Hnojení borůvek



peky - (34) - 161.93 (?) 
20.4.2015 21:43, zobrazeno: 20017x
Tak jsem pořídila borůvky, zasadila a chci se zeptat na hnojení. Koupila jsem zeminu na borůvky a v te zatím je hnojivo na cca 6 týdnů.A koupila jsem ještě granulovane, které se rozpouští postupne, ale to tam dam az později. A chtěla jsem se zeptat, někde jsem četla, ze borůvky potrebujou jiné hnojivo na jaře a jiné na podzim. Jak, ale poznam to, které mám používat na jaře a jaké na podzim? A kdy mám použít tekuté a postříkat listy?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.131 (?), 20.4.2015 23:11

Každá rostlina potřebuje jiné hnojivo na jaře a jiné na podzim. Na jaře má mít víc látek pro růst, na podzim pro vyzrávání větviček, aby byly odolné zimě. Většinou to bývá psané na krabičce, nebo poradí v obchodě podle stávajícího sortimentu. Tekutá hnojiva se používají tehdy, když mají účinkovat rychle (přes kořeny to trvá déle). 

Hlavně nově zasazenou rostlinu nepřehnojte, pokud je máte na zahradě a ne v květináči, tak se hnojí až druhý rok po výsadbě. Přemíra hnojení spálí nové kořínky a udělá víc škody, než užitku.            Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 21.4.2015 0:00

Já osobně kanadské borůvky hnojím jedenkrát ročně a to právě v tomto období. Ony totiž ty látky pro podzimní hnojení jsou víceleté zásobní složky, jenž v substrátu zůstanou po vyčerpání hlavní složky pro růst, kterým je dusík (N) v různých formách. Nejrychleji působí Močovina a DAM, pomaleji síran amonný a nejpomaleji drcená rohovina. Fosfor a draslík můžete dodat v kteroukoliv roční dobu, je jedno jestli napodzim nebo současně s jarním hnojením. Stopové prvky a železo jsou obsaženy v každoročně doplňované rašelině, přesto se občas dá doplnit železo a hořčík formou roztoků síranových solí (zelená skalice a hořká sůl), pokud borůvky trpí chlorózami (žloutnutím).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 21.4.2015 8:12

Hnojím dvakrát ročně hnojivem přímo na borůvky, podle návodu na krabičce je tu na jaře tuším 2/3 dávky a na podzim 1/3, celkově to ale není moc. Víc toho tam nesypu, listovou výživu nedávám. Na jaře tak co dva roky nasypu kolem rostlin vrstvu nové rašeliny s dobrým pH.

Pro podporu růstu jsem první rok spíš dobře hlídala zálivku (a nehnojila, jak je psáno výše) a otrhala květy, to ještě podle síly rostliny i druhý až třetí rok (u nějakého mrzáčka). Z proutečků narostly pěkné silné keře, už první úroda potom stála za to. Pokud máte sazenice dražší - už víceleté, tak třeba vynechat plody jenom jeden rok. Ale někdo nedělá ani to a taky jim to nějak roste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 239.30 (?), 15.6.2015 13:55

Já borůvky hnojím už třetím rokem Hoštickým hnojivem na borůvky. Hnojivo je tekuté a dá se používat jak na hnojení na listy, nebo zálivkou na kořeny. Já hnojím zálivkou na kořeny a to po celé vegetační období, tak od konce dubna do konce září. Do začátku července 1x týdně, pak 1x za 14 dní, podle návodu. Borůvky byly vysazené na jaře 2013 a takové jsou dnes.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika