Červený rybíz - záchrana?



Maurik - (20) - 142.51 (?) 
20.4.2016 13:10, zobrazeno: 8662x

Zdravím.

Před necelými dvěma lety, jsme si koupili domek s menší zahradou, na které jsou dva keře rybízu.  V roce 2014 na něm byly plody, ale byl to nevzhledý a neprůchozí keř, tak jsem se ho pokusil nějak prořezat, ale asi jsem toudělal špatně, protože nsledujíí rok na něm nebyl ani jediný plod, an jedna červená kulička, pouze samé listí a ještě tak zvláštně zbarvené, jakoby na něm byli fleky, takové jakoby rudé. Tak jsem ho znovu nějak střihnul a letos opět nevidím krom listů žádný květ, i když moýná někde jeden jakoby střepec je.Co s tím má prosím udělat, teda pokud to ještě lze? Jak je je starý a co je to za odrůdu netuším. Viz. foto, snad to bude viditelné.

Červený rybíz
Červený rybíz
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 8.13 (?), 20.4.2016 14:09

Myslím, že jste to udělal přesně opačně než jste měl - vyřezal jste mladé výhony a nechal nejstarší. Letos asi moc nebude, ale na podzim odřízněte staré větve, možná něco vyrazí již letos. Vhodné je lehce přihnojit, okopat a mulčovat trávou. Červené fleky jsou následky mšic. Obecně se u rybízu vyřezávají většinou celé větve s menšími listy.  EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Maurik - (20) - 142.252 (?), 20.4.2016 19:26
Tak já jsem předpokládal, že ty nejtlustší, dřevnaté a hodně rozvětvené, že jsou nejstarší a ty jsem řezal, nebo zakracoval. Šlahouny, bez ty kůry a rozvětvení, kterých bylo jako šafránu, neli žádné, tak ty jsem neřezal. pouze ty co jakoby rostli z bambule na konci těch silných starých, tak ty jsem zakracoval. Ten rybíz je určitě starší jsl deset let, kdo ví jak starý Přesto děkuji za rady, zkusím to zrýt, pohnojit něčím a krom šlahounů (asi dva), to vše u země uflaknu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 20.4.2016 19:56

Rybíz bez pravidelného řezu přestane postupně úplně přirůstat. U cca 60-letých rybízů co mám na zahradě to dospělo až do stádia, že měly větve o průměru 2-3 cm porostlé lišejníky a občas odspoda vyrazilo nějaké pár cm dlouhé, tenké brčko z kterého stejně prd bylo. Teď na jaře šly na rovinu se zemí a teď už ze všech obráží nové silné výhony a mají se čile k světu. Je pravda, že tento ani příští rok neuvidím úrodu, ale ta stejně byla velikosti broků a o nějakých hroznech nešlo ani mluvit. Černé jsem uříznul už minulý rok, narostly jim skoro metrové výhony a teď už mají nasazeno na květ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 19.199 (?), 21.4.2016 6:29

Mám stejnou zkušenost.Na jaře jsem ostříhala téměř vše co bylo nad zemí.Výhony byly i přes hnojení slabé, bobulí málo.Teď vyráží jako divý, každý keř má víc jak 8 nových a silných výhonů. Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 48.212 (?), 20.4.2016 19:57

Nebojte se řezat, radikálním omlazením jsem přivedla k novému životu rybizy starší než 50 let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 8.13 (?), 20.4.2016 22:09

Na řez je už dost pozdě - rybíz potřebuje listy k výživě. Je lepší počkat na začátek srpna, ale neřezala bych všechno! Většinu větví je možné ořezat až na podzim, nebo brzo na jaře. Okolí neryjte, abyste nepoškodil kořeny, spíš motykou zkyřete povrch a zamulčujte trávou - poslouží i ke hnojení a povrch bude vlhčí a neporoste plevel a tráva. Možná má i sucho. Mám rybízy staré víc než 45 let (kdysi je sázeli rodiče) a dobře plodí, takže stáří není problém.. EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 20.4.2016 14:21

No a jak se tak na koukám, tak moc kuliček nejpsíš neuvidíte letos ani příští rok, protože červený rybiz plodí až na dvou či tříletém dřevě. No a to tam moc nebude ani za rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 20.4.2016 18:51

Těch červených fleků se nebojte, je to od mšic. Jsou na spodní straně listu, špatně viditelné. Můžete otrhat, pomačkat, nasbírat slunéčka nebo postříkat Pirimorem. To už si najdete další informace tady na foru.

Na keřích máte ze země vyrůstající staré výhony - tmavé dřevo, malé listy. Bylo by dobré, kdyby narostly i nějaké nové - ne jen z těch starých, ale také přímo ze země. Rady si zase najdete tady (odplevelit, přihnojit, přihrnout, pročtěte si to tu). Osobně bych do toho nesahala a pak ořezala až po sklizni - začít třeba tím, že ty staré s malými listy seříznete o kus dolů k nějakému silnému mladšímu výhonu.

Květy už můžete poznat, pokud to není nějaká moc pozdní odrůda. Opravdu doporučuju přečíst příspěvky na této diskuzi, moje rybízy jsou díky místním radám taky v lepší kondici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 20.4.2016 23:10

Já bych na základní (první) příspěvek-dotaz odpověděl asi takto. Především jde o nepochopení potřeb, požadavků, které rybíz má. Jeho potřeby pak lze řešit různými způsoby a někdo pak má takové podmínky že nic řešit nemusí. Rybíz jste seříznul, slunce svítilo na půdu pod keři, keře okopal. Keře s poškozenými kořeny ve vyschlé půdě pak bojovaly o život a nějak při tom zapomněly na plody.
Požadavky rybízu: rybíz koření převážně velmi mělce, je náročný na lehce dostupné živiny a vodu, zároveň potřebuje půdu kyprou a vzdušnou a propustnou. Půda by měla být stále zastíněná (lze mnoha způsoby), půdu nerýt a nekopat (mělce uložené kořeny se poškodí až zničí, stejně udělá vyschnutí horní vrstvy půdy nebo konkurence trávy a plevelů, bohatě stačí i jen jednou ročně). Rybíz potřebuje pořád vlhkou, zastíněnou, kyprou, humózní půdu s bohatým životem. Klíčový je humus. Má vysokou kapacitu vody a zároveň vzduchu, váže a uvolňuje živiny. V takové půdě se daří kopřivám, dorůstají pak až 150 cm. Některé odrůdy rybízu jsou také náročnější i na vyšší vzdušnou vlhkost.
Jak to udělat: nejlépe organický hnůj, močůvka, mulč, hospodařit s vláhou. Když budete jen nastýlat posečenou zaschlou trávu v dostatečné vrstvě a ploše (nemůže to být siláž), tak se půdní život postará dobře o vše ostatní a potřebné. Mulč a hnojivá zálivka. 
To, že se na utrápeném rybízu pak přemnožily mšice (pokroucené loňské výhonky, červené vybouleniny na listech) je jen detail. Ovoce není, tak na mšice raději něco systémového, třeba Mospilan. Řez rybízu je na stránkách popsán mockrát. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika