Fusariové vadnutí u rakytníku?



Kohba - (21) - 31.24 (?) 
9.6.2013 17:37, zobrazeno: 9011x

Měl jsem tři osmileté rostliny rakytníku, loni mi uhynul samec, prostě začalo žloutnout a opadávat listí a nakonec uschnula celá rostlina.

Nebožtíka jsem vykopal a na jeho místo nasadil nového, zdavím sršícího klučíka. Ten krásně zakořenil a pěkně na jaře vypučel, žel nyní neprospívá a od spodu mu černá kmínek.

Na samici která je vedle, už taky začínají usychat lístky.

Máte prosím k tomu nějaké poznatky či připomínky? Já jsem to svými chabými zkušenostmi přisoudil právě oné ošklivé houbové chorobě, jestli správně je otázka.

zčernalý kmínek samce
zčernalý kmínek samce
a zasychající lístky na samici
a zasychající lístky na samici
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 82.137 (?), 10.6.2013 10:24

Rakytník je celkovo veľmi odolný voči chorobám a škodcom. Príčinnou usychania vetví, alebo dokonca celých krikov býva komplex príčin – predovšetkým ide o nevhodné pôdne a klimatické podmienky, oslabenie rastliny a napadnutie hubami. Toto usychanie sa prejavuje spravidla u mladých rastlín do veku 5 rokov. Odporúčam Vám zmeniť predovšetkým pôdne podmienky dodaním väčšieho množstva riečneho piesku ku koreňom každej rastliny. PH neutrálne. JH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kohba - (21) - 31.24 (?), 10.6.2013 16:57

Děkuji, ale zahynula osmiletá rostlina, která do loňska prospívala perfektně a půda je stále stejná?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 82.137 (?), 11.6.2013 9:01

Fusariové usychanie (ВЕРТИЦИЛЛЕЗНОЕ УВЯДАНИЕ) sa začína prejavovať až v lete počas dozrievania plodov. Lístie na vetvách napadnutej rastliny, alebo na celej rastline začína v júli(červenci) – auguste (srpnu)  žltnúť a na jeseň sa plody scvrkávajú a na kôre sa objavia pľuzgiere (puchýře), ktoré neskoršie praskajú.  V súčasnej dobe nie je táto hubová choroba liečiteľná.  Odporúča sa rastliny vykopať, spáliť a na toto miesto niekoľko rokov nevysadzovať nove sadenice. Pozrite sa na obrázky na ruských stránkach, možno Vám to pomôže. JH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika