazenice už mají zakořeněnou odnož.Je to fakt piplačka, ale radostná a snad i korunovaná úspěchem.Zkrátka-trpělivost růže přináší.Markéta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.210 (?), 15.8.2009 9:14

Já jsem si koupila v OBI sáček měsíčních jahod, naplnila jsem truhlík zeminou pro balkónové rostliny, posypala povrch ne moc hustě semínky, nechala na balkóně, samozřejmě sledovala, zalejvala atd. a po čase některé vyrostly. "Přesazovala" jsem je až když byly větší tak, aby nebyly v truhlíku namačkané. Jahůdky jsou moc dobré, i když menší než ty klasické... chystám se ze zvědavosti z nich odebrat semínka a takto je namnožit... Míla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 53.109 (?), 17.9.2009 12:37

Jahody Grandion

Také jsem ze zvědavosti koupila semínka, zasela, vzešla a následně rozsadila. Přesazení jsem udělala do truhlíku a celou dobu je pěstuji v něm a ve foliáku. V jednom 60 cm mám 6 rostlinek, již mi udělaly zhruba 20 odnoží, které mám v sadbovači a již také kvetou a nasazují na plod. Již si děti pochutnávají na červených plodech. Během růstu jsem je hnojila kristalonem start, při prvních květech kristalon květ a plod. Zkusím pokus a na zimu je zapustím do země ve foliáku. Uvidíme jak se jim bude dařit. Marie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika