Čím podpořit odnožování josty a rybízu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
host - 240.105 (?) 
27.4.2015 12:16

Upřesnění - tento mladý keř je na provizorním stanovišti, odplevelený, bez trávy okolo, záhon u jižní zdi, v létě mulčovaný trávou. Pokud je dost vody v bečkách, tak i pravidelně zalévaný, to předloni nebylo, takže byl slabší, loni díky srážkám porostlo viditelně všechno hodně i na tomto stanovišti. Proč chci podpořit odnožování - protože jsem se na tomto foru dočetla, že černé rybízy a josty plodí nejlíp na mladých výhonech, ale rostoucích od kořenů, ne z víceletého dřeva. Staré keře na chatě jsem radikálně ořezala, vyčistila od uschlých konců pahýlů, plevele a trávy okolo, trochu pohnojila. Doma jsem si potom všimla, že vlastně i ten můj nový má tak 10 cm kmínek a z toho teprve jdou všechny větve.

Snad se podaří a na správné stanoviště bude moct jít už na podzim, zkusím ho posadit trochu níž do jámy. Jinak řízkování ano, taky budu, josta mi chutná a mám tu jenom dvě, nějakou ještě budu potřebovat. smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (130) - 42.216 (?), 27.4.2015 19:56

Vím o čem píšete. Taky jsem podědil stařičkou jostu na kratičkém kmínku a u ní je těžké dosáhnout nějaké bujné obnovy větví. Jediné, co můžu je trochu sestříhat těch pár starých starých větví za rozvětvením. Ale postupně se obnovují. Naštěstí mi plody moc nechutnají.

Doplněno 29.4.2015: Josta letos mile překvapila. První fotka je z jara 2013 a druhá z dneška. Ze starého kmínku vyrašily dvě nové větvičky. Jostu jsem jen trochu začal zalívat, trochu hnojit a trošku jsem kolem ní udělal mističku z hlíny.  Dokonce něco začalo vyrůstat z hlíny úplně vedle kmínku. Možná je to nový výhon.

Takže nezoufejte. Když i mně se zarodilo, vám to musí obrazit tuplem.

 




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 5.7.2015 16:03

Zdravím.

Nevím, jestli dat ten dotaz sem, nebo do druhé diskuze.

Keře jsem v patřičném období prořezala, odstranila staré špalky, co tam byly nechané z nějakého prastarého pokusu o údržbu, odplevelila co šlo, trochu přihnojila nějakým Cereritem na stromky. Od té doby jsem tam nebyla (porodnice a tak). Teď tam jedeme znova. Nevím, jak keře zareagovaly na můj předchozí zásah, další péči určitě nemají, max jsou obsypané trávou ze sekačky. Můžu s sebou vzít nějaké hnojivo, které by se dalo aplikovat teď? Jako na podporu růstu keře, nikoli na množství a kvalitu letošní produkce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika